Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Κάθε περιοχή, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, μετά την έλευση των προσφύγων, δημιούργησε την δική της ποτοποιία και κυρίως το δικό της ούζο. Μικρές, τοπικές ποτοποιίες συνέχισαν με επικό τρόπο την εμφιάλωση και τις συνταγές από τις περιοχές, όπου κάποτε άκμαζε ο ελληνισμός και ήξεραν από καλό φαγητό και μερακλίδικα ποτά.
Το ούζο είχε πάντα την πρώτη θέση. Αγαπημένο από αιώνες και συνοδευτικό του καλού μεζέ. Ο Βασίλης Ευστρατίου γεννήθηκε στην Τένεδο , το 1897, αλλά γρήγορα αποφάσισε, να μεταναστεύσει στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή.
Κουβαλώντας μέσα του μνήμες , εικόνες και γνώσεις εγκαταστάθηκε τα πρώτα χρόνια στην Μαρώνεια και στη συνέχεια αποφάσισε να έρθει στη Καβάλα για να ανοίξει ένα πρατήριο ποτών. Ανήσυχο πνεύμα εκ φύσεως αποφασίζει να πάει στον Τύρναβο (μια περιοχή με παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου και ούζου) και να μυηθεί στην τέχνη της απόσταξης.
Το 1918 του χορηγείται η άδεια απόσταξης (καταχωρημένη στα αρχεία του Δήμου Καβάλας) και ξεκινά την παραγωγή του πρώτου ούζου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας βασισμένο στις μνήμες του, στις κρυφές του συνταγές και στην αγνότητά του.
Το 1958 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Νίκος Ευστρατίου (πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη), ο οποίος πέρα από την απόσταξη του ούζου επεκτείνεται και σε άλλα οινοπνευματώδη ποτά όπως το κονιάκ, τα λικέρ, ενώ είναι ο πρώτος που εμφιαλώνει την δημοφιλή ρετσίνα Σπάτων την εποχή εκείνη.
Το 1969 δεκαοκτώ μικροί ποτοποιοί της Καβάλας, στην πλειοψηφία τους γόνοι προσφυγικών οικογενειών, ενώνουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις οικονομικές δυνάμεις τους και ιδρύουν της Ένωση Ποτοποιών Καβάλας (ΕΝΠΟΚΑ), το 1972 βγαίνει η άδεια απόσταξης και αρχίζει η παραγωγή των πρώτων προϊόντων, της ρετσίνας «Crystal» και το ούζου «Vero».
Το απόσταγμα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια, θα γίνει ένα ευγενικό και γλυκόπιοτο ούζο με την προσθήκη αστεροειδούς γλυκάνισου και άλλων μυρωδικών και θα μετονομαστεί σε ούζο «Έξτρα». Το 2008 ο Βασίλης Ευστρατίου χημικός και αποσταγματοποιός 3ης γενιάς αποχώρησε από την ΕΝΠΟΚΑ και ίδρυσε την Ποτοποιία Νομού Καβάλας «Το δικό μας» στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρίας είναι σύγχρονος και προσαρμοσμένος σε όλες της απαιτήσεις τόσο από πλευράς υγιεινής, όσο και από πλευράς διασφάλισης ποιότητας. Η γραμμή παρασκευής και εμφιάλωσης σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για πιστοποίηση ISO.
Παράγεται «το δικό μας» ούζο και τσίπουρο (από Μοσχάτο Αμβούργου), κονιάκ και λικέρ με γεύσεις μαστίχας, τριαντάφυλλου, μπανάνας και κουαντρό. Στο «δικό μας ούζο» ο Βασίλης Ευστράτιου ακολουθεί την πατροπαράδοτη συνταγή του παππού του, την οποία διαφοροποιεί μερικώς στο στάδιο της απόσταξης, προσθέτοντας μάραθο αντί για γλυκάνισο και δυο νέα μυρωδικά.
Η απόσταξή του κράτησε πέντε ώρες στους παραδοσιακούς άμβυκες και προέκυψε ένα καλοδουλεμένο, ευχάριστο, απαλό και αρωματικό ούζο. Οι Καβαλιώτες από τότε που εμφανίστηκε στην αγορά, ζητούν το «δικό μας», εύγευστο και μοναδικό ούζο, που έρχεται από παλιά και συναντά το απαιτητικό σήμερα, που έχει να ανταγωνισθεί δεκάδες άλλα του είδους. Και παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να κερδίσει το μεγάλο κοινό του νομού και της περιφέρειας.
Τips: Ποτοποιία Νομού Καβάλας, Αμυγδαλεώνας Καβάλας, Τηλ: (25106) 22726, www.ouzotodikomas.gr