Dark Mode Light Mode
Δύο εκδηλώσεις που στηρίζει οικονομικά ο Δήμος Καβάλας
«Το κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια φωτογραφική μηχανή» (συνέντευξη)
Ικανοποιητικές οι έως τώρα συμμετοχές στην KavalaExpo 2022

«Το κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια φωτογραφική μηχανή» (συνέντευξη)

Ο κ. Γιώργος Χάσπαρης (φωτογραφία) έχει ρόλο δασκάλου, εκπαιδευτή σε αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία του συνοικιακού συλλόγου της Νεάπολης.

Δημιούργησε τμήματα σεμιναρίων φωτογραφίας. Και δεν έμεινε σε αυτά. Τα εξέλιξε με αποτέλεσμα ο ίδιος σύλλογος να διαθέτει την ομάδα «10». Φωτογραφίες της ομάδας παρουσιάζονται σε έκθεση στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης. Με αυτήν την αφορμή ο κ. Χάσπαρης μίλησε στην Πρωινή γιατί άλλο; Για την φωτογραφία.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για την έκθεση στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης; Τι περιλαμβάνει, μέχρι πότε θα κρατήσει  και ποιες ώρες θα λειτουργεί;

Απ: Η έκθεση ξεκίνησε το Σάββατο στη Μεγάλη Λέσχη. Θα είναι ανοιχτή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Κάθε μέρα 11:00 με 14:00 και 19:00 με 21:30. Περιλαμβάνει φωτογραφίες μελών της ομάδας φωτογραφίας «10». Τα οποία μέλη είναι άτομα τα οποία έχουν τελειώσει από σεμινάρια φωτογραφίας που κάνουμε στο σύλλογο κατοίκων Νεάπολης. Κάνουμε δυο ειδών, αρχαρίων και προχωρημένων. Έρχονται σαν αρχάριοι την πρώτη χρονιά και τη δεύτερη χρονιά κάνουμε  σεμινάριο καλλιτεχνικής- δημιουργικής φωτογραφίας. Όταν τελειώνουν από αυτά τα δυο χρόνια σεμιναρίων, την επόμενη χρονιά και 3η χρονιά επειδή τους αρέσει αυτό, θέλαμε κάτι να κάνουμε ώστε να παραμείνουν μέλη. Επομένως δημιουργήσαμε μια ομάδα την οποία ονομάζουμε ομάδα φωτογραφίας «10». Παραμένουν μέλη όσοι είναι και μαθητές των σεμιναρίων.

Ερ: Γιατί αυτό το περίεργο όνομα το «10»;

Απ: Το «10» είναι λίγο περίεργο αλλά όταν συζητούσαμε για το τι όνομα θα δώσουμε στην ομάδα, κάποιο μέλος της ομάδας είπε ότι από εδώ περνάει το λεωφορείο 10. Επομένως την ονομάσαμε ομάδα «10».

Ερ: Η φωτογραφία πλέον είναι κάτι που αφορά όλους τους ανθρώπους από τότε που τα κινητά βγάζουν όχι μόνο φωτογραφίες αλλά και πολύ ωραίες φωτογραφίες. Εσείς τι λέτε; Είστε πιο κλασσικός απ` ότι  ξέρω, είστε της φωτογραφικής μηχανής. Τι λέτε για τις φωτογραφίες των κινητών;

Απ: Οι φωτογραφίες των κινητών είναι κάτι που έχει μπει στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Βέβαια όσοι έρχονται στα μαθήματα αφού δουν τα αποτελέσματα από μια φωτογραφική μηχανή, αφήνουν το κινητό και παίρνουν μια φωτογραφική μηχανή. Συνεχίζουμε όλοι να χρησιμοποιούμε το κινητό και σαν μέσο επικοινωνίας αλλά κάνει πολύ καλή δουλειά και τελευταία ανέβηκε πάρα πολύ η χρήση του, εννοώ η φωτογραφία μέσω κινητού. Παρόλα αυτά δε μπορεί να αντικαταστήσει τη φωτογραφική μηχανή.

Ερ: Βλέπουμε τις φωτογραφίες που αναρτώνται με τα κινητά είναι και λίγο πειραγμένες.

Πέφτει και λίγο Photoshop. Δεν είναι ακριβώς αυτό που φωτογραφίζει κάποιος.

Απ: Από τη στιγμή που υπάρχουν προγράμματα επεξεργασίας, ο κόσμος τα χρησιμοποιεί. Το θέμα είναι πως τα χρησιμοποιείς. Δεν υπάρχει φωτογραφία να μην έχει επεξεργαστεί. Ακόμη και το κινητό με το σύστημα που έχει, βγάζει τη φωτογραφία όπως τη βλέπουμε εμείς. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Κάτι θα προσθέσει ή κάτι θα αφαιρέσει ακόμη και η φωτογραφική μηχανή. Δεν είναι ακριβώς όπως το βλέπουμε. Καμία φωτογραφία δεν πρέπει να είναι ακριβώς όπως τη βλέπουμε. Αλλιώς είναι μια απλή αντιγραφή. Από εκεί και πέρα η επέμβαση του φωτογράφου μπορεί  να κάνει τα αποτελέσματα και δυσάρεστα. Κάποιος που τη βλέπει να λέει ότι αυτή η φωτογραφία πειράχτηκε. Εκεί κάπου χαλάει το πράγμα. Εμείς κάνουμε μαθήματα για να ξέρει ο άλλος πόσο θα πειράξει και τι θα πειράξει.

