Dark Mode Light Mode

«Το εμβόλιο η μόνη μας ελπίδα»

Η πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Κατερίνα Πετράκη έκανε χθες το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Είναι η μόνη μας ελπίδα, είπε νωρίτερα χθες το πρωί στην Πρωινή.

Ταυτόχρονα περιέγραψε το τι συμβαίνει στις κλινικές του Νοσοκομείου. Προκύπτει ότι το πρόβλημα υποχωρεί.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι έχετε ακούσει και τι πληροφορείστε για τη διαδικασία του εμβολιασμού; Πόσοι κάθε μέρα; Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο;

Απ: Καταρχήν θέλω να σας πω ότι είναι δυο τα ευχάριστα νέα της ημέρας. Το πρώτο και πολύ σοβαρό είναι το μηδενικό της Πέμπτης στα αποτελέσματα του νοσοκομείου, στα τεστ που έγιναν. Είχε καιρό να βγει μηδέν. Αρχικά έδειξε αμέσως μετά τις γιορτές ότι συνεχίζουμε σχεδόν στον ίδιο ρυθμό και εννοώ τα θετικά αποτελέσματα όχι τις εισαγωγές.

Τελικά τα νέα είναι πολύ ευχάριστα και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Αυτό δείχνει ότι πραγματικά τηρήθηκαν τα μέτρα την περίοδο των εορτών. Παρότι υπήρχε αρκετή κίνηση στην αγορά και στους δρόμους, τελικά οι συντοπίτες μας πρόσεχαν.  Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μηδέν θετικά κρούσματα  γιατί μετράμε πάνω από 40 ημέρες με περιοριστικά μέτρα. Θα έπρεπε να γίνει, θα έπρεπε να συμβεί το μηδέν.

Ερ: Δεν είναι όμως λίγα τα τεστ τα 25 που έγιναν την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου; Το νοσοκομείο συνήθως έκανε γύρω στα 100 τεστ.

Απ: Ναι είναι λίγα τα 25 τεστ. Αυτό σημαίνει ότι πάρθηκαν 25 δείγματα.  Υπήρχαν δηλαδή λιγότεροι ασθενείς στα επείγοντα.

Ερ: Δεν χρειάστηκε δηλαδή να παρθούν άλλα δείγματα γιατί δεν υπήρχαν άλλοι «ύποπτοι»;

Απ: Ακριβώς.  Τα ύποπτα περιστατικά ήταν λιγότερα.

Ερ: Ποιο είναι το δεύτερο καλό νέο;

Απ: Το άλλο καλό νέο που θεωρώ ότι είναι και ιστορικής σημασίας είναι η έναρξη των εμβολίων στο Νοσοκομείο Καβάλας σήμερα Παρασκευή (χθες) αν και  λίγο καθυστερημένα για την Περιφέρεια μας. Αυτό οφείλουμε να το πούμε.

Το εμβόλιο λοιπόν θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Παρασκευής (χθες) στα τακτικά ιατρεία σε δύο χώρους οι οποίοι έχουν προσαρμοστεί με προσωπικό το οποίο έχει εκπαιδευτεί εδώ και αρκετές ημέρες.

Υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται σε συγκεκριμένη ώρα. Ο εμβολιασμός γίνεται με ραντεβού.  Περίπου 100 άτομα κάθε μέρα θα εμβολιάζονται. Θα λειτουργήσει πρωί και απόγευμα.

Ερ: Πόσος χρόνος για κάθε άτομο θα χρειάζεται;

Απ: Δεν είναι πάνω από ένα τέταρτο η διαδικασία του εμβολιασμού. Να υπολογίσουμε και μισή ώρα αργότερα (αναμονή) που μπορεί βέβαια να γίνει εντός ιατρείου ή ακριβώς απέξω στην αίθουσα αναμονής, αν υπάρχουν ίσως ανεπιθύμητες ενέργειες  κυρίως αλλεργική αντίδραση.

Το μάξιμουμ περίπου 45 λεπτά. Πρόκειται για μια ενδομυϊκή ένεση. Μισή ώρα είναι αρκετή για να φανεί τυχόν  ανεπιθύμητη ενέργεια όσον αφορά την αλλεργική αντίδραση.  Ισχύει αυτό για όλα τα φάρμακα όχι μόνο για το εμβόλιο.

Ερ: Είναι κάτι συνηθισμένο για σας, δεν βλέπουμε να είναι κάτι περίεργο, κάτι διαφορετικό αυτό το εμβόλιο. Έτσι γίνεται πάντα.

Απ: Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για αυτό το εμβόλιο, κακώς, πολύ κακώς όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τι μπορεί να προκαλέσει. Δεν έχω δει ποτέ σε αυτά τα 32 χρόνια που εργάζομαι να γίνονται τόσες πολλές ερωτήσεις για κάποια φαρμακευτική θεραπεία, για κάποιο εμβόλιο.

