Το δημόσιο επιθυμεί να δώσει λύση στα προβλήματα του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» με την προϋπόθεση να ρυθμιστεί ευνοϊκά το χρέος του. Εξετάζεται μέσω νομοθετικής ρύθμισης ρύθμιση του ακόμη και σε 100 δόσεις. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα οι συζητήσεις συνεχίζονται ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι δήμος Καβάλας. Εφόσον η λύση δοθεί μέσω του δημοσίου μπορούν να ικανοποιηθούν οι 9 εργαζόμενοι.
Πρώτα το υπουργείο, μετά ο Δήμος Καβάλας
Διευρυμένη ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλου, η δεύτερη στη σειρά, για το μέλλον του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Πέραν των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, του Μητροπολίτη, των εμπλεκόμενων στο πρόβλημα φορέων, στη σύσκεψη προσκλήθηκαν και συζήτησαν το πρόβλημα, το Εργατικό Κέντρο, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, ο νομαρχιακός σύλλογος ΑΜΕΑ. Απόφαση δεν πάρθηκε αφού όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνάντηση που όλοι εύχονται να είναι η τελευταία, σε 15 – 20 μέρες. Οι δύο λύσεις έχουνε αυξηθεί κι έχουνε γίνει τρεις. Τρεις διαφορετικές επιλογές για το μέλλον του ιδρύματος, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.
Πέραν από την προοπτική να δημιουργηθεί Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης με χρήματα του ΕΣΠΑ, πέραν από το ενδεχόμενο ν΄ απορροφηθεί το ίδρυμα από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, υπάρχει και μ ία άλλη προοπτική να γίνει ΚΔΑΠ, αλλά του Δημοσίου, με χρήματα επίσης του ΕΣΠΑ.
Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση, δίνουν προτεραιότητα στο υπουργείο, στη Θεανώ Φωτίου, που όμως ακόμη δεν είναι έτοιμη. Ερευνά τι θα γίνει με το χρέος σε ένα από τα δύο ενδεχόμενα, είτε για ΚΔΑΠ δημοσίου, είτε για απορρόφηση του ιδρύματος από το Κέντρο κοινωνικής πρόνοιας ΑΜΘ.
Το μεγάλο αγκάθι είναι το χρέος και το δεύτερο, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Ο Θ. Μαρκόπουλος εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι κάτι μπορεί να γίνει. Οι βουλευτές συζητούν με την κα Φωτίου, την οποία περιμένουν. Ενώ ο Δήμος Καβάλας έχει εναλλακτική έτοιμη την 3η πρόταση κι επιλογή, για ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, ίδιο με αυτό που διαθέτει, όμως σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει δυνατότητα, μαζί με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, να απασχοληθούν στο νέο ΚΔΑΠ κι οι εργαζόμενοι.
Στη σύσκεψη του Σαββάτου παρών ήταν κι ο βουλευτής Ν. Παναγόπουλος. Το Δήμο Καβάλας εκπροσώπησαν η Αν. Ιωσηφίδου και ο Μπ. Δράκος. Ενώ οι απόψεις των εργαζομένων μεταφέρθηκαν από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Εκεί ήταν επίσης όλοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, αλλά και γονείς των ατόμων που φιλοξενούνται σε αυτό.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τσουλής Αφεντούλης, είπε στην εφημερίδα μας πριν από τη σύσκεψη, ότι τα έσοδα του ιδρύματος έχουνε μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αφού έπαψαν οι εορταστικές δραστηριότητες και οι δωρεές.
Με λίγα λόγια το ίδρυμα Αγία Μαρίνα, δε μπορεί να περιμένει πολύ ακόμη να βρεθεί λύση στο βασικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει και το οποίο είναι το οικονομικό.