Την προηγούμενη εβδομάδα ο νομαρχιακός σύλλογος ΑμεΑ ασχολήθηκε με το γνωστό, σταθερό σε κάθε εκλογές πρόβλημα.
Μέλη του δηλαδή άτομα με ειδικές ανάγκες, ορίστηκαν μέλη εφορευτικών επιτροπών. Σε άλλες περιπτώσεις άτομα που φροντίζουν ΑμεΑ ορίστηκαν επίσης μέλη εφορευτικών επιτροπών. Το κράτος έπρεπε να βρει τρόπο να αποφύγει αυτό το λάθος και να μην το επαναλαμβάνει.
Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων του κ. Σμάραγδου Κρεμύδα, προέδρου του νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ. Θέτει επίσης υπόψη των αρμοδίων το άλλο γνωστό πρόβλημα, ΑμεΑ να καλούνται να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα όπου δεν υπάρχει η προβλεπόμενη προσβασιμότητα.
Η συνέντευξη
Ερ: Οι αστυνομικοί εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος μοιράζουν έγραφα- προσκλήσεις για να είναι οι Καβαλιώτες στις εφορευτικές επιτροπές την Κυριακή των εκλογών αλλά…
Απ: Αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήματα. Ποια είναι η ουσία; Η ουσία είναι ότι τα έντυπα αυτά που μοιράζονται πηγαίνουν και σε άτομα με αναπηρία, πηγαίνουν σε συγγενείς ή στο περιβάλλον των ατόμων με αναπηρία που τα φροντίζουν. Μια κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν προς τη διαδικασία και την υποχρέωση. Έτσι λοιπόν υποβάλλονται στην ταλαιπωρία αμέσως μετά να απευθυνθούν είτε στο Πρωτοδικείο, είτε στην Αστυνομία προκειμένου να παρουσιάσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Προκειμένου να απαλλαγούν από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία και μας γεννάται το ερώτημα ότι κάθε χρόνο έχουμε τις ίδιες διαδικασίες. Κάθε φορά που έχουμε εκλογές δηλαδή κάθε 4 χρόνια, να προσπαθεί ο καθένας να μπει σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να απαλλαγεί. Προφανώς πιστεύουμε πλέον ότι το ηλεκτρονικό σύστημα που διέπει τις διαδικασίες αυτές έχει εκσυγχρονιστεί πάρα πολύ και θα μπορούσε να συνδεθεί με το Taxis net όπου υπάρχει καταγεγραμμένη η αναπηρία του καθενός προκειμένου να μη στέλνονται αυτές οι ειδοποιήσεις και εντολές στα σπίτια των ανθρώπων για το συγκεκριμένο διαδικαστικό το οποίο είναι χρονοβόρο και ψυχοφθόρο.
Ερ: Στα μέλη σας ή σε συγγενείς μελών που ορίστηκαν μέλη εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές της Κυριακής 21 Μαϊου, τι προτείνετε; Τι να κάνουν; Που να πάνε; Στην Αστυνομία, στην Εισαγγελία;
Απ: Νομίζω χωρίς να το έχω ψάξει αναλυτικά, γιατί μόλις χθες μας έγιναν γύρω στις 10 με 15 τηλεφωνικές επικοινωνίες για να μας πουν αυτό το πράγμα, θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να απευθυνθεί στην υπηρεσία από την οποία έχει σταλεί το συγκεκριμένο έγγραφο. Νομίζω ότι η Αστυνομία είναι η υπηρεσία που θα κάνει αυτή τη διαδικασία. Σε δεύτερο βαθμό μετά είναι το Πρωτοδικείο. Πιστεύω θα λυθεί το πρόβλημα από τη στιγμή που θα προσκομιστεί η απόφαση της αναπηρίας. Το αποδεικτικό της. Ή το πρωί της Κυριακής των εκλογών, η ύστατη επιλογή, εκπρόσωπος του ατόμου να παρουσιάσει την απόφαση πιστοποίησης της αναπηρίας στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.
Ερ: Δε γίνεται άτομο με ειδικές ανάγκες, ούτε κάποιος που φροντίζει άτομο με ειδικές ανάγκες να χάσει μια ολόκληρη μέρα και να είναι την Κυριακή 21 Μαϊου στην εφορευτική επιτροπή.
Απ: Εννοείται. Η διαδικασία της εφορευτικής επιτροπής ξεκινάει το πρωί και τραβάει αρκετές ώρες. Αυτό επειδή συμβαίνει συνέχεια, θα έπρεπε να διευθετηθεί και με τους βουλευτές μας και με τους υπουργούς μας που υπάρχουν στην περιοχή μας. Να γίνει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα λέει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Μάλιστα και λόγω της ανεργίας που υπάρχει θα μπορούσε να βγει και ένα ποσό το οποίο θα μπορούσε να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που εργάζονται και την Κυριακή. Αυτοί πρέπει να χάσουν το μεροκάματο τους για να πάνε να κάνουν αυτή τη διαδικασία; Θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Το κράτος πρέπει να δώσει μια αμοιβή σε αυτούς που μπορούνε ώστε να είναι με αμοιβή μέλη εφορευτικών επιτροπών.
Ερ: Τα εκλογικά τμήματα που θα πάνε να ψηφίσουν τα άτομα με αναπηρία, είναι προσβάσιμα;
Απ: Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα. Το συζητάμε πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια έχουν γίνει μικρές βελτιώσεις από τους Δήμους μέσω του προγράμματος Φιλόδημος για την προσβασιμότητα των σχολείων. Όμως όλα τα σχολεία δεν είναι προσβάσιμα. Υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε σχολείο. Δεν μπορεί να γίνει προσβάσιμο 100%. Παρόλα αυτά προτείναμε να γίνουν εκλογικά κέντρα στα προσβάσιμα σχολεία της περιοχής, κάθε πόλης, κάθε περιφερειακής ενότητας και να αποκλειστούν τα σχολεία τα οποία δεν είναι προσβάσιμα. Είναι πράγματα τα οποία δεν είναι δύσκολο να γίνουν. Δεν είναι ανέφικτα. Θέλει ένα προγραμματισμό και να δοθεί αυτή η λύση. Αρνούνται άτομα να πάνε να ψηφίσουνε γιατί έχουν την τραυματική εμπειρία να μη μπορούν να εισέλθουν στο εκλογικό κέντρο. Το κακό είναι ότι περνάνε τα χρόνια και συνέχεια λέμε τα ίδια και τα ίδια. Πρέπει το κράτος να σέβεται ορισμένα πράγματα αλλά κάτι τέτοιο δε γίνεται.