Dark Mode Light Mode

Το ’77 καίει ακόμη

Raffaella Battaglini, Mentre passiamo bruciandoΚαθώςπερνάμεκαίγοντας, Castelvecchi, 2021, pp. 240. € 18,50.

Γράφει ο Edoardo Todaro πως Τον Ιούνιο του 2001 εκδόθηκε αυτό το μυθιστόρημα της Raffaella Battaglini. Ο Castelvecchi αναλαμβάνει το βάρος, και λέμε την τιμή σήμερα, ενός στοιχήματος που κερδίζεται. Το να μιλάς και να γράφεις για το κίνημα του ’77 στην Ιταλία μέσα από ένα μυθιστόρημα δεν είναι εύκολο πράγμα. Η Battaglini δεν κατεβαίνει για να γράψει ένα δοκίμιο για εκείνη την περίοδο. Βρίσκουμε πολλά στα ράφια των βιβλιοπωλείων, συλλογικών ή/και προσωπικών βιβλιοθηκών. Η λίστα στην οποία μπορούμε να αναφερθούμε είναι πολύ μεγάλη αν θέλουμε να εμβαθύνουμε τη γνώση για το τι συνέβη στην Ιταλία, εκείνη την εποχή.

Θα αναφέρω μόνο μερικά για κοινή γνώση και διάδοση: από τον Sergio Bianchi «Τα παιδιά του κανένα», “ Figlidinessuno“, στον LucaFalciola «Το κίνημα του 1977 στην Ιταλία», “Ilmovimentodel 1977 in Italia“, από τον Vincenzo Miliucci «Μέρες που άξιζαν χρόνια», “Giornichevalevanoanni“ στον Pino Tripodi «Εβδομήντα επτά μια επανάσταση. η ζωή», “Settantasetteunarivoluzione . la vita“, από πολλούς συντρόφους Συγγραφείς «Μπολόνια Μάρτιος 1977», “Bolognamarzo 1977“, στον Sergio Bianchi και LanfrancoCaminiti “Settantasette, larivoluzionecheviene“, «Εβδομήντα επτά, η επανάσταση που έρχεται»· από το «Μια ήσυχη ανταλλαγή πυροβολισμών», “Unasparatoriatranquilla“, στον GianfrancoManfredi «Μα ποιος είπε ότι δεν υπάρχει», “Machihadettoche non c’è“, στην παραγωγή του Nanni Balestrini. Σίγουρα παραλείπω πολλά άλλα, αλλά αν συμβεί αυτό σίγουρα δεν είναι για κάποια σκόπιμη επιλογή, για να αποκλείσω ορισμένους συγγραφείς για κάποιο λόγο.

Οι αναφορές μειώνονται αν αναφερθούμε σε αυτούς που, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Raffaella Battaglini, χρησιμοποιούν το μυθιστόρημα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν εκείνη την περίοδο. Το 2020 είναι ο Umberto Montin με το “A musoduro“, «Με σκληρό πρόσωπο». μετά από ένα χρόνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με το “Mentrepassiamobruciando“, «Ενώ περνάμε καίγοντας». Τα δύο βιβλία έχουν κάτι κοινό: το πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζονται τα πάντα και αυτό είναι η πόλη, η Πάντοβα, αυτή η πόλη που στο συλλογικό φαντασιακό αντιπροσωπεύει, μαζί με τη Μπολόνια, αυτό που αναπτύχθηκε και αναδείχθηκε εκείνη την περίοδο. και την επιστροφή σε επεισόδια που είχαν ήδη θεωρηθεί πως είχαν μια κατάληξη. Στο πρώτο μια αυτοκτονία, στο δεύτερο μια δολοφονία.

