Ο συμπολίτης δικηγόρος Μάκης Βελάκης έδωσε συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή προχθές.
Σχολίασε την ακροαματική διαδικασία και φυσικά την απόφαση του δικαστηρίου. Ήταν ο συνήγορος υπεράσπισης. Κι αφού έζησε την υπόθεση ποικιλοτρόπως, σχολίασε την ομόφωνη κρίση των δικαστών.
Η συνέντευξη
Ερ: Εισπράξαμε μια ικανοποίηση διαβάζοντας την ανακοίνωση του σωματείου, από την απόφαση του δικαστηρίου. Αν και δέκα εργαζόμενοι καταδικάστηκαν.
Απ: Μετά το αποτέλεσμα του δικαστηρίου, η εταιρεία έχασε και οι εργαζόμενοι νίκησαν. Η εργοδότρια εταιρεία υπέστη ολοκληρωτική ήττα και πανωλεθρία. Η πλευρά των εργαζομένων νίκησε και δικαιώθηκε πανηγυρικά. Ορισμένα ΜΜΕ αμέσως με την έκδοση της απόφασης επιχείρησαν να δώσουν μια διαφορετική εικόνα στο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα μιλάει μόνο του. Και δεν είμαι καθόλου υπερβολικός. Θα εξηγήσω το αποτέλεσμα.
Όταν έχεις ένα κατηγορητήριο με 11 κατηγορίες και 151 κατηγορουμένους. Από τους 151 κατηγορουμένους, οι 141 αθωώνονται ομόφωνα για τις 11 από τις 11 κατηγορίες. Δεν μπορείς να λες σαν εταιρεία ότι κέρδισες. Έχασες πανηγυρικά και είναι θρίαμβος των κατηγορουμένων. Όταν το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων με την απόφαση του δικαστηρίου ομόφωνα αθωώνεται για τις 10 από τις 11 κατηγορίες του κατηγορητηρίου. Με τη σύμφωνη αθωωτική εισαγγελική πρόταση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι κερδίσαμε. Θα πω για την κατηγορία αυτών που καταδικάστηκαν. Αυτοί που καταδικάστηκαν δεν είναι το σύνολο της διοίκησης του σωματείου. Παράλληλα η πρόταση της εισαγγελέως ως προς αυτή την κατηγορία που καταδικάστηκαν, ήταν αθωωτική. Στηριζόμενη στις καταθέσεις των αστυνομικών οργάνων. Ποια είναι λοιπόν η «καταδίκη»; Κατά την άποψη μου θα πέσει πανηγυρικά στο Εφετείο, βάσει των στοιχείων που γνωρίζω. Η «καταδίκη» ήταν ότι κάποιοι εξ’ αυτών απαγόρευσαν την είσοδο της κ. Σάρδη στις 21 Δεκεμβρίου. Είναι το ελαφρότερο των αδικημάτων. Όλα τα άλλα αδικήματα, αυτά που ισχυριζόταν η εταιρεία (υδρόθεια, ανεμιστήρες, αντίσταση στους αστυνομικούς, μπουλόνια, καταστροφές, εκρήξεις) σε όλα αυτά ήταν ομόφωνα αθώοι. Όπως και η διοίκηση του σωματείου. Η καταδίκη αφορά ορισμένα μέλη για αυτή την πράξη, για την απαγόρευση εισόδου. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δε νίκησαν πανηγυρικά οι εργαζόμενοι, όταν έχουμε 141 που είναι 11 στα 11 αθώοι. Και οι υπόλοιποι, 10 στα 11 αθώοι και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Εγώ δεν είμαι καθόλου υπερβολικός. Απεικονίζω το αποτέλεσμα και ο καθένας μπορεί να κρίνει.
Ερ: Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου πόσο επηρεάζει τα πολιτικά δικαστήρια που είναι σε εκκρεμότητα; Είτε έχει βγει πρώτη η απόφαση, είτε δεν έχει βγει.
Απ: Θα είμαι απόλυτα σαφής. Τα επηρεάζει απόλυτα. Γιατί; Η εργοδότρια εταιρεία μ’ αυτό το κατηγορητήριο που δικάζονταν επί 5 ημέρες και τελικώς κατέρρευσε, αυτούς τους 141 ανθρώπους που ομόφωνα αθωώθηκαν, τους απέλυσε με αυτό το κατηγορητήριο. Είτε βγήκε απόφαση, είτε δε βγήκε απόφαση (στα πολιτικά δικαστήρια) ο νόμος λέει ότι όταν εσύ για ποινικό αδίκημα απολύσεις εργαζόμενο σου και έρχεται το ποινικό δικαστήριο και αθωώσει αυτόν τον εργαζόμενο εξ’ αντικειμένου, αυτή η απόλυση είναι άκυρη. Επ’ αυτού δε βλέπω σχολιασμό από την εταιρεία. Τι να πει άλλωστε μετά το αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν η ομόφωνη αθώωση των 141 κατηγορουμένων, αλλά και των υπολοίπων για τις 10 από τις 11 κατηγορίες, επηρεάζει άμεσα και εκ του νόμου. Όχι μόνο γιατί το λέω εγώ ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Δεν μπορεί να μην υπάρχει κατηγορητήριο που είναι ο δικαιολογητικός λόγος των απολύσεων και να μιλάμε για εγκυρότητα απολύσεων μετά από αυτό. Τι να πει μετά το αποτέλεσμα η εταιρεία; Είναι συντριπτικό το αποτέλεσμα αν το αναγνώσει κάποιος σωστά, ούτε από τη μια πλευρά, ούτε από την άλλη. Το αποτέλεσμα μιλάει μόνο του.