Dark Mode Light Mode

Το Ε.Σ.Υ. του Άδωνι: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Άκουσα με μεγάλη προσοχή το λόγο του κ. Γεωργιάδη για τον Προϋπολογισμό του Κράτους -τον σχετικό με τις δαπάνες για την υγεία- και να πω την αλήθεια ότι με έπεισε, ότι το ΕΣΥ, όπως το παρουσίασε, βρίσκεται σε άνθιση!

Στα λόγια του Υπουργού είδα ότι αυτά που υφιστάμεθα από την ανεπάρκεια του συστήματος είναι μια δικιά μου ψευδαίσθηση, που άθελά μου με ταυτίζει μ’ όλους αυτούς που το λοιδορούν σε κάθε του εμφάνιση, σε κάποιο Νοσοκομείο της χώρας μας, για τη διάλυση του ΕΣΥ.

Ανέφερε για τη χρονιά που πέρασε πόσα έργα έγιναν σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική και τον θαύμασα. Τα έργα βέβαια τα περισσότερα έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής για να μεγαλώσουν χώροι αναμονής, γιατί οι υπάρχοντες δεν επαρκούν.

Είναι και αυτή μια κάποια λύση στο πρόβλημα, ασφαλώς πιο οικονομική από την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού που είναι η ορθή λύση του προβλήματος.

Το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας έχει επικεντρωθεί στην οικονομία και στόχο έχει την ελαχιστοποίηση της υγειονομικής δαπάνης. Κόβουν από παντού, από τα φάρμακα, από τις εξετάσεις, από τις όποιες παροχές –νομοθετημένα- παρέχει το σύστημα.

Το ότι δεν μπορώ να κλείσω ένα ραντεβού για επίσκεψη σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, όπως της Καβάλας είναι δική μου υπερβολική απαίτηση! Σε σχετική τηλεφωνική μου κλήση, η ηχογραφημένη απάντηση που έλαβα μου καθόρισε ότι έχω τη δυνατότητα να κλείσω ηλεκτρονικά το ραντεβού μου την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα και για ορισμένες ώρες!

Συμπέρασμα: ότι δεν έχω αυτή τη δυνατότητα, γιατί την συγκεκριμένη ημέρα και σ’ όσες κλήσεις και να κάνω θα παίρνω το χαρακτηριστικό σήμα του κατειλημμένου. Η μόνη δυνατή πρόσβαση με τις δομές του νοσοκομείου είναι μέσα από τα επείγοντα περιστατικά.

Για το λόγο αυτό κόμπασε στην ομιλία του ο κ. Υπουργός για τις επεκτάσεις στους χώρους αυτούς. Είπα και εγώ να κάνω και το δικό μου απολογισμό για τις δαπάνες που έκανα για την υγεία μου τον περασμένο χρόνο και τρόμαξα!

Το 40% των οικογενειακών εσόδων μας πήγε για την υγεία. Πλήρωσα σε γιατρούς που οι ειδικότητες τους δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο μας και σ’ άλλους που το επείγον της κατάστασης δεν μου επέτρεπε την αναμονή.

Πλήρωσα σε φάρμακα που παίρναμε στο παρελθόν και μας τα έκοψαν, καθώς και σ’ άλλα που ήταν αναγκαία και δεν τα παρείχε το σύστημα. Σαράντα τις εκατό, γιατί το σημερινό ΕΣΥ του Άδωνι Γεωργιάδη και είμαι ασφαλισμένος στον κρατικό φορέα, κοντά στα εβδομήντα χρόνια και πληρώνω ανελλιπώς μέχρι σήμερα τις εισφορές μου.

Άλλη η πραγματικότητα λοιπόν και διαφορετική η μαγική εικόνα που παρουσίασε ο υπουργός μας. Η κατάντια του ΕΣΥ, η οποία είναι πια πασιφανής σ’ όλους, ακόμη και σ’ αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές που έχουν το θάρρος να το ομολογήσουν, μας δείχνει που οδηγεί τον κλάδο της υγείας ο υπουργός της.

Είναι το τέρμα του δρόμου που διάλεξε ο κ. Γεωργιάδης να πορευθεί και πραγματοποιεί τον στόχο του βήμα-βήμα, απαξιώνοντας βασικούς τομείς του. Ήδη σε μας τους παλιούς θυμίζουν τα σημερινά νοσοκομεία, εκείνα τα κρατικά ιδρύματα, τα προ του ΕΣΥ, του Γιώργου Γεννηματά.

