Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Βιβλιοθήκης τηςΑλεξάνδρειας, από τις 15 έως τις 24 Νοεμβρίου 2019, το 2ο Επιστημονικό, Πολιτιστικό, Αναπτυξιακό και Γαστρονομικό Φόρουμ Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας, με θέμα: Η επιρροή του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.
Στο Φόρουμαπηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ, ενώ συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος, Έλληνες και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, εξέχοντα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.
Στις εργασίες του 2ου Φόρουμ Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας παραβρέθηκεο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, ο οποίος, αφού παρουσίασε ένα βίντεο με τα ιστορικά μνημεία και τα υπέροχα τοπία της Καβάλας, τόνισε, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, ότι «η διοργάνωσηπου τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και έχει την απόλυτη στήριξη του Δημάρχου της πόλης, Θόδωρου Μουριάδη, έγινε πλέον θεσμός» και πρόσθεσε πως «τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρύνονται, διότι δεν ενισχύουν μόνο τις φιλικές σχέσεις των λαών, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ τους σε διάφορους τομείς».
Στην προβολή της Καβάλας, που κατέγραψαν Ελληνικά, αραβικά και άλλα διεθνή MME,ενσωματώθηκαν στοιχεία του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος των Φιλίππων,των συγκριτικώνπλεονεκτημάτων που διαθέτειστον τουριστικό χάρτη της Βόρειας Ελλάδαςκαι του πλέγματος των σύγχρονων υποδομών (Εγνατία Οδός, Λιμάνι «Φίλιππος Β», Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος»), οι οποίες, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές του Φόρουμ, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Τέλος, ο κ. Μουμτσάκης έτυχε θερμής υποδοχής από τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, Αμπντελαζίζ Κονσόουα, ο οποίος, παρουσία και του Δημάρχου της Θάσου, Λευτέρη Κυριακίδη που ήταν στην ίδια αποστολή, γνωστοποίησε την επιθυμία του για συνέχιση των προσπαθειών στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και άφησε να φανεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθούν οι δεσμοί Ελλάδας και Αιγύπτου τόσο στο πεδίο της ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων, όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον κατάλογο των βασικών ομιλητών του Φόρουμ Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίαςήταν και η Καβαλιώτισσα, Κορίνα Λαβαντσιώτου,υπεύθυνη του τομέα δημοσίων σχέσεων Β. Ελλάδος για το Φόρουμ καιΣυντονίστρια της εθελοντικής-επαγγελματικής χορευτικής ομάδας παραδοσιακών αιγυπτιακών χορών Gadala Β.Ελλάδος. Η κ. Λαβαντσιώτου ευχαρίστησε τον Ειδικό Εφαρμογών Αεροφωτογραφίας και Βίντεο-Παραγωγό Μultimedia, Σάββα Τσανουσίδη για το οπτικό υλικό που διέθεσε αφιλοκερδώς στην οργανωτική επιτροπή και επισήμανε ότι«στο 2ο Φόρουμ ελληνοαιγυπτιακής φιλίας δεν υπήρξαν χορηγοί και πως όλη η διοργάνωση στηρίχθηκε στην εθελοντική εργασία. Επίσης, κάθε φορέας ή μέλος της ελληνικής αποστολής κάλυψε έκαστος τα ταξιδιωτικά του έξοδα, ώστε να συμμετάσχουν σε έναν θεσμό, που ενισχύει και αναδεικνύει τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών η οποία υφίσταται από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου!».
Δελτίο τύπου