Στην προκειμένη περίπτωση βρισκόμαστε να ασχολούμαστε με την ανεξιχνίαστη δολοφονία της Λάουρα, θαμώνα στα μέρη αναφοράς εκείνης της περιόδου. Χρόνια αργότερα, αρκετά χρόνια αργότερα, μια δημοσιογράφος συναντά τη δολοφονία της Laura και βυθίζεται στην ιστορία, στην εμπειρία εκείνης της σεζόν. Μπορούμε να πούμε ότι το στυλ της Raffaella Battaglini είναι κάτι που ξεπερνά το κλασικό νουάρ. Η χρήση ιστοριών, μαρτυριών, ουσιαστικά πραγματικών μονολόγων, αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο του μυθιστορήματος. Ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται στην αναδόμηση εκείνων των γεγονότων, μέσα από τη μνήμη των πολλών, ακόμα και σαν ένα είδος “Spoonriver“ εκείνων που δεν είναι πια εκεί, που παίρνουν τον λόγο. Ανακατασκευασμένη μνήμη, η οποία υπερβαίνει, σε σημασία, γεγονότα που θεωρούνται σημαντικά, τα οποία αντίθετα είναι δευτερεύοντα, πάνω απ’ όλα η απαγωγή του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών, Άλντο Μόρο και η δολοφονία του.

Είναι μια σειρά από μέρη, μια διαδοχή τόπων, από την ταβέρνα στο μπαρ με τον ιδιοκτήτη που προέρχεται από τις τάξεις των απαγωγέων και που έχει χτίσει φιλία με τους συντρόφους στη φυλακή. στην πλατεία, σημείο αναφοράς ιδιαίτερα για τους «εκτός έδρας» που δεν παραπονιούνταν και πολύ αν έμεναν σε ερειπωμένα μέρη, δεδομένου ότι η ζωή τους ήταν έξω από τους «οικιακούς» χώρους. γεγονότων, που κάνουν εμφανή τον αναβρασμό του υπάρχοντος κλίματος, ανθρώπων που δεν μπορούν να κλειστούν σε κάτι περιφραγμένο· τα σπίτια ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, η μουσική, τα ελεύθερα ραδιόφωνα, ο κινηματογράφος, τα αναγνώσματα και η καταραμένη ηρωίνη που ουσιαστικά εκμηδενίζει το κίνημα. που καθιστούν εμφανείς τις αντιφάσεις που πρέπει να σηκώσει ο καθένας στους ώμους του, ξεκινώντας από τον ματσισμό, που υπάρχει αλλά απωθείται, μέχρι την προλεταριακή απαλλοτρίωση που στην πραγματικότητα, μερικές φορές, γίνεται πραγματική κλοπή.

Μιλούσαμε για την Πάντοβα και πόσα από αυτά που εκφράζονται σε αυτή την πόλη εξαπλώνονται στην υπόλοιπη χώρα. Τα κατεχόμενα πανεπιστήμια, οι συλλογικότητες των σχολών, η πολιτική βαθμολογία, οι κακοί δάσκαλοι. ο φεμινισμός και η αμειβόμενη οικιακή εργασία. Αλλά λέγαμε, σίγουρα το πλαίσιο, η ατμόσφαιρα: οι διερευνήσεις από την αστυνομία και οι δικαστικές διαμάχες. η εξορία με τους σκοτεινούς καιρούς της που επαναφέρει την Πάντοβα στο άθλιο γκρίζο. η φυλακή και οι άνθρωποι που έπαιξαν τη ζωή τους ανάμεσα σε νεανικά λάθη και την αφέλεια. η καταστολή, η φιλοξενία, καθήκον, σε όσους αναγκάζονται να φυγοδικήσουν. ο θάνατος σε μια ανταλλαγή πυρών που μπαίνει στον λογαριασμό σε μια δεκαετία που άξιζε να την ζεις. η απογοήτευση του πρώην για τον οποίο ο καιρός των επαναστάσεων έχει τελειώσει και που δίνει προτεραιότητα στο ακριβώς αντίθετο από αυτό για το οποίο πολέμησε, μεταβιβάζοντας όπλα και αποσκευές στην άλλη πλευρά. οι μαζικές πορείες και η αστυνομία με πολεμικό εξοπλισμό. η «χιλιανή» ατμόσφαιρα η χρήση ουσιών από όπιο μέχρι ηρωίνη μέχρι ψυχεδελικές εμπειρίες που μεταμορφώνουν την πόλη στο φάντασμα αυτού που υπήρξε. η μαζική παρανομία και το ένοπλο κόμμα. η σχέση με το σχολείο του δρόμου και τις παράνομες κοινότητες. όλα θέτονται υπό αμφισβήτηση με την ασταμάτητη άφιξη των 80s. από τον απογοητευμένο πρώην σε αυτούς που στοχάζονται και σκέφτονται την ήττα που υπέστησαν, απροσδόκητη και προδοτική. έχοντας κάνει ένα πόλεμο, έχοντας περάσει από μια εξεγερτική περίοδο που διαρκούσε εδώ και μια δεκαετία, έχοντας υποστεί την μεταμέλεια, την διάσταση, τον συμβιβασμό.

