Τη λειτουργία του θεάτρου ως χώρου αφήγησης ιστοριών, γνωριμίας και αλληλοκατανόησης υπενθυμίζει η συνεργασία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καβάλας (ΔΗΠΕΘΕ) με την ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (ARSIS – Association for the Social Support of Youth).
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, που άρχισε στις 2 Ιουλίου, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζουν στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων, από 16 έως 18 ετών, στην Καβάλα παρακολούθησαν την κωμωδία «Ιππείς» του Αριστοφάνη στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στο πλαίσιο του 64ου ομώνυμου Φεστιβάλ Φιλίππων που σήκωσε αυλαία στις 3 Ιουλίου.
Οι έξι ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζουν σε δύο διαμερίσματα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις στο 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Παράλληλα, τα προσφυγόπουλα θα μπορούν να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και δραστηριότητες με σκοπό την επαφή και τη γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό, τον κόσμο του θεάτρου, αλλά και την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μέσω της τέχνης δίνεται η δυνατότητα αυτογνωσίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων, ηλικίας 16 έως 18 ετών, που λειτουργούν στην Καβάλα εντάσσονται στο έργο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» (αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) των EEA Grants Greece από την ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, της υποστήριξης και της φροντίδας των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Διαχειριστής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe, σε συνεργασία με τη HumanRights360.
πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Ρεπορτάζ: Βασίλης Λωλίδης
*Τη φωτογραφία παραχώρησε το ΔΗΠΕΘΕ και η ΑΡΣΙΣ