Dark Mode Light Mode

Το ΔΗΠΕΘΕ της Πόλης ! – (Αφιέρωμα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ )

Το Θεοτοκικό «Ημερολόγιο του Λεωνή» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Ο Στέλιος Μάινας και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης διαβάζουν το θεατρικό αναλόγιο «Το ημερολόγιο του Λεωνή» του Γιώργου Θεοτοκά με το οποίο συμμετέχει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», που διοργανώνεται από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης.

Υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Θοδωρή Γκόνη και την σκηνογραφική – εικαστική επιμέλεια του Ανδρέα Γεωργιάδη παρουσιάζεται την Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 19:00 «Μια διαδρομή στην Πόλη την αυγή του 20ού αιώνα».

«Ο Λεωνής, δηλαδή ο Γιώργος Θεοτοκάς, μας περπατά στο Δημοτικό Κήπο του Ταξιμιού. Ζούμε μαζί του τη μεγάλη πυρκαγιά της Πόλης, μέσα από το εργαστήριο ζωγραφικής του κυρίου Μοντεφρεντίνι ανακαλύπτουμε τα χρώματα και τον κόσμο, με τον Παύλο Πρώιο -ήρωα των παιδικών του χρόνων- τον ακούμε να μιλάει για την αγάπη και τον έρωτα, βολτατζάρει με την Ελένη Φωκά στη θάλασσα της Πριγκίπου ενώ στο βάθος ακούγονται οι σειρήνες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα.
«Ο Δημοτικός Κήπος του Ταξιμιού είτανε κόσμος ολόκληρος. Για να μπεις πλήρωνες εισιτήριο, οι μεγάλοι ένα γρόσι, τα μωρά τίποτα. Αν περπατούσες στα φυτεμένα μέρη, αν έκοβες λουλούδια ή κλαδιά, σε κυνηγούσανε και σε δέρνανε με τη βίτσα.. Είχε και βατράχους πλήθος, φωνακλάδες και αστείους. Δεξιά είτανε μια παράγκα που πουλούσε τσοκολάτες, κουφέτα, παστέλι, σιμίτια, φιστίκια, στραγάλια, κολοκυθόσπορους ψημένους και αλατισμένους και κορόμηλα πράσινα. Δέκα κορόμηλα μια δεκάρα, αν παζάρευες μπορεί να έπαιρνες και έντεκα, το βράδυ αρρωστούσες λιγάκι, μα άξιζε ο κόπος.»

Το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο -το οποίο απευθύνεται σε μαθητές λυκείου και αφιερώνεται κάθε χρόνο στη ζωή και το έργο ενός μεγάλου Έλληνα δημιουργού- είναι το έκτο κατά σειρά που παρουσιάζεται με τα προηγούμενα να ήταν αφιερωμένα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γεώργιο Βιζυηνό και τον Οδυσσέα Ελύτη, ενώ η πρωτοβουλία είναι από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο Λύκειο υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Προηγούμενο άρθρο

Την απείλησαν με αιχμηρό αντικείμενο και της πήραν το κινητό !

Επόμενο άρθρο

Σκοράρουν στην Τούμπα