Τα απαξιωμένα νοσοκομεία, που ήταν προθάλαμοι των ιδιωτικών κλινικών και των πελατών των γιατρών, που υπηρετούσαν σ’ αυτά και ταυτόχρονα ιδιώτευαν προς άγρα της πελατείας τους.

Τότε ο Γιώργος Γεννηματάς σκέφτηκε και υλοποίησε το όραμά του για τη δημιουργία του ΕΣΥ. Κατόρθωσε να υλοποιήσει τον άθλο αυτόν, επειδή τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν αξιόλογοι επιστήμονες,  τόσο από το εσωτερικό, όσο και από τους λαμπρούς επιστήμονες του κλάδου υγείας που είχαμε τότε στο εξωτερικό.

Την πίστη εκείνη την ενστερνίστηκε και το νοσηλευτικό προσωπικό και έτσι  έγινε το θαύμα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα απολαύσαμε ένα σύστημα υγείας  εξανθρωπισμένο στους χώρους του, εφάμιλλο μ’ αυτά των προηγμένων κρατών τότε, τόσο στην παρεχόμενη ποιότητά της ιατρικής φροντίδας, αλλά και στην ξενοδοχειακή του υποδομή.

Σήμερα, σιγά-σιγά και σταθερά απαξιώνεται και διαλύεται το σύστημα εκείνο. Ο κ. Γεωργιάδης είναι συνεπής με τις δοξασίες του, ότι η φιλελεύθερη οικονομία είναι η πανάκια για την επίλυση κάθε προβλήματος, οικονομικού ή κοινωνικού.

Έτσι προσδοκά να είναι αυτός που θα γκρεμίσει το ΕΣΥ   για να φτιάξει ένα νέο. Ένα έκτρωμα δηλαδή, που θα ονομάζεται ΕΣΥ, εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που γνωρίζαμε. Θα πρέπει να πούμε -για να ήμαστε δίκαιοι- και κάποια θετικά της παρούσης  διοίκησης.

Μια μικρή ελπίδα γεννήθηκε για τον κλάδο της υγείας, η επιλογή των νέων διοικητών -σ’ όλες τις δομές της- να γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Σίγουρα ο διοικητής μιας μονάδας υγείας παίζει σπουδαίο ρόλο στη σωστή λειτουργία της.

Παράδειγμα προς αποφυγήν τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Άνθρωποι πέθαναν ή έπαθαν σοβαρή ζημιά, επειδή δεν τους γνωστοποιήθηκαν έγκαιρα τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων που έγιναν στα συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Οι διοικητές που θα προκύψουν από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και οι επιλογές τους θα γίνουν –πιστεύω- ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους στη διοίκηση. Έτσι θα είναι απαλλαγμένοι από την κομματική τους εξάρτηση και θα ενεργούν σύμφωνα με τις ικανότητές τους.

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι θα κρίνονται για το έργο τους, τόσο από την αρχή, αλλά και από την κοινωνία, μέσα στην οποία θα δράσουν. Ένα θετικό βήμα –επίσης- είναι το ποσό των 3 δις. € που θα διατεθεί το 2025 για το ΕΣΥ.

Να δούμε τον προορισμό αυτού του ποσού και το αποτέλεσμά που θα έχει στην παροχή καλύτερης ποιότητας της παρεχόμενης ποιότητας στην υγεία μας. Ευχόμαστε και προσδοκούμε μέσα στην κατανομή αυτού του ποσού να υπάρχουν και τα τρία εκατομμύρια που λείπουν από τον κύριο Θεμιστοκλέους, τον Υφυπουργό Υγείας, για να γίνει επιτέλους και η αγορά του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος για το νοσοκομείο της Καβάλας μαζί με τα παρελκόμενά του, για να λειτουργήσει και στην Καβάλα μια τέτοια μονάδα.

Παναγιώτης Φώτου

Προηγούμενο άρθρο

Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην ΑΜΘ, στο επίκεντρο των επαφών του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωσηφίδη στην Αθήνα

Επόμενο άρθρο

Χριστουγεννιάτικες ευχές από το ΚΔΑΠ Α.με.Α. στον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη (φωτογραφίες)