Χρόνια μολυβιού; Η αποδοχή αυτού του ορισμού σημαίνει μείωση του τι συνέβη σε επεισόδια και μη κατανόηση του συνόλου των γεγονότων, του πλαισίου που τα παρήγαγε και της συγκυρίας, από όπου προέκυψαν. Στις 230 σελίδες αναδύεται η δυσπιστία των αγωνιστών προς τα φρικιά, τους αστούς, τους εθισμένους που συχνάζουν στο διαμέρισμα αναφοράς μιας συγκεκριμένης περιοχής της πόλης, που έχει γίνει ο τόπος της δολοφονίας με τη μυρωδιά του αίματος του. η δυσπιστία, που διχάζει, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, τον χαρακτήρα της Λάουρα, ποια είναι η Λάουρα, γιατί πέθανε, ποιος τη σκότωσε, τις πραγματικές ή υποτιθέμενες σχέσεις της με το ένοπλο κόμμα.

Προφανώς, και δικαίως, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές σε επεισόδια που σηματοδοτούν εκείνη την περίοδο από τις 12 μαρτίου, όταν 100.000 κατεβαίνουν σε πορεία στη Ρώμη ως απάντηση στη δολοφονία του Francesco Lorusso που δολοφονήθηκε στη Μπολόνια από τους καραμπινιέρους. μια 12η μαρτίου που διαβάζεται ως γενική πρόβα εξέγερσης. στην έρευνα «7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ» δικαστική επιχείρηση που πραγματοποιείται σε βάρος των «αρχηγών» του κινήματος. Πάνω σε όλα αυτά πιστεύω ότι το σωστό βάρος, η έμφαση πρέπει να δοθεί στη συλλογική ενέργεια που ξεθωριάζει σε σημείο να σβήσει, στο τέλος ενός κύκλου, ενός ανήκειν, ενός συλλογικού αισθήματος. «Χάσαμε, και σαν ένα παιχνίδι πόκερ σηκώνεσαι, αποχαιρετάς και φεύγεις από τη σκηνή… τελείωσε, τελείωσαν όλα» παρά τις «ομάδες νεαρών προλετάριων έτοιμων να ανάψουν φωτιές ανταρτοπόλεμου» και όταν φαίνεται ότι όλα χάθηκαν, πρέπει να εμπιστευτούμε αυτόν που θα πάρει τη θέση μας.

Το συμπέρασμα των όσων έγραψε η Raffaella Battaglini πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι τόσο για την ανακάλυψη των μυστηρίων που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία της Laura αλλά για την αναμονή αυτού του κάτι που θα ξυπνήσει από έναν μακρύ ύπνο, γιατί όλα τελειώνουν εκεί που ξεκίνησαν..

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος carmilla online

Προηγούμενο άρθρο

Καλό μήνα ! - Θα' ναι σα να μπαίνει η άνοιξη ...

Επόμενο άρθρο

Εξαιρετική εκδήλωση του Ορφέα Ελευθερούπολης με βραβεύσεις και κοπή πίτας (φωτογραφίες)