Γράφει ο Στέλιος Χατσούκης
Ένα άλλο σημαντικό Τοπόσημο που μένει αναξιοποίητο που αφέθηκε στην τύχη του και στην φθορά του χρόνου. Για το γεφύρι του Δυσβάτου πρωτόμαθα το 1999 από τον πρώτο πρόεδρο του ΤΣ Δυσβάτου Ηλιάδη Γεώργιο ως συνεργάτης της ΦτΝ αν θυμάμαι καλά.
Περισσότερα, πληροφορήθηκα από τον κ. Νικόλαο Κούτρα, από την Λεκάνη, μετέπειτα Δημ. Συμβ. Καβάλας. Πριν από 7 χρόνια, ίσως και περισσότερα, ορισμένοι φίλοι προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για την διάσωσή του Τότε πληροφορηθήκαμε ότι θέλει άδεια από την εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Έτσι κάναμε πίσω. Τα Χριστούγεννα τα γιορτάσαμε στα Ζαγοροχώρια και όπως ήταν φυσικό θαυμάσαμε για μία άλλη φορά, είναι η τρίτη, τα περίφημα γεφύρια του. Γεφύρι του Νούτσου η Κόκκορη 1750.
Γεφύρι Κόνιτσας δωρεά Ιωάννη Ζ Λούλη και κατοίκων Κόνιτσας 1869. Γεφύρι Καλογερικό η Πλακίδα=Αλέξης Πλακίδας 1814. Για να υπάρχουν μέχρι σήμερα επισκευάστηκαν πολλές φορές για να εξυπηρετούν τους κατοίκους σε εκείνους τους πολύ δύσκολους καιρούς, συγχρόνως, να μπορούμε σήμερα εμείς να θαυμάζουμε τα εκπληκτικά έργα των προγόνων μας.
Δεν μένουμε μόνο στον θαυμασμό, ενισχύουμε και την τοπική οικονομία με τις επισκέψεις και την διαμονή μας στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, Ιωαννίνων. Γιατί να μην γίνεται και στον δικό μας ευλογημένο τόπο.
Ακριβώς πιο πάνω από το γεφύρι του Δυσβάτου πηγαίνοντας προς Διπόταμο υπήρχαν οι νερόμυλοί. Δεν αναδείχθηκαν ποτέ ως ιστορικό γεγονός. Λίγο πιο πάνω από τον Διπότομο προς Λεκάνη έγινε η σφαγή του Ελληνικού στρατιωτικού αποσπάσματός 1922 από τους Τούρκους της Λεκάνης.
Καμία αναφορά, ούτε μία πλάκα με τα ονόματα των Ελλήνων στρατιωτών. Μέχρι σήμερα μιλήσαμε για Τοπόσημα. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Πετροπηγής, το γλυπτό της μάνας στην Χρυσούπολη, το γεφύρι στο Δύσβατο.
Σιγά σιγά αναδεικνύουμε τα Τοπόσημα στον Δήμο μας. Ένα δωρεάν μάθημα για τους Δημοτικούς Συμβούλους και όχι μόνο,για να μάθουμε την τοπική μας ιστορία. Γιατί αν την γνωρίζεις ίσως κάνεις κάτι για να αναδείξεις την τοπική σου ιστορία.
Οι Τούρκοι πριν λίγες ημέρες ανακάλυψαν το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού ποταμού. Θα αναδείξουν το σημείο ως πολύ σημαντικό ιστορικό σημείο για τουριστικούς λόγους, όπως και όλη την διαδρομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Τουρκία.
Εμείς ως τοπική κοινωνία τι κάνουμε για την ανάδειξη του ευλογημένου τόπου μας. Στα 27 χρόνια Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις συνενώσεις, δηλαδή δυνατοί Δήμοι, όλοι τους δεν έπραξαν το παραμικρό ανάδειξης των Τοπόσημων του Δήμου μας.