Dark Mode Light Mode

Το 40% των δημοτικών εισπράξεων με ηλεκτρονικά μέσα (POS κτλ)

Η πρώτη εκ των δύο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Τετάρτης αν και είχε ειδικό θέμα (ισολογισμός του 2016) αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Πολύ περισσότερο από τη δεύτερη, όπου συζητήθηκαν περισσότερο επίκαιρα δημοτικά ζητήματα. Αυτό έγινε επειδή η κουβέντα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας το 2016 επεκτάθηκε στο σήμερα. Άπαντες αποδέχθηκαν ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σχεδόν άριστα, κάθε πλευρά (διοίκηση- παρατάξεις της αντιπολίτευσης) προσέγγισαν το γεγονός από τη δική τους πλευρά. Οι σημαντικές λεπτομέρειες του ισολογισμού, της μελέτης του, των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων προέκυψαν ως ακολούθως:

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης (εισηγήθηκε το θέμα μαζί με τη κ. Δήμαρχο) είπε ότι «… από τον ισολογισμό του 2016 προκύπτει μια συνετή οικονομική διαχείριση, μια καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας». Η κ. Τσανάκα σημείωσε τις χαμηλές υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, εννοώντας την τοπική αγορά. Χρησιμοποίησε τα καλά οικονομικά στοιχεία του Δήμου για να απαντήσει στην κριτική που δέχεται ότι ξοδεύει τα χρήματα σε εκδηλώσεις. Η κ. Δήμαρχος υποστήριξε: « Οι χαμηλές υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές στο τέλος του 2016 είναι το δεύτερο καλύτερο δηλαδή μικρότερο νούμερο από την ίδρυση και λειτουργία του σημερινού Δήμου Καβάλας (Γενάρης του 2011). Το πιο μικρό χρέος υπήρχε στο τέλος του 2015. Παρέλαβα έναν εύρωστο οικονομικά Δήμο Καβάλας, υπήρχε σύνεση στα οικονομικά που συνεχίζεται. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ καλή».

Ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου έκανε ανάλυση των δεδομένων του ισολογισμού του 2016 και μεταξύ άλλων διαπίστωσε:

  1. Ο δείκτης βιωσιμότητας για το 2016 είναι 210 μέρες. Δηλαδή ο Δήμος Καβάλας ακόμη κι αν δεν είχε καθόλου έσοδα θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά για 210 μέρες.
  2. Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και να επιδιωχθεί αύξηση των τακτικών εσόδων.
  3. Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών αυξάνουν τις εισπράξεις του Δήμου.
  4. Από τον Μάη του 2017 και μετά το 40% των εσόδων του Δήμου Καβάλας προέρχεται από καταθέσεις στην τράπεζα (μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό του) και χρήση POS. Προέβλεψε ότι το ποσοστό θα αυξηθεί κι άλλο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου τελειώνει η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Καβάλας. Είπε χαρακτηριστικά «… πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα δημοτικά ακίνητα προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε. Αν περιέλθουν στον Δήμο Καβάλας π.χ. το παλιό Νοσοκομείο και το παλιό δικαστήριο τότε θα υπάρξουν επιπλέον έσοδα».

Αμέσως μετά μίλησαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων:

Κωστής Σιμιτσής: Αποδεικνύεται ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πιο γαλαντόμα απ’ όλες τις προηγούμενες. Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Έχουμε χαμηλή εισπραξιμότητα από τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Μεγάλο ποσό μετρητών παραμένει στο ταμείο και δεν αξιοποιείται.

Μάκης Παπαδόπουλος: Η δήμαρχος δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για να δημιουργήσει νέα έσοδα.

Μανώλης Κελαϊδάκης: Η εικόνα του προϋπολογισμού δεν είναι πραγματική. Είναι μια τακτοποίηση. Υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται. Η διοίκηση πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς. Να παρουσιάσει έργο και όραμα.

Άρης Βέρρος: Άραγε έγινε ανάλογο έργο της καλής οικονομικής κατάστασης του Δήμου; Είναι αδιανόητο να έχεις χρήματα κι ακίνητη περιουσία και να μην τα αξιοποιείς.

Χρήστος Ποτόλιας: Εύχομαι χρόνια πολλά. Λόγω των μνημονίων δεν θα είναι καλά τα χρόνια πολλά.

Τον ισολογισμό καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκτός από αυτήν του κ. Σιμιτση. Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει μετά το πρώτο 10ήμερο του Γενάρη λόγω αδειών του προσωπικού. Σε αυτήν θα κοπεί ως συνήθως η βασιλόπιτα του 2018.

 

Προηγούμενο άρθρο

Η ολοκλήρωση των έργων παρατείνεται: Φράγμα Μαρμαρά- Μεγάλη Λέσχη

Επόμενο άρθρο

Ετοιμάζονται τα συμφωνητικά- Συναντήσεις σε ξενοδοχείο και όχι στο εργοστάσιο!