Ερ: Τι μαθαίνει κάποιος σε αυτά τα σεμινάρια;

Απ: Μαθαίνει καταρχήν πώς να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του, στο τμήμα αρχαρίων. Από εκεί και πέρα μαθαίνει και άλλα πράγματα. Τι είναι φωτογραφία καταρχήν, μέχρι που μπορεί να φτάσει και για τι πράγμα φωτογραφίζουμε. Δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά. Είδα αυτό που είδα και θέλω απλά  να το αποτυπώσω. Αυτό είναι μια αποτύπωση. Μπορεί να είναι ένα ρεπορτάζ, μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο. Από εκεί και πέρα το να μπεις εσύ πίσω από τη μηχανή και να βάλεις το μυαλό σου, σύμφωνα με αυτό που έχεις σαν σκεπτικό για τη φωτογραφία. Εκεί είναι όλο το ζητούμενο.

Ερ: Η Καβάλα έχει φωτογραφική παράδοση, από τον φωτογραφικό όμιλο ίσως και πιο μπροστά, έχει ανθρώπους οι οποίοι ήταν μερακλήδες και την έψαχναν τη δουλειά.

Απ: Όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία είναι μερακλήδες. Εγώ ασχολούμαι περίπου 40 χρόνια με τη φωτογραφία. Στην ομάδα τώρα που είμαστε, υπάρχουν άτομα που ασχολούνταν και παλιά με τη φωτογραφία αλλά και καινούριοι. Αυτοί που εκθέτουμε τώρα είναι άτομα που έχουν δυο χρόνια εμπειρίας μέχρι και άτομα που έχουν 10 χρόνια εμπειρίας. Έχουμε μια μεγάλη γκάμα φωτογράφων. Πέρα από μένα που έχω πολλά χρόνια, υπάρχουν συνολικά 18 άτομα που εκθέτουμε οπότε υπάρχουν διαφόρων ειδών φωτογραφίες.

Ερ: Οι φωτογραφίες με την πανσέληνο τώρα. Με αυτά που έχετε δει, τι θα απαντούσατε, πως σκέφτεστε τη φωτογράφηση το βράδυ που θα έχει πανσέληνο;

Απ: Η πανσέληνος έχει φωτογραφηθεί κατά κόρον. Χρόνια φωτογραφίζεται. Αν ψάξετε στο internet θα βρείτε πανσέληνο σε όλα τα είδη. Είναι κάτι που τραβάει το μάτι. Βέβαια θέλει εξοπλισμό για να βγάλεις μια καλή φωτογραφία με την πανσέληνο. Ή θα έχεις ένα πάρα πολύ καλό κινητό και να ξέρεις πως θα το χρησιμοποιήσεις ή θα έχεις εξοπλισμό φωτογραφικής μηχανής που θα ξέρεις επίσης πως θα το χρησιμοποιήσεις.

Ερ: Όλα αυτά είναι ακριβά σήμερα  κ. Χάσπαρη;

Απ: Για να κάνεις κάτι σε αυτό το στυλ της πανσέληνου ή σε κάτι ειδικό, είναι ακριβά.  Γενικά όμως μπορείς να τα κάνεις και με ένα απλό κινητό η με μια απλή φωτογραφική μηχανή. Δε χρειάζεται κάτι παραπάνω. Εκεί που χρειάζεται είναι όταν αρχίζουμε και γινόμαστε γνώστες και αρχίζουμε να έχουμε συγκεκριμένο αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφήσουμε. Εκεί θα αρχίσουμε να ψάχνουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τότε γίνεται ακριβό ένα χόμπι.

Ερ: Είναι ωραίο να βλέπεις ένα συνοικιακό σύλλογο να απλώνεται πέρα από τα καθιερωμένα και αυτό το έκανε ο σύλλογος της Νεάπολης με τη φωτογραφία.

Απ: Πριν από 5 χρόνια με είχε πλησιάσει ο πρώην μαθητής μου, Δημήτρης Κρομμύδας που ήταν πρόεδρος εκεί. Μου είπε ότι θέλουμε να κάνουμε και άλλα μαθήματα πέρα από ζωγραφική, χορό κτλ. Μου είπε αν δέχομαι. Του απάντησα θετικά και ξεκινήσαμε αρχικά κάτι σε επίπεδο γειτονιάς. Την επόμενη χρονιά όμως το ανοίξαμε σε όλη την πόλη. Ήρθε πολύς κόσμος και γράφτηκε, βέβαια ο κορωνοϊός μας πήγε λίγο πίσω. Άλλαξε τα πράγματα, κάναμε και διαδικτυακά μαθήματα κτλ. Τώρα σιγά-σιγά μπαίνουμε σε άλλους ρυθμούς καλύτερους. Πιστεύω ότι φέτος θα πάμε καλύτερα.

Προηγούμενο άρθρο

Δύο εκδηλώσεις που στηρίζει οικονομικά ο Δήμος Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Ικανοποιητικές οι έως τώρα συμμετοχές στην KavalaExpo 2022