Dark Mode Light Mode

Το Έπος του 1940, η Αντίσταση: Γράφει ο Θανάσης Πάσχου

Φάρος Μνήμης και Έμπνευσης κάθε Αγώνα για Ελευθερία και Δημοκρατία


Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ξεκίνησε να γράφεται στα βουνά της Πίνδου το μεγαλύτερο Έπος της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Η Ελλάδα σύσσωμη και ο λαός της απώθησαν και νίκησαν τις δυνάμεις της Φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι που με αριθμητική υπεροψία επιτέθηκαν απρόκλητα στη χώρα μας, έχοντας μάλιστα το θράσος να ζητήσουν, πριν επιτεθούν, από τον πρωθυπουργό της χώρας, την άνευ όρων παράδοση χωρίς αντίσταση. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την εμπλοκή της Ελλάδας στον 2ο Παγκοσμίου Πόλεμο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αλβανικό μέτωπο κράτησαν επτά μήνες και τερματίσθηκαν τον Ιούνιο 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη και κατοχή της χώρας από τη Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, που μετά την ντροπιαστική ήττα σε βάρος της Ιταλίας επιτέθηκε στην πατρίδα μας την  6η Απρίλιου 1941.

Ο λαός με απαράμιλλο ενθουσιασμό, ομοψυχία και ενότητα είπε το ΟΧΙ στην επιτιθέμενη Ιταλική επιβουλή και κατάφερε να απωθήσει αρχικά τις δυνάμεις των Ιταλών και στη συνέχεια να τις νικήσει απελευθερώνοντας τις Ελληνικές πόλεις της Βόρειας Ηπείρου:

– Ήταν ένα έπος που έμεινε στην παγκόσμια ιστορία ως το έπος των Ηρώων, του «αέρα..», της Μεγάλης Νίκης του Έθνους απέναντι στο Φασισμό και υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

– Ήταν μια νίκη αποκλειστικά της Ελλάδας που πολέμησε μόνη της χωρίς εξωτερική βοήθεια και προστάτες.

-Ήταν μια νίκη των «παιδιών» της Ελλάδας και μόνον, των πολεμιστών της στο μέτωπο, των ανδρών και γυναικών, του λαού, που στήριξαν τον αγώνα υλικά και οικονομικά με το υστέρημά τους από άκρη σε άκρη.

-Ήταν μια νίκη της «Ελληνικής Ψυχής» που έδειξε το τι μπορεί να κάνει όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

-Ήταν μια μεγαλειώδης πράξη θαυμασμού και παραδείγματος που εμπνέει μέχρι και σήμερα όσους λαούς αγωνίζονται για την ελευθερία τους προκαλώντας την παγκόσμια διαχρονική εκτίμηση και θαυμασμό.

-Ήταν το αποτέλεσμα της «Θυσίας» όσων πολέμησαν και έπεσαν υπέρ πατρίδος στο πεδίο της μάχης αποδεικνύοντας ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη.

Το έπος του 1940 ακολούθησε μια ΜΑΥΡΗ τετραετής περίοδος «Κατοχής» της χώρας από τη Ναζιστική Γερμανία και τη Φασιστική Βουλγαρία στη Μακεδονία-Θράκη,  με θηριωδίες, εκτελέσεις αμάχων, βασανιστήρια, δολοφονίες, κατασχέσεις περιουσιών και εξαθλίωση του πληθυσμού από την πείνα και τις αρρώστιες.

Ο λαός και πάλι δεν έμεινε αμέτοχος εναντίον των κατακτητών. Αντιστάθηκε σθεναρά σε εθνικό επίπεδο με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο. Αγωνιστές της αντίστασης κατάφεραν σημαντικά στρατιωτικά πλήγματα στον εχθρό σε όλη τη διάρκεια της κατοχής. Οι «εξόριστες» στρατιωτικές μας δυνάμεις, στρατός-ναυτικό-αεροπορία, πολέμησαν με ηρωισμό τις δυνάμεις του «ΑΞΟΝΑ» στο πλευρό των Συμμάχων στη Μεσόγειο και όπου αλλού απαιτήθηκε μέχρι την τελική νίκη και απελευθέρωση.

Αυτούς τους Ήρωες και τις Ηρωίδες που αγωνίστηκαν ή θυσιάστηκαν, στο έπος του 1940 και στην αντίσταση εναντίον των κατοχικών δυνάμεων για τις πανανθρώπινες αξίες, Ελευθερία και Δημοκρατία, θυμόμαστε και τιμούμε σήμερα με απέραντο σεβασμό στη μνήμη τους με την ευχή οι αγώνες και η θυσία τους να αποτελούν Φάρο έμπνευσης για τις ίδιες αξίες στους νεότερους, σήμερα και παντοτινά. Αιωνία τους η Μνήμη.

Χρόνια Πολλά

Αθανάσιος Πάσχου

Υποπτέραρχος ε.α.

Προηγούμενο άρθρο

To «The Bachelor» της Βελγικής τηλεόρασης στη Νέα Πέραμο (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Πετυχημένη η ορεινή πεζοπορία των Eleutheroupoli Runners στο Παγγαίο (φωτογραφίες)