Dark Mode Light Mode

Το μήνυμα και οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Καβάλας στην Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη

Με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου του 2020 το Επιμελητήριο Καβάλας έστειλε στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Θράκη τις αναπτυξιακές του προτάσεις. Το εισαγωγικό κείμενο απευθύνεται στην επικεφαλής της επιτροπής κ. Ντόρα Μπακογιάννη όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται εμφατικά το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρέπει να είναι ενιαία, χωρίς ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Το συγκεκριμένο εισαγωγικό κείμενο που φαίνεται ότι είναι ο άξονας των αναπτυξιακών προτάσεων του Επιμελητηρίου Καβάλας, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Είναι ιδιαίτερα θετικό να δίνεται η δυνατότητα στο Επιμελητήριο Καβάλας που εκπροσωπεί 10.500 επιχειρήσεις να παρουσιάσει τις θέσεις του. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Περιφέρεια μας είναι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται, σε όποιες πολιτικές ανάπτυξης πρόκειται να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν. Δεν θα θέλαμε να δούμε  διαφορετικές οικονομικές αναπτυξιακές πολιτικές, πού εφαρμόστηκαν και στο παρελθόν, να δημιουργούν τελικά ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην συμβεί ότι είχε γίνει στο παρελθόν που, ήταν σε βάρος της περιοχής μας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όπως είναι μία και ενιαία στο χάρτη των κρατικών ενισχύσεων, θα πρέπει έτσι να αντιμετωπιστεί και τώρα».

Το πολυσέλιδο κείμενο του Επιμελητηρίου Καβάλας χωρίζεται σε διαφορετικές ενότητες. Πριν καταλήξει στις αναλυτικές του προτάσεις, περιγράφει από την πλευρά του Επιμελητηρίου Καβάλας τον ίδιο τον φορέα. Την ιστορία και τη λειτουργία του. Στη συνέχεια η περιγραφή γίνεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με έμφαση στα χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Στην κατηγορία των δεικτών για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το κείμενο του Επιμελητηρίου αναφέρει ότι στη Θάσο η μεγαλύτερη σε πλήθος ηλικιακή ομάδα είναι άνω των 70 ετών και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας το ίδιο!

Το τελευταίο τμήμα του κειμένου αναφέρεται στις προτάσεις του Επιμελητηρίου ανά τομέα. Εισαγωγικά το κείμενο αναφέρει: «Πρέπει να εκπονηθεί ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο που να προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη όχι μόνο σε έργα υποδομής αλλά με σαφείς παραγωγικές ιεραρχήσεις, με γενναία αποκέντρωση πόρων με επενδυτικά κίνητρα και αξιόπιστους διοικητικούς και τεχνικούς μηχανισμούς υποστήριξης. Χρειάζεται μία πολιτική όπου να εφαρμόζονται ταχύρρυθμα προγράμματα ανάπτυξης προσαρμοσμένα στις εθνικές προτεραιότητες. Σε πλήρη αντιστοίχιση με τις δυνατότητες της περιοχής που αρθρώνονται κατά περιφέρεια και νόμο επιθυμούμε μία ισομερή ισόρροπη και ιεραρχημένη περιφερειακή ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής».

Οι ειδικότερες προτάσεις του Επιμελητηρίου Καβάλας όσον αφορά τους οδικούς άξονες και το σιδηρόδρομο είναι: «Σιδηροδρομική σύνδεση- νέα χάραξη σιδηροδρομικής Εγνατίας. Το έργο θα αλλάξει την εικόνα του λιμανιού μας αλλά θα μας βάλει στο χάρτη ως σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο. Ολοκλήρωση κάθετων αξόνων. Ιδιαίτερα Εξοχή -Δράμα- Καβάλα και Προμαχώνας –Σέρρες- Δράμα- Καβάλα. Δημιουργία εξόδου στην Εγνατία οδό – αναβάθμιση του οδικού άξονα προς το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος».

Στις ενεργειακές υποδομές αναφέρονται: Σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου στις βιοτεχνικές μονάδες. Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο σύνολο των δήμων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Στις λιμενικές υποδομές: Δημιουργία κτιριακών υποδομών στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β». Μεταφορά όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών (δηλαδή του Τελωνείου).Δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, νέο λιμενικών εγκαταστάσεων εντός οικισμού Κεραμωτής ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά και χωρίς προβλήματα η Κεραμωτή και η Αμμόγλωσσα. Μετατροπή του σημερινού πορθμείου σε μαρίνα. Μείζονος σημασίας έργο η ολοκλήρωση και υλοποίηση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση υδατοδρομίου στην Καβάλα. Αναβάθμιση του λιμανιού του Λιμένα Θάσου, επέκταση δυνατοτήτων ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων τύπου κρουαζιερόπλοιου. Αποπεράτωση ολοκλήρωση των δύο μαρινών στη Θάσο.Αξιοποίηση του λιμανιού φυσικού κόλπου της Νέας Περάμου σε αλιευτικό καταδυτικό τουρισμό. Αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων. Καταγραφή των εκτάσεων με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό αξιοποίησης τους. Βιομηχανικά κτίρια του 19ου και του 20ου αιώνα, αξιοποίηση των καπναποθηκών της πόλης και του μεταλλευτικού συγκροτήματος Λιμεναρίων. Αξιοποίηση της Αλάνας σε τουριστικό ψυχαγωγικό θέρετρο.

Σχετικά με την επιχειρηματικότητα το Επιμελητήριο τονίζει οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι απέτυχαν στο να κρατήσουν ενέργειες και κερδοφόρες τις επενδύσεις που έγιναν. Θα πρέπει να ενσωματωθούν μία σειρά από λειτουργικά κίνητρα τα οποία είναι αναγκαία για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας. Επιγραμματικά το Επιμελητήριο ζητά: Επιδότηση ενεργειακού κόστους με μειωμένο τιμολόγιο στο επαγγελματικό ρεύμα, επιδότηση κόστους μεταφοράς, επιδότηση κόστους εργασίας (12%) και της απασχόλησης και όχι της ανεργίας. Στα ιδιαίτερα θέματα επιχειρηματικότητας ζητά: Την πάταξη του παρεμπορίου, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με δυνατότητα άντλησης μικροπιστώσεων και περίοδο χάριτος και χαμηλό επιτόκιο. Πάταξη της γραφειοκρατίας καθώς όπως αναφέρεται δεν μπορεί μία τουριστική επένδυση να χρειάζεται τρία χρόνια αναμονής για εγκρίσεις από υπηρεσίες!

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Καβάλας αφορούν τον αγροτικό τομέα ολοκληρώνονται με τον τομέα του τουρισμού. Παρατίθενται στοιχεία τουριστικής κίνησης που αποδεικνύουν πόσο δυναμικός είναι ο τουρισμός στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Ειδικότερα στη Θάσο. Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για τον τουρισμό αναφέρουν δράσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, επενδύσεις που θα στοχεύουν στην αύξηση της δυναμικότητας των ξενοδοχείων 5 αστέρων, προώθηση- προβολή και ενημέρωση σε εθνικό επίπεδο, συνεργασία με toue operators κτλ.

Προηγούμενο άρθρο

Κρούσμα στο "Ασημακοπούλου" που κλείνει για 14 μέρες

Επόμενο άρθρο

Ίδρυση Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου