Μερικές φορές δεν έχει σημασία που σπουδάζεις, αν ζεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μικρό ακριτικό χωριό.
Ακόμα και αν ο εξοπλισμός και οι προσβάσεις που διαθέτεις σε πολιτιστικά κέντρα είναι από μηδαμινός έως ελλιπής, παύει να έχει τόση σημασία, όταν ο ίδιος ο τόπος και οι άνθρωποι με τα ελαχιστότατα μέσα που διαθέτουν, μπορούν να παράγουν πολιτισμό.
Η Νόπη Γεωργιάδου, η δραστήρια πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Μονοθέσιου Δημοτικού σχολείου Κεχρόκαμπου Καβάλας, μίλησε στο cityportal.gr για το σχολείο τους, αλλά και για το χωριό. Διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές θα καταλάβετε πόσα πράγματα μπορούν να πετύχουν λίγοι άνθρωποι, αρκεί να διαθέτουν πίστη, όραμα, αγάπη για τα παιδιά και τον τόπο τους!
Ο Κεχρόκαμπος των 200 κατοίκων
Ο Κεχρόκαμπος είναι ένα ορεινό χωριό, σε υψόμετρο 370 περίπου μέτρων, του δήμου Νέστου και ανήκει στον νομό Καβάλας. Έχει θέα την κοιλάδα των Τεμπών του ποταμού Νέστου και τα εύφορα χωράφια του χωριού βρέχονται από αυτόν.
Είναι ένα χωριό άγνωστο μεν στους περισσότερους αλλά με ιδιαίτερα δραστήριους κατοίκους που έχουν να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη και μάλιστα, όλο τον χρόνο. Την πλατεία του χωριού στολίζουν δύο σπάνια μνημεία της φύσης, δύο υπεραιωνόβια Πλατανιά.
Την άνοιξη οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το καστανό δάσος του χωριού και το πανηγύρι της Αναλήψεως. Ενώ το φθινόπωρο συνδυάζουν την πεζοπορία μέσα στο δάσος και το μάζεμα κάστανων. Τα όμορφα μονοπάτια της περιοχής -που διαμόρφωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος Κεχρόκαμπου – οδηγούν στα Τέμπη του Νέστου και το Φρούριο.
Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του χωριού σχεδόν διπλασιάζεται καθώς έρχονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και αυτοί που διαμένουν σε άλλα μέρη της Ελλάδος, κυρίως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και του εξωτερικού (Γερμανία, Ελβετία, Αμερική). Το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το μεγάλο πανηγύρι, στην πλατεία του χωριού, μαζεύονται περισσότερα από 1000 άτομα.
Ο Κεχρόκαμπος γύρω στο 1940 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού Καβάλας, απαριθμούσε 1800 κατοίκους ενώ παράλληλα στο Δημοτικό σχολείο φοιτούσαν 600 παιδιά, τα οποία πήγαιναν ανά βάρδιες στο σχολείο για να μπορέσει να βγει το σχολικό πρόγραμμα.
Σήμερα μετά την τελευταία απογραφή 2022, ο αριθμός των κατοίκων είναι λίγο πάνω από 200 άτομα ενώ τα παιδιά που φοιτούν στο μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο είναι μόλις 8.
Δημοτικό σχολείο Κεχρόκαμπου
Το Δημοτικό σχολείο Κεχρόκαμπου αποτελεί ένα στολίδι για την γύρω περιοχή και ίσως ένα από τα ομορφότερα σχολικά κτήρια της Ελλάδας, καθώς κτίστηκε σύμφωνα με το πρωτότυπο του φροντιστηρίου της Τραπεζούντας.
Το σχολικό κτήριο αποτελείται από ισόγειο και ένα όροφο. Στον όροφο του σχολείου υπάρχουν οι αίθουσες διδασκαλίας, το γραφείο των δασκάλων, η τραπεζαρία και η αίθουσα αναμνήσεων. Στον ισόγειο χώρο υπάρχει θέατρο χωρητικότητας περί των 80 ατόμων, πλήρως ανακαινισμένες τουαλέτες και πρόσβαση στον αύλειο χώρο του σχολείου για ΑΜΕΑ και wc για ΑΜΕΑ.
Τέλος στο ισόγειο χώρο, υπάρχει μια αποθήκη την οποία χρησιμοποιεί ο σύλλογος γονέων για τις κατασκευές που κάνει ανάλογα με την εποχή για την ενίσχυση του.
