Dark Mode Light Mode

Το κράτος δίνει αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, όχι όμως χρήματα!

Φωτογραφία αρχείου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος μίλησε στην Πρωινή για τις επαφές στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα.

Κι ενώ αφορμή ήταν η οριστικοποίηση και υλοποίηση της γνωστής συμφωνίας για να τελειώσει επιτέλους το φράγμα Μαρμαρά, αναφέρθηκε σε συνάντηση με το Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη διαδικασία- συνεδρίαση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η συνέντευξη

Ερ: Επισκεφτήκατε μαζί με τον κ. Τοψίδη τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τσιάρα. Η επίσκεψη αφορούσε το έργο κατασκευής του Φράγματος Μαρμαρά.

Απ: Περιμέναμε μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του ανασχηματισμού. Για να προσαρμοστούν οι νέοι Υπουργοί. Εκείνο που θέλαμε να πάρουμε και εκείνο το οποίο δεσμεύτηκε ο Υπουργός ο κ. Τσιάρας είναι το πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου- όπως είχε συμφωνηθεί από τον προκάτοχο του στο Υπουργείο- να εξακολουθήσει να ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τελειώσουμε το φράγμα του Μαρμαρά. Είναι ένα ρέμα μεγάλο, το οποίο περνάει ένα ποτάμι από μέσα και μέχρι σήμερα έχουμε ρίξει 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σ’ αυτό το ρέμα από το 2019 μέχρι το 2023 ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα. Εάν δεν μπορέσουμε να το τελειώσουμε, να το γεμίσουμε νερό, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Ερ: Η συμφωνία είναι ότι θα γίνει δεύτερο έργο για να ολοκληρωθεί το αρχικό;

Απ: Διαδικαστικά δεν είναι δυο έργα. Δυο έργα έχουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Θα γίνει όμως ένα νέο έργο, το οποίο θα αναλάβει υπό την επίβλεψη της η Γενική διεύθυνση Υδραυλικών Έργων και Φραγμάτων του Υπουργείου. Η οποία έχει κάνει τα τελευταία 8 φράγματα στην Ελλάδα. Για να το φτάσει μέχρι και την πρώτη πλήρωση, μέχρι δηλαδή να γεμίσει νερό. Αυτό πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα γιατί κινδυνεύει ήδη αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Ερ: Μάλλον πάμε για το 2025; Ακούμε νέα πίστωση, νέο έργο, νέα δημοπρασία.

Απ: Αυτά είναι διαδικαστικά. Μακάρι (η δημοπρασία) να γίνει στο τέλος του 2024, αρχές του 2025. Τότε θα πανηγυρίζουμε.

Ερ: Είχατε άλλες ειδήσεις από την Αθήνα;

Απ: Είχαμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος είναι και ένας «συνοδοιπόρος» όλων των προσπαθειών των οποίων κάνουμε. Τον ενημερώσαμε για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το φράγμα ενώ παράλληλα συζητήσαμε για θέματα που αφορούν την περιοχή. Είχαμε ακόμη συνεδρίαση στην Ένωση Περιφερειών με τη συμμετοχή του Υπουργού και του Υφυπουργού Εσωτερικών όπου ο συντοπίτης μας κ. Λιβάνιος μας ενημέρωσε για τις αλλαγές που σκέφτεται να κάνει στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Θα υπάρχει ένας νέος κώδικας ο οποίος θα ξαναμοιράσει τις αρμοδιότητες και ο οποίος θα κάνει κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα λειτουργικά θέματα.

Ερ: Τι παραπάνω αρμοδιότητες θα πάρουν οι Περιφέρειες; Τι σας είπε ο Λιβάνιος;

Απ: Παραπάνω αρμοδιότητες δεν θα πάρουμε. Εμείς το τονίσαμε ότι συμφωνούμε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μοίρασμα των αρμοδιοτήτων και με το κράτος και με τους Δήμους. Δεν γίνεται όμως να μας στέλνεις αρμοδιότητες χωρίς να μας δίνεις ούτε ένα ευρώ.  Καταλαβαίνετε ότι έτσι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Προηγούμενο άρθρο

Μακρύαμμος Bungalows: Οι διακοπές σου σ' ένα πνεύμονα φύσης στη Θάσο, με θέα στο Αιγαίο

Επόμενο άρθρο

«Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία»