Dark Mode Light Mode

Το Φρούριο της Καβάλας μέσα στα 8 υπέροχα κάστρα της Ελλάδας

Όπου και να ταξιδέψετε σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, κάπου θα δείτε και ένα κάστρο, μικρό ή μεγάλο. Ορισμένα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ άλλα δείχνουν να μην αντέχουν την φθορά του χρόνου.

Εάν στα παραμύθια τα κάστρα ήταν γεμάτα ρομαντικές ιστορίες με πρίγκιπες και ιππότες, στην περίπτωσή μας ήταν γεμάτα με στρατιώτες και μάχες καθώς είχαν αμυντικό χαρακτήρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούσαν έναν ολόκληρο οικισμό.

Πού θα τα βρείτε; Σχεδόν παντού: στη Λέρο, στην Κω, στη Χίο, στην Κεφαλλονιά, στην Κέρκυρα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στην Άρτα, στο Ναύπλιο, στο Άργος, στα Ιωάννινα, στην Πάργα, στην Καβάλα, στη Λέσβο, στη Μονεμβασιά, στη Λευκάδα, όρεξη να έχετε να τα ανακαλύπτετε ένα ένα.

Φρούριο Καβάλας

Υψώνεται άκρως επιβλητικό πάνω από το λιμάνι στη χερσόνησο της Παναγίας και είναι σημείο αναφοράς στην πόλη. Αυτό που βλέπουμε σήμερα χτίστηκε κυρίως τον 15ο αιώνα, ωστόσο πήρε τη θέση της βυζαντινής Ακρόπολης της Καβάλας που είχε καταστραφεί τον 14ο αιώνα ενσωματώνοντας στην κατασκευή τα ερείπιά της.

Στρατηγικό σημείο και αυτό καθώς έλεγχε το πέρασμα της Εγνατίας. Και σε αυτή την περίπτωση το κάστρο πέρασε τόσο στα χέρια των Ενετών όσο φυσικά και στων Οθωμανών. Ανεβαίνοντας στο κάστρο μπορείτε να δείτε τον κεντρικό κυκλικό πύργο.

Αν καταφέρετε να ανεβείτε μέχρι πάνω, θα απολαύσετε την καλύτερη θέα στην πόλη, τα φυλάκια, τη δεξαμενή νερού αλλά και το χώρο όπου βρίσκονταν τα πυρομαχικά. Στα τέλη του 17ου αιώνα χρησιμοποιείται και ως τόπος εξορίας και φυλάκισης για τους υπηκόους του σουλτάνου, μάλιστα το 1759 ο Ιμπραήμ Πασάς με εντολή του σουλτάνου καθαιρέθηκε και εξορίστηκε στο φρούριο της Καβάλας.

Το φρούριο αγοράστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον χεδίβη της Αιγύπτου Αμπάς Χιλμί για να εγκαταστήσει εκεί μια Βιομηχανική και Βιοτεχνική Σχολή, ωστόσο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και τη δεκαετία του 1960 ο δήμος Καβάλας το αγόρασε από τον Οργανισμό Αιγυπτιακών Βακουφιών για το ποσό των 70.000 δραχμών. Σήμερα, στον εξωτερικό περίβολο της Ακρόπολης λειτουργεί υπαίθριο θέατρο καθώς και αναψυκτήριο.

πηγή: travel.gr

Προηγούμενο άρθρο

Λευκή Νύχτα στην Καβάλα: Χιλιάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης διασκέδασαν με την ψυχή τους! (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Ξεκίνησαν τα έργα για την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Ελευθερούπολης (φωτογραφίες)