Dark Mode Light Mode

Το 1ο ΓΕΛ Καβάλας συμμετέχει στην ΚΗ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων (φωτογραφίες)

Ο Αντώνης Φουντούκος, μαθητής της Β ΄Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Καβάλας, συμμετείχε στη Βουλή των Εφήβων εκπροσωπώντας το σχολείο στην ΚΗ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων που έλαβε χώρα 1-4 Ιουλίου 2024.

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Θεοδώρα Γκάγκου και Όλγα Κουρουπάκη «Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α και Β τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Η θεματική για τη χρονιά 2023-2024 ήταν «το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο, στη γειτονιά, το σχολείο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον ψηφιακό κόσμο και την πολιτική».

Βασικοί στόχοι είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθώς και η άσκησή τους σε δημοκρατικές πρακτικές και η ενεργοποίησή τους σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή.

Ο έφηβος βουλευτής, Αντώνης Φουντούκος, φανερά ενθουσιασμένος καταθέτει τις εντυπώσεις του πιστεύοντας πως είναι μοναδική εμπειρία καλώντας τους μαθητές να τη ζήσουν.

Η συμμετοχή αυτή του έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστεί αναφορικά με τα ζητήματα του τόπου του, να ασκήσει την κριτική του σκέψη και να γίνει ενεργός πολίτης. Σύμφωνα με τη διαδικασία οι έφηβοι βουλευτές χωρίστηκαν σε θεματικές ομάδες και εργάστηκαν αναφορικά με το θέμα τους. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συνεδριάσουν στον χώρο του Κοινοβουλίου.

Επίσης, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Πιερρακάκη ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις που είχαν διατυπώσει οι θεματικές ομάδες στις συνελεύσεις τους.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 κηρύχθηκε η έναρξη της ΚΗ’ Συνέλευσης της Βουλής των Εφήβων υπό την προεδρία του κ. Τασούλα, προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, παρουσίας του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και άλλων βουλευτών.

Θερμά συγχαρητήρια, Αντώνη, για τη συμμετοχή σου!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Πυξ Λαξ & Νίκος Πορτοκάλογλου κρατούν ζωντανή την καλλιτεχνική «φλόγα» στο Ακόντισμα

Επόμενο άρθρο

Καβάλα: Χορωδιακή συνάντηση με το βλέμμα στις αλησμόνητες πατρίδες