Παρατηρώ όλα αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον στα επείγοντα να έρχονται με την τελευταία αμυχή  από ένα σκυλί στο δρόμο για να κάνουν το εμβόλιο της λύσσας και κανείς δεν ρώτησε αν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εδώ πραγματικά έγινε πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποτίθεται από πολλούς σχετικούς, άσχετους και τελικά έχει ανησυχήσει πάρα πολύς κόσμος και δυστυχώς  έχει επίπτωση σε κάποιους στην απόφαση τους  αν εμβολιαστούν η όχι.

Ερ: Με βάση τα νούμερα, τα εμβόλια και όσα φημολογούνται γιατί δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, το ποσοστό των υγειονομικών του Νοσοκομείου Καβάλας που δέχτηκαν σε πρώτη φάση να κάνουν το εμβόλιο είναι όπως φαίνεται  μικρό. Μικρότερο του αναμενομένου.

Απ: Είναι λίγο πάνω από το 50% , για μένα πάρα πολύ μικρό. Βέβαια εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε δυο ακόμη πράγματα. Το ένα αφορά τους 100 και πλέον εργαζόμενους οι οποίοι νόσησαν και οι οποίοι πολύ σωστά θα ελέγξουν πρώτα τα αντισώματα τους.

Βέβαια καλό είναι παραχωρήσουν τη θέση τους σε συναδέλφους που είναι στην πρώτη γραμμή και δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν ενδεχομένως αντισώματα.  Δεύτερο είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό συναδέλφων που έχει σοβαρά νοσήματα για τα οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν πρέπει να κάνουν ή όχι το εμβόλιο.

Ερ: Όλοι περιμέναμε μεγαλύτερη προθυμία από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καβάλας, αυτό ας πούμε ότι «μαλακώνει»  λίγο τα πράγματα.

Απ: Είναι η μοναδική ελπίδα που μας δίνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Είναι η μοναδική ελπίδα για να μπορέσουμε να δούμε την αρχή του τέλους.

Ερ: Από αναλώσιμα και σύριγγες πως είναι;  Υπάρχουν; Ακούμε ότι δεν υπάρχουν και σύριγγες.

Απ: Όχι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Τουλάχιστον από αναλώσιμα δεν υπάρχει τέτοιο δείγμα και στα μέσα ατομικής προστασίας και στα υλικά.

Ερ: Οι κλινικές covid πως είναι τώρα; Γιατί από τους 100-140 αρρώστους από κορωνοϊό, φτάσαμε στα 30 την Πέμπτη. Πως είναι αυτά τα κρεβάτια που είχαν διατεθεί για covid;

Απ: Αυτή τη στιγμή την Πέμπτη αν δεν απατώμαι έκλεισε και η μια πτέρυγα του 3ου ορόφου. Οπότε έχει μείνει μια πτέρυγα στον 3ο όροφο και ο 5ος κανονικά που λειτουργεί από την αρχή. Οι χώροι παραμένουν, έχει μετακινηθεί μόνο το προσωπικό.

Οι χώροι είναι σε ετοιμότητα γιατί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί το υποτιθέμενο 3ο κύμα της πανδημίας.  Κατά την άποψη μου δεν είναι το 3ο κύμα της πανδημίας είναι η συνέχεια του 2ου.  Εγώ θα κάνω το εμβόλιο στις 9 το πρωί (Παρασκευή).

Ο κ. Καρατζιώτης που είναι υπεύθυνος της επιτροπής με ειδοποίησε να πάω στις 9 το πρωί.

Ερ: Γενικά το Νοσοκομείο επανέρχεται σε μια πιο κανονική λειτουργία;

Απ:  Κοιτάξτε για τις κλινικές οι οποίες περιορίστηκαν σε αριθμό κλινών αλλά συνέχισαν την λειτουργία τους με τα περιστατικά χειρουργικά, παθολογικά κτλ,  θέλω να σας πω ότι πέρασαν ένα μεγάλο Γολγοθά.

Αντιλαμβάνεστε σε ένα χώρο μιας κλινικής να εξυπηρετείται στην ουσία τέσσερεις ειδικότητες. Τα περιστατικά φυσικά να μην λείπουν γιατί οι αρρώστιες συνεχιζόταν. Η χειρουργική κλινική που περιορίστηκε στο χώρο της Β` χειρουργικής, οι δυο χειρουργικές κλινικές, η ΩΡΛ κλινική και η Ουρολογική κλινική, νοσηλευόταν περιστατικά όλων των ειδικοτήτων, αυτό το διάστημα.

Επίσης περιορίστηκαν στη μια παθολογική  και τα περιστατικά στην Παθoλογική κλινική γιατί η άλλη φιλοξενούσε περιστατικά covid.  Ας ελπίσουμε σιγά- σιγά να έρθουμε στην κανονικότητα γιατί πραγματικά για τους ασθενείς αλλά και για το προσωπικό ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Προηγούμενο άρθρο

Δηλώσεις Κώστα Μπαντίκου για την επαναλειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων

Επόμενο άρθρο

Ο φεγγαρόδρομος