Dark Mode Light Mode

Το ερευνητικό κέντρο ΜΟΗΑ μαθαίνει στα παιδιά να βοηθούν τις μέλισσες

Τον περασμένο χειμώνα, οι τρεις γελοιογράφοι της «Κ» –ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, ο Ανδρέας Πετρουλάκης και ο Ηλίας Μακρής– έκαναν μια έκθεση στην ιστορική Οικία Μοχάμεντ Αλι στην Καβάλα…

Τον περασμένο χειμώνα, οι τρεις γελοιογράφοι της «Κ» –ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, ο Ανδρέας Πετρουλάκης και ο Ηλίας Μακρής– έκαναν μια έκθεση στην ιστορική Οικία Μοχάμεντ Αλι στην Καβάλα με συνολικά 60 σκίτσα τους, τα οποία πωλήθηκαν για καλό σκοπό.

Ενίσχυσαν την προσπάθεια του ερευνητικού κέντρου ΜΟΗΑ, που έχει ιδρύσει η Αννα Μισιριάν το 2006, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον ρόλο της μέλισσας. Aυτό το έντομο θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα το πιο σπουδαίο ον του ζωικού βασιλείου για τον πλανήτη. Είναι ο επικονιαστής φυτών και παραγωγός μελιού, πρόπολης, κεριού και βασιλικού πολτού.

Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι, αν μια μέρα εκλείψει αυτό το είδος, τότε κινδυνεύει η ίδια η ανθρωπότητα. Και να που στην εποχή μας ο πληθυσμός των μελισσών έχει πληγεί και εμείς δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει την τεράστια σημασία τους. Παθογόνα, παράσιτα, άμετρη ανοικοδόμηση, υποσιτισμός και άλογη χρήση χημικών σε καλλιέργειες είναι μερικοί μόνον από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωσή τους.

Το ερευνητικό κέντρο ΜΟΗΑ μαθαίνει στα παιδιά να βοηθούν τις μέλισσες-1
Φωτ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΖΙΔΗΣ

Γιατί όμως το αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος ερευνητικό κέντρο με έδρα το Ιμαρέτ και την Οικία Μοχάμεντ Αλι και στόχο την μελέτη της πολιτιστικής και επιστημονικής ιστορίας του ισλαμικού κόσμου εστιάζει την προσοχή του στο θέμα αυτό;

Και μάλιστα, ξεκινά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας που έχει οριστεί η 20ή Μαΐου. «Η ενασχόληση με τη μέλισσα απηχεί τη σοφία που ανέπτυξε κάποτε η ανθρωπότητα για τη συμβίωση και τον σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, κάτι που έχει χαθεί τον τελευταίο αιώνα. Σοφοί και λόγιοι (του Ισλάμ και όχι μόνον) προέτασαν πάντοτε την ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φύσης για την επιβίωσή μας.

ΤΟ ΜΟΗΑ θέλει να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες της Καβάλας να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της μέλισσας και του μελισσιού, με δράσεις που θα προστατεύουν αυτό το είδος, που μπορούν να γίνουν πράξη από όλους μας», τονίζει η Αννα Μισιριάν στην «Κ».

Το ερευνητικό κέντρο ΜΟΗΑ μαθαίνει στα παιδιά να βοηθούν τις μέλισσες-2
Στους κήπους της οικίας Μοχάμεντ Αλι υπάρχει πάντα νερό και φαγητό για τα σμήνη. Φωτ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΖΙΔΗΣ
Το ερευνητικό κέντρο ΜΟΗΑ μαθαίνει στα παιδιά να βοηθούν τις μέλισσες-3
Φωτ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΖΙΔΗΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μέλισσα έχει ως επίκεντρο τους κήπους του Μουσείου Μοχάμετ Αλι. Πρόκειται για έναν μικρό πνεύμονα πρασίνου στη χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα, που είναι ταυτόχρονα και καταφύγιο για χιλιάδες μέλισσες στο αστικό περιβάλλον της πόλης.

Εκεί καλλιεργούνται τριαντάφυλλα, ρίγανη, λεβάντα και φυτά πλούσια σε χρώματα και αρώματα που προσελκύουν τις μέλισσες. Μια μικρή ποσότητα ζάχαρης αναμεμειγμένης με νερό είναι αρκετή για την ημερήσια ενέργεια που χρειάζονται οι μέλισσες, ενώ ένα ρηχό μπολ με καθαρό νερό, πέταλα και πέτρες προσφέρει δροσιά στις ακούραστες εργάτριες που διατηρούν τους κήπους ολάνθιστους.

Το μουσείο γίνεται τόπος αναφοράς, όπου παιδιά, μαθητές και ενήλικοι επισκέπτες μαθαίνουν, παίζουν, εκφράζονται και λαμβάνουν ενεργό ρόλο με στόχο την προστασία των μελισσών και της φυσικής ισορροπίας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προηγούμενο άρθρο

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η λειτουργία του χώρου στάθμευσης «Ροδόπη»

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΗ 2023