Dark Mode Light Mode

Το δράμα της Ουκρανίας ευτυχώς τελειώνει: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Ο πρόεδρος Τράμπ, υλοποιώντας την προεκλογική του υπόσχεση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία το επιβεβαίωσε πια επίσημα. Μίλησε μιάμιση ώρα μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν για ειρήνη στην Ουκρανία το ταχύτερο.

Ανακοίνωσε μάλιστα και τους όρους αυτής της συμφωνίας, που δεν ήταν οι  αναμενόμενοι και αιφνιδίασαν  τους πάντες. Η Ουκρανία «παγωμένη», η ΕΕ αιφνιδιασμένη με την «προδοσία», η έκπληξη και η στιγμή της αλήθειας και για το ΝΑΤΟ, η Ουκρανία δε θα γίνει μέλος του, ας μην ελπίζει.

Η Ουκρανία επίσης θα πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι της απώλειας κάποιων εδαφών, που κατακτήθηκαν με τα όπλα από τους Ρώσους. Αυτοί είναι -μέσες άκρες- οι όροι, πάνω στους οποίους θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Άμεσα χαμένος και διπλά προδομένος ο ουκρανικός λαός με τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς της νεολαίας του και τις τρομερές καταστροφές στις παραγωγικές δομές της χώρας.

Πολλαπλά χαμένος και ο Πρόεδρος του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έπαιξε το χειρότερο ρόλο της καριέρας του σαν ηθοποιός, ερμηνεύοντας στην ουσία ένα ρόλο δραματικό και λόγο της κλήσης του στην κωμωδία τον τελείωσε σαν κωμικοτραγωδία, μ’ ένα οδυνηρό τέλος για το λαό του.

Μια σύρραξη που θα μπορούσε να είχε τελειώσει με πολύ καλύτερες συνθήκες από τις διαφαινόμενες που θα έρθουν και μ’ εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς να ήταν σήμερα στη ζωή και η χώρα του ασφαλώς με λιγότερες οικονομικές πληγές.

Τότε, στη διάσκεψη της Κωνσταντινουπόλεως οι Ρώσοι έθεσαν σαν όρους την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη σχετική αυτονομία στις Ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας και μερικές άλλες παραχωρήσεις εντελώς ανώδυνες.

Τώρα δυστυχώς θα πιούν το πικρό ποτήρι που ετοιμάζεται στη νέα συμφωνία τύπου Γιάλτας, που θα χωρίσει τον κόσμο μεταξύ των ισχυρών, εξυπηρετώντας βασικά τα δικά τους συμφέροντα.

Μια συμφωνίας όμως που η ΕΕ θα είναι απούσα και θα την αφορούν στο μεγαλύτερο τους ποσοστό αυτά που θα συμφωνήσουν άλλοι για αυτήν. Μεγάλη η απορία μου για τον παραγκωνισμό της Μεγάλης Βρετανίας από τις ΗΠΑ, σχεδόν πάντα τα κράτη αυτά ομονοούσαν, συμφωνούσαν και συνεργάζονταν μέχρι τώρα σε τέτοιες δράσεις στενά.

Η προηγούμενη συμφωνία της Γιάλτας είχε τη συμμετοχή του Τσόρτσιλ κύριου αντιπροσώπου της Ευρώπης. Το χαλί που τράβηξε ο Ντόναλντ Τράμπ κάτω από τα πόδια της ΕΕ   έδειξε πόσο την υπολογίζει και τι σημασία της δίνει.

Η ΕΕ αιφνιδιάστηκε, δεν το περίμενε, οι αντιδράσεις της σπασμωδικές και ατελέσφορες. Ο Ρώσος αξιωματούχος Μεντβέντεφ, τις αντιδράσεις αυτές τις διακωμώδησε λέγοντας «Η ψυχρή γεροντοκόρη έχει τρελαθεί».

Στα τρία σχεδόν χρόνια αυτού του ανθρωποφάγου πολέμου, εκτός από την Ουκρανία, μεγάλη χαμένη είναι και η ΕΕ. Δέθηκε καλά στο άρμα των ΗΠΑ από την αρχή, συμμετέχοντας στον πόλεμο αυτό με οικονομικά μέσα αξίας κοντά στα 120 δις ευρώ.

Όλα αυτά και η στέρηση της φθηνής ενέργεια της Ρωσίας οδήγησε τις Κοινωνίες της στην ακρίβεια και τον οικονομικό μαρασμό. Αυτή ήταν η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης των Δημοκρατικών για να απομονωθεί και να κρατηθεί μακριά η Ρωσία από την Ευρώπη, θα έπρεπε να πληρωθεί με αίμα, εξοπλισμούς και πολλές ανθρώπινες ζωές και από εσάς τους Ευρωπαίους.

