Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη, ως γνωστόν, μία συντριπτική και εκκωφαντική ήττα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Ωστόσο και παρά την συρρίκνωση του ποσοστού του, εξακολουθεί να είναι το δεύτερο σε δύναμη ελληνικό κόμμα και συγχρόνως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με το δεδομένο αυτό λοιπόν είναι σφάλμα στρατηγικής από την πλευρά του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν μεγάλο Δήμο όπως είναι ο δήμος Καβάλας, να μην προτείνει και να μην στηρίξει ένα δικό του υποψήφιο Δήμαρχο και έναν δικό του δημοτικό συνδυασμό που θα διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών.
Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο χώρος δηλαδή της ανανεωτικής αριστεράς να μην εκπροσωπείται -επισήμως τουλάχιστον- από έναν δικό του συνδυασμό στη διαδικασία των δημοτικών εκλογών στην Καβάλα.
Έτσι λοιπόν επελέγη η λύση στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να πλαισιώσουν το συνδυασμό του Γιάννη Εριφυλλίδη με την ελπίδα να υπάρχει εκπροσώπηση και παρουσία στο νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.
Στην περίπτωση όμως που ο Γιάννης Εριφυλλίδης δεν καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος Καβάλας τότε, και με βάση το νέο εκλογικό νόμο, στο 35μελές δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές, η αντιπολίτευση θα διαθέτει συνολικά 14 όλες και όλες έδρες οι οποίες θα κατανεμηθούν σε πέντε παρατάξεις (ανάλογα με την επίδοση της καθεμιάς) αφού έξι είναι οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στις εκλογές και ο ένας απ’ αυτούς θα είναι διοίκηση με 21 έδρες.
Πόσες λοιπόν έδρες από τις 14 θα καταφέρει να έχει ένας από τους πέντε συνδυασμούς της αντιπολίτευσης; Δύο, τρεις, τέσσερις; Την μία από αυτές μάλιστα θα την έχει ο επικεφαλής του συνδυασμού.
Στην περίπτωση της παράταξης Εριφυλλίδη έχουμε και την πρόσφατη σύμπραξη με την Κ.Α.Π. του Βαγγέλη Παπά, μια πολύ ισχυρή παράταξη με συμπαγή δύναμη και γνωστά στελέχη όπως ο Μανώλης Κελαηδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα πετρέλαια και ο οποίος επίσης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
Υπάρχει λοιπόν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει χωρίς εκπροσώπηση για τα επόμενα πέντε χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο συνδυασμός του Γιάννη Εριφυλλίδη δεν θα κερδίσει τις εκλογές.
Είναι λοιπόν πολιτικά ορθή η απόφαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να μην συγκροτήσει και να μην κατέλθει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με δικό του συνδυασμό στο δήμο Καβάλας; Και είναι σωστή η χαλαρότητα και η αδιαφορία που επέδειξε η τοπική οργάνωση και η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό;
Μάλλον όχι.
Θόδωρος Θεοδωρίδης