Dark Mode Light Mode
Star TV: Η Ρεγγίνα Μακέδου χορεύει στο ρυθμό του «Dancing with the Stars»! (video)
Το ΔΙΕΚ Καβάλας συμμετείχε στην πρώτη διακρατική δράση του “Sustainable Efficient and Socially Inclusive Quality Apprentice Training”
Δηλώσεις Μπάμπη Δράκου για την εγκύκλιο των εσωκομματικών εκλογών

Το ΔΙΕΚ Καβάλας συμμετείχε στην πρώτη διακρατική δράση του “Sustainable Efficient and Socially Inclusive Quality Apprentice Training”

Στα πλαίσια της συμμετοχής του Ι.Ε.Κ. Καβάλας κατά τη διετία 2020-22 στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ202, στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τίτλο “SUSTAINABLE, EFFICIENT AND SOCIALLY INCLUSIVE APPRENTICES TRAINING ”, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοξενήθηκε στην Καβάλα η Πρώτη διακρατική συνάντηση κατά το διάστημα 13 – 15 Σεπτεμβρίου 2021 στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι έξι ευρωπαϊκών οργανισμών από τέσσερις άλλες χώρες της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα από φορείς τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης με το θεσμό της  μαθητείας από τη Ισπανία που είναι και οι  συντονιστές της σύμπραξης, την Τουρκία, την Λετονία και δύο από τη Β. Ιταλία.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, από ελληνικής πλευράς συμμετέχει στη σύμπραξη το Δ.ΙΕΚ Καβάλας.

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ψηφιακού οδηγού (με e-books editor) για το σχεδιασμό και τη χρήση ενός συστήματος εκπαίδευσης μαθητευόμενων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο σκοπός είναι να εξυπηρετεί τόσο στους σπουδαστές όσο και στους εργοδότες.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η σύνδεση μεταξύ του εργασιακού κόσμου, της διδασκαλίας και της κατάρτισης και να προωθηθεί η χρήση  υψηλών προτύπων ποιότητας προς αποφυγή της εκπαίδευσης μαθητευόμενων που επικεντρώνεται σε θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης ή την παροχή μιας τόσο κακής εκπαίδευσης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το επαγγελματικό τους μέλλον.

Επιπλέον, η πρόθεσή είναι να προσφερθεί ένας τρόπος για την επίτευξη της αριστείας  μέσω υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, κάτι που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής του πολίτη και της κοινωνικής ένταξης μέσω της ενσωμάτωσης των ατόμων από διαφορετικό κοινωνικό και προσωπικό υπόβαθρο στην ίδια αγορά εργασίας.

Τα θέματα που θα περιλαμβάνει ο ψηφιακός οδηγός σχετικά με το θεσμό της κατάρτισης μαθητευομένων είναι:

– Νομοθεσία σχετικά με την κατάρτιση μαθητευομένων

– Συμφωνίες εταιρειών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

– Μαθησιακά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας

– Παιδαγωγική υποστήριξη

– Στοιχεία χώρου εργασίας

– Αμοιβή ή αποζημίωση

– Κοινωνική προστασία

– Συνθήκες εργασίας, υγεία και ασφάλεια

– Ρυθμιστικό πλαίσιο

– Υποστήριξη εταιρειών – Εκπαίδευση καθηγητών

– Ευέλικτα μονοπάτια και κινητικότητα

– Επαγγελματικός προσανατολισμός και ευαισθητοποίηση

– Διαφάνεια

– Διασφάλιση την ποιότητας της παρακολούθησης μαθητευόμενων.

– Διασφάλιση  ίσων ευκαιριών για πρόσβαση.

– Υποστηρικτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή συστημάτων κατάρτισης μαθητευομένων και  ευαισθητοποίηση.

Η διεθνής ομάδα εκτός από τις εργασίες της στο κτίριο του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζεται το ΙΕΚ Καβάλας, όπου και καλωσορίσθηκε από τον διευθυντή του ΙΕΚ Καβάλας κ. Ιωσηφίδη Γρηγόρη επισκέφθηκε επιτυχημένες  επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς στο χώρο της Καβάλας.

Πιο συγκεκριμένα, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε για τον τομέα του τουρισμού τα Γραφεία της Δημωφέλεια και στη συνέχεια στα Λασπόλουτρα Κρηνίδων, την εταιρία Mac-Motors που δραστηριοποιείται στον χώρο Πώλησης και Παροχής Υπηρεσιών Αυτοκινήτου και την εταιρεία Μηχανουργείο ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ Α.Ε. που δραστηριοποιείται στο χώρο των Μηχανουργικών εργασιών, κατασκευών και συντηρήσεων βιομηχανικού εξοπλισμού.

Η διεθνής ομάδα έμεινε ιδιαίτερα ενθουσιασμένη από την θερμή υποδοχή, την ενδιαφέρουσα ξενάγηση και παρουσίαση των επιχειρήσεων, καθώς  και την εξαιρετική φιλοξενία σε όλες  τις επιχειρήσεις, ενώ εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από όλους τους φορείς τοπικούς και διεθνείς  για περαιτέρω συνεργασίες στο άμεσο μέλλον.

Βέβαια δεν έλειψε κα το πολιτιστικό μέρος της συνάντησης όπου οι συμμετέχοντες  επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το Κάστρο, τις Καμάρες, περπάτησαν στη γραφική συνοικία της Παναγίας, κολύμπησαν στις φανταστικές παραλίες της περιοχής της Καβάλας και απόλαυσαν τις νοστιμιές της τοπικής κουζίνας.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί τον προσεχή  Νοέμβριο του 2021 στη Β. Ιταλία με συμμετοχή 3 εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Κ. Καβάλας στις ενδιαφέρουσες  δραστηριότητες και την εκπαίδευση τους που θα διοργανωθούν εκεί.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Star TV: Η Ρεγγίνα Μακέδου χορεύει στο ρυθμό του «Dancing with the Stars»! (video)

Επόμενο άρθρο

Δηλώσεις Μπάμπη Δράκου για την εγκύκλιο των εσωκομματικών εκλογών