Ο αντιπρόεδρος του Τράμπ, στη διάσκεψη του Μονάχου τους τα είπε ξάστερα: «Η απειλή που με ανησυχεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή σχετικά με την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα ή κάποιος άλλος εξωτερικός παράγων, αλλά η απειλή από το εσωτερικό, η υπαναχώρηση από τις πλέον θεμελιώδεις αξίες τις οποίες μοιράζονται και οι ΗΠΑ».

Εννοούσε ασφαλώς την έλλειψη της δημοκρατίας. «Ο σερίφης άλλαξε συμμορφωθείτε», τους είπε με απύθμενο θράσος. Ο πρόεδρος Τράμπ είναι businessman με δουλείες έκανε τον πλούτο του, με τα χρήματά του έχτισε τη φήμη του και με το αναμφισβήτητο ταλέντο του να διεγείρει τα πλήθη.

Έχει άριστη σκηνική παρουσία και έχει πιάσει συνθήματα που συγκινούν το ακροατήριό του, που είναι οι απλοί Αμερικανοί που ζουν στην ύπαιθρο και στις φάρμες. Κάτω από πολύ δύσκολες για αυτόν συνθήκες κέρδισε πανηγυρικά της εκλογές και την προεδρία των ΗΠΑ.

Σήμερα, αισθάνεται πιο ισχυρός, γιατί γύρω του περιστοιχίστηκαν οι μεγιστάνες του παγκόσμιου πλούτου και κάτοχοι της νέας τεχνολογίας. Αυτός είναι ο λόγος που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε με μπαράζ ψυχολογικού πολέμου ενάντια στην παγκόσμια κοινότητα, προειδοποιώντας εχθρούς και φίλους για τις προθέσεις του.

Έτσι ξεκινούν οι πόλεμοι, πάντα σπέρνοντας -πρώτα- τον πανικό στη ψυχή του αντιπάλου. Αυτήν ήταν και η τακτική του Πούτιν πριν τον πόλεμο του Φεβρουαρίου του 2022. Αυτός τον τσαμπουκά του, τον έδειξε επί του πεδίου.

Θυμάμαι τις μηχανές της φωτιάς και του θανάτου που παρουσίασε στα πεδία των ασκήσεων, λίγο πριν ξεκινήσει τον πόλεμο, εντυπωσιακές και φοβερές, προκαλούσαν τρόμο.

Έτσι ένοιωσε και ο Πούτιν, δυνατός και άτρωτος  τότε και έστειλε εκείνη τη στρατιά των μέσων και του προσωπικού, που μας εξέπληξε και μας τρόμαξε όλους είναι αλήθεια…

Δεν υπολόγισε όμως τον πατριωτισμό και την ανδρεία των Ουκρανών, που τον ανάγκασαν να αφήσει όλη εκείνη την υποδομή-κουφάρια στους κάμπους της Ουκρανίας και να συνεχίσει τις μάχες στα πεδία της Ανατολικής Ουκρανίας.

Τα κέρδη του ελάχιστα από τα αρχικά προσδοκώμενα και το κόστος τους δυσβάστακτο σε μέσα και προσωπικό. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Ρώσοι νέοι πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους στα βαλτόνερα του Δνείπερου.

Αυτή ήταν και η αιτία της συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως που δεν ευοδώθηκε. Οι κατακτήσεις και τα ρηξικέλευθα σχέδια του Τράμπ πιστεύω ότι θα έχουν την ίδια τύχη, γιατί έχουν υπολογιστεί από τους ειδήμονες τα κόστη τους είναι δυσβάστακτα τόσο στον οικονομικό τομέα που δεν θα τα αντέξουν ούτε και οι πάμπλουτοι φίλοι του.

Στον κοινωνικό πεδίο τα φέρετρα που θα επιστρέφουν πίσω θα γεννήσουν ένα καινούργιο Βιετνάμ, γιατί για την πραγματοποίηση μερικών από αυτά, θα πρέπει να κινηθούν στρατεύματα.

Για την Ευρώπη αυτό το σοκ σηματοδοτεί δυο κατευθύνσεις: ή διαλύεται και ο καθένας κοιτά τα κομμάτια του, ή η κρίση αυτή γίνεται η αιτία για να δημιουργηθούν οι πραγματικές Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης (ΗΠΕ), αυτόνομες και αυτοδύναμες και τότε θα είναι ισότιμοι και αξιόπιστοι  εταίροι.

Παναγιώτης Φώτου

Προηγούμενο άρθρο

Τι ισχύει από σήμερα (17/2) με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Kαβάλα -Λήμνος - Άγιος Ευστράτιος

Επόμενο άρθρο

Ενημέρωσαν τον Στέφανο Κασσελάκη για τα προβλήματα της τοπικής επιχειρηματικότητας