Dark Mode Light Mode
Περίοδος εγγραφών σε νηπιαγωγεία και Α’ τάξη δημοτικού στα σχολεία του Ν. Καβάλας
Το μήνυμα του μικροβιολόγου Γρηγόρη Τσεκμέζογλου σε όσους αμφισβητούν ή ειρωνεύονται τη νόσο και την πανδημία
H Lufthansa ανακοίνωσε πτήσεις από και προς Καβάλα!

Το μήνυμα του μικροβιολόγου Γρηγόρη Τσεκμέζογλου σε όσους αμφισβητούν ή ειρωνεύονται τη νόσο και την πανδημία

Ένας από τους πιο έμπειρους Καβαλιώτες ιδιώτες μικροβιολόγους ο Γρηγόρης Τσεκμέζογλου, μίλησε στην Πρωινή. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα μικροβιολογικά εργαστήρια της πόλης.

Θυμήθηκε πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα το Νοέμβριο του 2020 , τότε που υπήρχαν πολλά κρούσματα, ενώ έδωσε κατάλληλες απαντήσεις και σε όσους συνεχίζουν να αμφισβητούν το πρόβλημα της πανδημίας και του κορωνοϊού.

Η συνέντευξη

Ερ: Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για το τι κατάσταση επικρατεί αυτές τις μέρες  στα ιδιωτικά  εργαστήρια της Καβάλας.

Απ: Αυτές τις ημέρες, την περίοδο που υπάρχει μια γενικότερη επιδείνωση του κλίματος σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με τον προηγούμενο καιρό, το ίδιο συμβαίνει και στα εργαστήρια τα δικά μας.

Υπάρχει μια αυξημένη προσέλευση του κόσμου για τη διενέργεια τεστ τόσο μοριακών όσο και rapid, προσπαθώντας να έχουν μια έγκυρη διάγνωση εάν νοσούν από τη νόσο του covid. Το προηγούμενο διάστημα από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου υπήρχαν πολύ λίγα έως μηδαμινά κρούσματα.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια έξαρση, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Καμία σχέση βέβαια με αυτά του περασμένου Νοεμβρίου. Πάντως πάλι αρχίσαμε και βλέπουμε θετικά κρούσματα κάθε μέρα.

Ερ: Σε αυτό το 12μηνο της πανδημίας φανταζόμαστε ότι αυτό που θυμάστε περισσότερο είναι το τι έγινε στα εργαστήρια σας, το Νοέμβριο και τον  Δεκέμβριο του 2020; Αυτό πρέπει να ήταν το χειρότερο.

Απ: Ο δραματικός μήνας ήταν ο Νοέμβριος όταν κάθε εργαστήριο είχε δεκάδες θετικά κρούσματα κάθε μέρα.  Ήταν υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός. Κρούσματα τα οποία δεν αποτυπωνόταν στις στατιστικές που ανακοινώνονταν, γιατί δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να δηλώνουμε τα θετικά rapid tests.

Ο κόσμος έπαιρνε το αποτέλεσμα και καθόταν καραντίνα. Από το μέσα Νοέμβρη που έγινε υποχρεωτική η δήλωση στον ΕΟΔΥ, άρχισαν να φαίνονται αναλυτικά τα περιστατικά. Πάντως τέλος Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και η κατάσταση ήταν δραματική.

Ερ: Θέλουμε να μας πείτε, οι πολίτες σήμερα ποια τεστ προτιμούν; Το rapid η το μοριακό; Κατά τη δική σας επιστημονική εκτίμηση ποιο από τα δύο είναι το πιο σωστό;

Απ: Το μοριακό είναι πολύ πιο αξιόπιστο γιατί ανιχνεύει  και τα μικρά ιικά φορτία. Το rapid test δεν είναι τόσο αξιόπιστο στα μικρά ιικά φορτία, δηλαδή στην αρχή και στο τέλος της λοίμωξης που δεν μπορεί να δώσει αποτέλεσμα με ακρίβεια.

Το rapid test όμως έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι ότι βγαίνει αποτέλεσμα πάρα πολύ γρήγορα. Σε 10 λεπτά με 15 λεπτά  έχουμε αποτέλεσμα και το δεύτερο ότι είναι πολύ πιο οικονομικό. Αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι προτιμούνε το rapid test ώστε να έχουν μια γρήγορη διάγνωση γιατί ο χρόνος είναι αυτός που πιέζει και ο αριθμός των rapid τεστ που γίνονται είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με των μοριακών.

Ερ: Διαβάζουμε ότι θα δοθούν στην αγορά, στα νοσοκομεία και στα εργαστήρια νέοι μέθοδοι για να διαπιστώνεται ο κορωνοϊός. Αυτό είναι μακρινό ή έρχεται;

Απ: Δεν είναι άμεσο. Γενικώς η επιστήμη προχωρά. Βρίσκονται καινούριοι  τρόποι διάγνωσης όπως και θεραπείας αλλά ακόμη είναι σε πειραματικό στάδιο. Δεν είναι εύκολο να περάσουν αυτά στη καθημερινότητα μας. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Ήδη το ότι διενεργήθηκαν τα μοριακά και rapid tests σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι πραγματικά ένας άθλος της επιστήμης. Αυτή τη στιγμή γίνονται 25.000 με 30.000 τεστ καθημερινά στην Ελλάδα και άλλα τόσο μοριακά.

