Dark Mode Light Mode

Ανακοινώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Τιμούμε τους σφαγιασθέντες και τους διωχθέντες αδελφούς μας σε ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τιμούμε τους «Τραντέλλενες», τους τρανούς Έλληνες του Πόντου, που διώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, αλλά επέζησαν και είναι δίπλα μας, στην Ελλάδα, αλλά και στις Κοινότητες της Διασποράς.

Η απάνθρωπη πολιτική ασύμμετρης βίας που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, είναι που εγείρει το μέγα ζήτημα της Γενοκτονίας, την αναγνώριση της οποίας θέτουμε πλέον ως μια ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας.

Ο οφειλόμενος φόρος τιμής παίρνει το πλήρες νόημα και περιεχόμενό του όταν γίνεται συγκεκριμένη πράξη και για αυτό οφείλουμε να αγωνιστούμε!!!!


Καβάλα 19 Μαΐου 2021

Προς 

πρόεδρο ΔΣ Επιμελητηρίου Καβάλας 

Προς μέλη ΔΣ Επιμελητηρίου 

Προς δ/ντρια. Κα. Μαυρομάτη. 

 

Ημέρα μνήμης για μας τους Έλληνες απογόνους των Ελλήνων από την Ανατολή είναι ιερή υπόθεση η διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τον Πόντο την Μικρά Ασία και την Θράκη.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Αρμενικού λαού από τις Η.Π.Α. η οποία είναι μια τεράστια, κοσμοϊστορικής σημασίας επιτυχία των Αρμενίων, πρέπει να μας αφυπνίσει ας συγκροτήσουμε μια  ενιαία στρατηγική για τη δικαίωση και των δικών μας προγόνων.

Η δική μας  ολιγωρία οδηγεί  τους Τούρκους να εκλαμβάνουν τη στάση της Ελλάδας ως αδυναμία, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν την πολιτική τους κατά  των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, να έχουν διαπράξει εθνοκάθαρση των Ελλήνων στα κατεχόμενα της Κύπρου, να διεκδικούν την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

Με την ελπίδα της αφύπνισης ζητώ να εκφράσουμε με απόφαση μας ως διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητήριου Καβάλας την βούληση μας τόσο προς την Ελληνική πολιτεία όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απαιτούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής και την έμπρακτη συγνώμη από το Τουρκικό κράτος για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοι τους κατά των λαών της Ανατολής.

 

Κίμων Παπαδόπουλος 

Μέλος Δ.Σ Επιμελητήριου Καβάλας 

Εκπρόσωπος του συνδυασμού ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ

Ανανιαδη Βασίλης 

Κουρτιδου Ειρήνη 

Τσουμακης Παύλος 


Δήλωση Γιάννη Πασχαλίδη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας & Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να προβεί στη παρακάτω δήλωση ανήμερα της Ημέρας Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου:

«Ημέρα μνήμης και ευθύνης η σημερινή, επιτάσσει σε όλους μας, πέρα από την απότιση τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την εμβάθυνση στα διδάγματα που προκύπτουν από εκείνη την τραγική για τον Ελληνισμό ιστορική στιγμή.

Είναι βέβαιο πως ό,τι παραδίδεται στη λήθη, παύει να διδάσκει. Και, άρα, παύει να παίζει το ρόλο που απαιτείται να έχει, ειδικά στις δύσκολες και κρίσιμες μέρες που διανύουμε, στην εθνική συνείδηση και τη συλλογική μνήμη.

Η ιστορία δεν είναι μια απλή καταγραφή γεγονότων με ακαδημαϊκή μόνον σημασία. Είναι μια ζώσα, δυναμική και διαρκής επιστημονική διαδικασία κατανόησης βαθύτερων αιτίων και, συνεπώς, πρόβλεψης πιθανών αιτιατών.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες οφείλουμε και σήμερα να εκφράσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα και με την ξεχωριστή σημασία που έχουμε ως χώρα,  που διαφυλάττει τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και είναι θεματοφύλακας των υψηλών αξιών της ειρήνης, του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, ότι πρέπει να τιμά και να θυμάται πάντα το «χαραγμένο» με μαύρα γράμματα φρικτό έγκλημα κατά του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ενός Ελληνισμού που μεγαλούργησε, δίδαξε και κρατούσε άσβηστο το φως του Βυζαντίου για εκατοντάδες χρόνια. Το εμβληματικό φρονιστήριο της Τραπεζούντας, η πανέμορφη Σαμψούντα, η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά είναι μόνο μερικές από τις προσφορές των Ποντίων στον Ελληνισμό.

Το 1914 στον Πόντο λειτουργούσαν 1047 δημοτικά και σχολαρχεία, 7 ημιγυμνάσια και τρία γυμνάσια και δίδασκαν συνολικά 1247 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Σε σύνολο περίπου 700.000 Ελληνοποντίων φοιτούσαν 75.000 μαθητές, αναλογία εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής. Η εκδικητική μανία τους εκδίωξε, τους ξερίζωσε και τους βασάνισε, αφανίζοντας τουλάχιστον 353.000 ψυχές.

Δεν ζητούμε…απαιτούμε από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ήταν ένα έγκλημα για την ανθρωπότητα. Όπως ακριβώς και αυτό εναντίον των εν Χριστώ αδερφών μας Αρμενίων.

Ελάχιστη κληρονομιά η μνήμη… Η Ρωμανία και αν ‘περασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Έγραψε τη δική του ιστορία στην Καβαλιώτικη διαιτησία και… «έφυγε» πολύ γρήγορα (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

«Δε λησμονούμε το χρέος μας και τους ευγνωμονούμε για τη θυσία και την προσφορά τους»