Dark Mode Light Mode

Το έργο ύδρευσης της ΔΕ Φιλίππων εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ

Κείμενο του Κωστή Σιμιτσή


Με την ανακοίνωση του Θόδωρου Μουριάδη ότι το έργο της υδροδότησης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων εντάχθηκε στο τομεακό (κρατικό) ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε ένας κύκλος μεγάλων στόχων που έχουν θέσει όλες οι παρατάξεις διαχρονικά και ενδιαφέρουν όλους τους δημότες.

Το ποιοτικό νερό δεν είναι μονάχα ζήτημα ισότητας των κατοίκων, είναι παράλληλα δείγμα πολιτισμού και παράγων υγείας. Αποδείχθηκε ότι τα στελέχη του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις και να εφαρμόσουν με συνέπεια και υπομονή έναν μακρόπνοο σχεδιασμό.

Το 2010 όλες οι τότε παρατάξεις βάλαμε για πρώτη φορά τον στόχο να συνδεθούν τα χωριά μας με τις πηγές Βοϊράνης (Κεφαλαρίου). Η συμφωνία που είχε γίνει από τον αείμνηστο Ευαγγελίου το 1968 όριζε ότι το νερό προορίζεται για τους δημότες της Καβάλας, συνεπώς τα νομικά εμπόδια είχαν πλέον καταργηθεί χάρη στον “Καλλικράτη”.

Ως δημοτική αρχή μαζί με τη ΔΕΥΑΚ από το 2011 μέχρι το 2014 ολοκληρώσαμε το έργο των υποδομών (νέο δίκτυο ύδρευσης στη Λυδία, στο Πολύστυλο – Δάτο, στους Φιλίππους και στο Κρυονέρι, καθώς και σε τμήμα των Κρηνίδων, και συντήρηση όπου το δίκτυο ήταν σχετικά πρόσφατο, όπως συνέβαινε στον Ζυγό).

Το 2014 ο Χρήστος Τσοχαταρίδης, τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, υπέγραψε τη σύμβαση για τη μελέτη, που ανέλαβε να εκπονήσει ο μηχανικός Θωμάς Μαυρίδης. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το έργο ήταν πολύ ακριβό και πολύ δύσκολο, πέρα από κάθε προσδοκία. Ωστόσο ο μελετητής και το επιτελείο της ΔΕΥΑΚ ξεπερνώντας τα τεχνικά προβλήματα προχωρούσαν τη μελέτη με γρήγορους ρυθμούς.

Την ίδια εποχή η νέα κυβέρνηση Σύριζα επιδιώκοντας την κατασίγαση των αντιδράσεων για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου πρότεινε δια του υπουργού Γ. Σταθάκη να χρηματοδοτήσει ο ΤΑΡ το έργο της σύνδεσης ως αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή.

Η διαπραγμάτευση που έκανε η δήμαρχος Δ. Τσανάκα ήταν επιτυχής κι έτσι η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε, αφού το κράτος και ο ΤΑΡ μοιράστηκαν το κόστος. Για την ιστορία απλώς αναφέρω ότι ο ΤΑΡ συμφώνησε να χρηματοδοτήσει και την Περιφέρεια για ένα εξίσου σημαντικό έργο στα Τενάγη των Φιλίππων, συμφωνία που ενεργοποιήθηκε με ανεξήγητη καθυστέρηση, αφού μόλις το 2022 ανατέθηκε η μελέτη σε εξωτερικό σύμβουλο (αξίζει άλλη ανάρτηση για το θέμα αυτό και ποιοι το βρήκανε θαμμένο και το ξέθαψαν μετά το 2019).

Πολλές φορές έχω ακούσει από διάφορους που ουδέποτε άσκησαν διοίκηση την απαξιωτική φράση “έλα μωρέ, σιγά το κατόρθωμα, τελείωσαν μια μελέτη”. Και όμως, η μελέτη δεν είναι μια έκθεση ιδεών. Ούτε είναι μία μόνο αλλά συνήθως έχει παρακλάδια.

Αποσκοπούν στην επίλυση όλων των τεχνικών, γραφειοκρατικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων που αναφύονται σε κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, και εξασφαλίζουν όλες τις διοικητικές άδειες. Ταυτόχρονα παρέχουν και το τρόπο για την κατασκευή του έργου “με το κλειδί στο χέρι”.

Οι μηχανικοί της ΔΕΥΑΚ και οι μελετητές (προστέθηκε ο μηχανικός περιβάλλοντος Κώστας Κητής) απέδειξαν ότι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο δεν θα επιβαρυνθεί, ότι οι πηγές της Βοϊράνης δεν θα πληγούν από την πρόσθετη κατανάλωση χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ότι ο κεντρικός αγωγός που κατασκευάστηκε το 1969 καλύπτει και τις σημερινές προδιαγραφές και έδωσαν τις τεχνικές λύσεις για το πώς θα φτάνει το νερό σε όλα σχεδόν τα χωριά.

Στην προσπάθεια αυτή κινητοποίησαν άλλους επιστήμονες και είχαν τη θετική και όχι φοβική στάση άλλων υπηρεσιών, όπως ενδεικτικά η Διεύθυνση Υδάτων. Η μελέτη της σύνδεσης της ΔΕ Φιλίππων με τις πηγές της Βοϊράνης αντιμετώπισε και επέλυσε πολλά σύνθετα προβλήματα, γι’ αυτό χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί και άλλο τόσο χρόνο για να πάρει την πολυπόθητη έγκριση από το Υπουργείο.

Τώρα θα ξεκινήσει το ίδιο το έργο, με την ελπίδα ότι χάρη στην άρτια μελέτη οι συμπολίτες μας πολύ σύντομα θα απολαύσουν το ποιοτικό νερό που πίνουμε εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της πόλης.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι για το έργο δούλεψαν και άλλες δημοτικές αρχές αλλά η τελική επιτυχία πρέπει να πιστωθεί πολιτικά στον τωρινό δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, και στον τωρινό πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Απόστολο Χρόνη.

Προηγούμενο άρθρο

Αναρτήσεις προεκλογικές με μετεκλογική σημασία!

Επόμενο άρθρο

Μέσω Επιμελητηρίου συμμετοχή σε 15 εκθέσεις τροφίμων