Για μια μικρή χώρα είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των τεστ. Αν παρατηρήσουμε και τα στατιστικά έχουμε τον ίδιο αριθμό τεστ με αυτών της Ολλανδίας που η Ολλανδία είναι μια πολύ πιο προηγμένη χώρα και με διπλάσιο πληθυσμό.

Ερ: Πόσο κοστίζει εδώ στην Καβάλα σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο ένα μοριακό τεστ και πόσο κοστίζει ένα rapid test; Είχε γίνει μεγάλη συζήτηση  για τις τιμές.

Απ: Οι τιμές των μοριακών ξεκίνησαν από αρκετά υψηλά γιατί ήταν ακριβά και τα αντιδραστήρια τα οποία χρησιμοποιούσαμε. Μειώθηκαν, αυτή τη στιγμή περίπου εδώ και ένα δίμηνο υπάρχει διατίμηση.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει βάλει διατίμηση που είναι στα 60 ευρώ γι το μοριακό τεστ και 20 ευρώ για το rapid tests. Οι τιμές είναι 40 και 10 ενώ 20 και 10 είναι η δειγματοληψία. Με αποτέλεσμα να βγαίνει 60 ευρώ η τελική τιμή για το μοριακό τεστ και 20 ευρώ για το rapid.

Ερ: Το μοριακό τεστ πότε δίνει αποτέλεσμα; Σε ένα 24ωρο;

Απ: Υπάρχουν διάφορα. Αυτά που χρησιμοποιώ  εγώ, όποιος έρθει στο  ιατρείο μέχρι το μεσημέρι, την ίδια μέρα μέχρι τις 9 το βράδυ θα έχει το αποτέλεσμα.

Ερ: Από την εμπειρία σας με ανθρώπους που νόσησαν. Τι έχετε καταλάβει, αντιλαμβάνονται που κόλλησαν τον ιό;

Ποιο μπορεί να είναι το καλύτερο μέτρο προφύλαξης;

Απ: Το καλύτερο μέτρο προφύλαξης είναι η απόσταση. Η απόσταση και η χρησιμοποίηση των μέτρων προστασίας.

Οι καινούριες μελέτες δείχνουνε είναι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης είναι το αερόλυμα δηλαδή το να εισπνεύσει κάποιος την εκπνοή του άλλου. Τα σταγονίδια τα οποία υπάρχουνε στον αέρα κτλ. Αυτός είναι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης.

Να μολυνθεί κάποιος από μολυσμένα αντικείμενα κτλ, η πιθανότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι πάρα πολύ μικρή. Αν θέλουμε να προστατευτούμε, ο μόνος τρόπος είναι να προστατευθούμε από τα αερόλυμα των γύρων μας δηλαδή η χρησιμοποίηση της μάσκας.

Οι περισσότεροι που νόσησαν δηλώνουν άγνοια που κόλλησαν γιατί δεν μπορούνε να θυμηθούνε, δεν μπορούνε  να υποψιαστούν σε ποιο σημείο ήρθανε σε επαφή με το αερόλυμα κάποιοι συνανθρώπου μας που νοσεί και κολλήσανε και αυτοί.

Δεν είναι εύκολο, όταν στο περίγυρο σου συναναστρέφεσαι με πολλά άτομα και συνυπάρχεις πολλές φορές σε κλειστούς χώρους, να μπορέσεις να βρει ποιος σε κόλλησε. Πάντως υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων οι οποίο εργάζονται σε μικρούς χώρους και ο ένας κόλλησε τον άλλον, μόνο με το αερόλυμα.

Ερ: Υπάρχουν και αυτοί που αμφισβητούν, ειρωνεύονται ακόμη και επικρίνουν όλη αυτή τη συζήτηση και φυσικά τα μέτρα που έχουν παρθεί. Τι λέτε σε αυτή την κατηγορία των συμπολιτών γιατί υπάρχουν τέτοιοι και στην Καβάλα.

Απ: Αυτοί οι οποίοι λένε αυτά τα πράγματα και υποστηρίζουνε αυτά τα πράγματα δεν έχουν κάποιο κοντινό τους άτομο που να έχει νοσήσει ή ακόμη χειρότερα (και δυστυχώς) να έχει χάσει τη ζωή του από τη νόσο αυτή.

Εάν στον καθένα μας συμβεί κάτι τέτοιο και κάποιο κοντινό μας άτομο, κάποιος φίλος μας κτλ, αρρωστήσει βαριά ή πεθάνει από τη νόσο covid, τότε νομίζω μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια.

Δυστυχώς είναι πάρα πολλοί οι οποίοι θεωρούνε τη νόσο covid σαν κάτι αστείο και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε τη γνώμη τους και δημιουργούνε ένα κίνημα γύρω από την άποψη τους αλλά δυστυχώς όταν θα έρθουν πραγματικά σε επαφή και όταν θα νιώσουνε την οικογένεια τους ή στους φίλους τους ένα θύμα, τότε θα αλλάξουνε γνώμη.

Αλλά θα είναι αργά δυστυχώς.

Προηγούμενο άρθρο

Περίοδος εγγραφών σε νηπιαγωγεία και Α’ τάξη δημοτικού στα σχολεία του Ν. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

H Lufthansa ανακοίνωσε πτήσεις από και προς Καβάλα!