Το σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο έχει δύο δασκάλες. Βέβαια τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουν δει καμία ειδικότητα τις τελευταίες δεκαετίες αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν διδαχτεί αγγλικά, υπολογιστές, γυμναστική βασικά και υποχρεωτικά μαθήματα σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του υπουργείου Παιδείας.
Φέτος μετά από προτροπή του συλλόγου γονέων ανέλαβαν να παραδώσουν αφιλοκερδώς δύο κάτοικοι του χωριού μαθήματα αγγλικών και υπολογιστών, ένας εκ των οποίων είναι ο πρόεδρος του χωριού κ. Αλέξανδρος Μουστακίδης (ευχαριστούμε το δημοτικό συμβούλιο που ομόφωνα ενέκρινε τα μαθήματα αυτά).
Μετά την εκλογή του νέου συλλόγου γονέων τον Σεπτέμβριο του 2021, τόσο η πρόεδρος όσο και όλα τα μέλη, κύριο μέλημά τους ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών του Δημοτικού σε δράσεις που έχουν να κάνουν με τον εθελοντισμό, την ανακύκλωση, την δημιουργικότητα.
Έτσι τον Σεπτέμβρη του 2021 τα παιδιά μαζί με μέλη του συλλόγου γονέων ζωγράφισαν στον τάπητα του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του σχολείου παιχνίδια όπως φιδάκι. Είναι αναγκαία η παρέμβαση του Δήμου για την αντικατάσταση του τάπητα του γηπέδου μπάσκετ γιατί η φθορά του είναι επικίνδυνη ενώ χρειάζεται ένα κιόσκι στον αύλειο χώρο ώστε να προστατεύονται οι μαθητές είτε από τον ήλιο είτε από την βροχή.
Το Πάσχα που μας πέρασε, το καλοκαίρι καθώς και τα Χριστούγεννα οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου ανέλαβαν την διακόσμηση των εισόδων του χωριού από ανακυκλώσιμα κυρίως υλικά.
Οι …άθλιοι του Ηρακλή
Επίσης το καλοκαίρι μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων τα παιδιά του Δημοτικού -Γυμνασίου-Λυκείου καλέστηκαν σε μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, τα οποία κατέληξαν στο ανέβασμα μιας παράστασης, μιας παρωδίας:’ Οι άθλιοι του Ηρακλή’.
Η παράσταση έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού και στέφθηκε με επιτυχία! Για πρώτη φορά όλοι οι σύλλογοι, οι εθελοντές Κεχρόκαμπου, συγχωριανοί μας με την παρουσία τους, οι επιχειρηματίες της πλατείας του χωριού, ένωσαν τις δυνάμεις τους με καταπληκτικά αποτελέσματα.
Σύμμαχοι σε όλες τις προσπάθειες του συλλόγου ήταν και είναι οι Εθελοντές Κεχρόκαμπου, η ομάδα των οποίων φροντίζουν για τον εξωραϊσμό του τόπου μας και ομορφαίνουν, διαμορφώνουν, διορθώνουν κάθε γωνιά του χωριού μας. Ενώ το μότο τους εκφράζει και τον σύλλογο γονέων “μόνοι μπορούμε λίγα, μαζί μπορούμε πολλά”!. Ας μην ξεχνάμε ότι οι παρέες γράφουν ιστορία!
Επίσης ο Πολιτιστικός σύλλογος Κεχρόκαμπου συνεισφέρει σημαντικά γιατί προσφέρει δωρεάν μαθήματα παραδοσιακών χορών, ποντιακών, με χορό διδάσκαλο τον κύριο Μιχάλη Κατασιδη. Μαθήματα που αποτελούν την μοναδική εξωσχολική δραστηριότητα για τα παιδιά μας.
Το καλοκαίρι τα παιδιά ανέλαβαν δράση και με πολύ μεράκι, δημιουργικότητα στόλισαν τις εισόδους του χωριού! Τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν γύρω από το πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας από ανακυκλώσιμα υλικά όπως ρόδες αυτοκινήτων, πάτους πλαστικών μπουκαλιών, ηλιακά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια
Η επόμενη εθελοντική δράση των παιδιών του Δημοτικού σχεδιάζεται για την άνοιξη και έχει να κάνει με την ανανέωση της παιδικής χαράς του χωριού. θα βάψουμε τα παγκάκια και θα ζωγραφίσουμε τους τοίχους!
Πηγή: Cityportal