Dark Mode Light Mode

Το αναβαθμισμένο δικαστήριο της Θάσου πιθανόν να μην λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη!

Απαισιόδοξος και ρεαλιστής ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος.

Έχοντας κατά νου όλα τα δεδομένα της υπόθεσης εκτιμά ότι ως τον Σεπτέμβρη ίσως να μην είναι έτοιμος ο νέος χώρος για το δικαστήριο στη Θάσο. Επειδή αυτό θα είναι αναβαθμισμένο, πρέπει απαραίτητα να λειτουργήσει στο νέο χώρο.

Διαφορετικά δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Δεν αποκλείεται ως εκ τούτου η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του. Επειδή η εκτίμηση γίνεται από κάποιον που γνωρίζει καλά το θέμα, είναι βάσιμη.

Η συνέντευξη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου

Ερ: Είναι σημαντική η αλλαγή η κατάργηση των Ειρηνοδικείων; Εκτός από της Καβάλας καταργούνται κι’ άλλα στο Νομό μας;

Απ: Από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά τους δικαστικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή μας. Η κατάργηση των Ειρηνοδικείων είναι μια σημαντική τομή στα θέματα της δικαιοσύνης. Το Ειρηνοδικείο καταργήθηκε γενικότερα ως βαθμός δικαιοδοσίας. Το ευτύχημα είναι πως τα δυο αυτά πρώην Ειρηνοδικεία (της Θάσου και του Παγγαίου), αναβαθμίζονται σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία. Με μητροπολιτικό Πρωτοδικείο αυτό της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας (της Καβάλας). Από εκεί και πέρα έχουμε πάρα πολλά τεχνικά θέματα που θα πρέπει στην πορεία να επιλυθούν. Μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έχουν να κάνουν τόσο με τις κτηριακές υποδομές όσο και με τη στελέχωση των Περιφερειακών πλέον Πρωτοδικείων από δικαστές και περισσότερο προσωπικό απ’ αυτό το οποίο έχουν σήμερα. Όλοι οι υπάλληλοι των Ειρηνοδικείων υπάγονται πλέον σε μια γραμματεία, αυτή του Πρωτοδικείου Καβάλας. Η γραμματεία του Πρωτοδικείου Καβάλας θα πρέπει να στελεχώνει και τα δυο Περιφερειακά Πρωτοδικεία και το Μητροπολιτικό της Καβάλας. Έχουμε αρκετά θέματα αυτήν τη στιγμή. Το κυριότερο είναι η διαμόρφωση του νέου κτιρίου για το πρώην Ειρηνοδικείου Θάσου. Δεν έχει γίνει η ανάθεση ακόμη, παρόλο που έχουν γίνει μελέτες. Δεν έχει γίνει η ανάθεση των εργασιών. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να κάνω μια δυσάρεστη πρόβλεψη. Το πιθανότερο είναι πως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 δε θα είναι εφικτό να γίνουν αυτές οι εργασίες που απαιτούνται. Οπότε σ’ αυτήν την περίπτωση –όπως έχει ξεκαθαρίσει σχετικά το Υπουργείο και μέχρι να γίνουν οι εργασίες- θα γίνει αναστολή  λειτουργίας αυτών των δικαστηρίων. «Τρέχουμε» ως δικηγορικός σύλλογος, αν και δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα. Ασκούμε πιέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Προσωπικά έχω επικοινωνήσει με τον κ. Φλωρίδη και τον κ. Σταϊκούρα αφού το Υπουργείο Υποδομών είναι το αρμόδιο για αυτές τις εργασίες στη Θάσο.

Ερ: Υπάρχει ενδεχόμενο το Περιφερειακό Δικαστήριο Θάσου αντί να λειτουργήσει, να είναι σε αναστολή το Φθινόπωρο;

Απ: Αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες προκειμένου να γίνει μεταφορά στο νέο κτίριο, το οποίο έχουμε μισθώσει εδώ και ένα χρόνο από την ΕΤΑΔ, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο στο κτίριο το οποίο στεγάζεται αυτήν τη στιγμή. Είναι τελείως ακατάλληλος ο υφιστάμενος χώρος. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Επίσης πρέπει να λύσουμε ένα θέμα με το κτίριο του δικαστηρίου του Δήμου Παγγαίου. Έχουμε ένα ζήτημα με την πρόσβαση των ΑμεΑ στο κτίριο. Θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να κάνουμε μια συνάντηση με τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Αναστασιάδη, μήπως και μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Παγγαίου. Αυτό το πρόβλημα στο Δήμο Παγγαίου δεν θεωρώ ότι μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του. Δηλαδή η μη ύπαρξη ανελκυστήρα. Το θέμα που μας ανησυχεί είναι στη Θάσο.

Ερ: Εγκρίθηκαν 300 χιλιάδες ευρώ για το σύστημα ψύξης στο Δικαστικό Μέγαρο αλλά δε ξέρουμε κατά πόσο θα διορθωθεί η ψύξη τώρα που είναι καλοκαίρι. Τώρα που χρειάζεται.

Απ: Είναι μεγάλο το ζήτημα. Μετά από πολύ τρέξιμο και πολλές πιέσεις εγκρίθηκαν 300 χιλιάδες ευρώ. Σ’ ένα σύστημα ψύξης στο οποίο θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές. Για αυτό και το κόστος είναι τόσο υψηλό. Θα ζοριστούμε και αυτό το Καλοκαίρι. Το συζητούσαμε με τον πρόεδρο των Πρωτοδικών και τους υπαλλήλους. Ελπίζω έστω από τον Αύγουστο να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το σύστημα πάλι σε λειτουργία. Στις αίθουσες, στα ακροατήρια, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί εκεί υπάρχει ανεξάρτητο σύστημα ψύξης. Οπότε δε τίθεται θέμα για τους πολίτες.

Προηγούμενο άρθρο

Δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς χθες στην Καβάλα

Επόμενο άρθρο

Αν η Αλεξανδρούπολη είναι «ανταγωνίστρια» της Καβάλας τότε ας μάθουμε τι συμβαίνει εκεί…