Στο πλαίσιο ραδιοφωνικής της παρέμβασης που έγινε χθες το πρωί στο ράδιο Πρωινή, η δήμαρχος Δ. Τσανάκα ανακοίνωσε τη νέα της ιδέα, η οποία εξετάζεται, στον παιδότοπο «Νεφέλες» στη Ραψάνη να λειτουργήσει προσωρινά το δημοτικό ναυτικό μουσείο. Ο παιδότοπος «Νεφέλες» πριν από έναν περίπου μήνα έπαψε να λειτουργεί για οικονομικούς λόγους, πολλοί μάλιστα λένε ότι απεβλήθη ο επαγγελματίες λόγω χρεών στη Δημωφέλεια.
Η Δήμαρχος είπε στη ραδιοφωνική της παρέμβαση ότι ο χώρος είναι κατάλληλος, μπορεί να φιλοξενήσει το ναυτικό μουσείο, είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται, προκειμένου να κερδιθεί χρόνος μέχρι αυτό να βρει τρόπο, να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στο αποθήκες στο κτήριο του Τελωνείου.
Όλη αυτή η συζήτηση που έφτασε στο δημοτικό ναυτικό μουσείο και στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει στις «Νεφέλες» ξεκίνησε διαφορετικά. Από τη συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή του Κυριάκου Λυκουρίνου, για τη γενική συνέλευση και τις εκλογές του συλλόγου των Μικρασιατών. Η διαδικασία έγινε την Κυριακή στην αίθουσα του Πυθαγόρα.
Ο κ. Λυκουρίνος, είπε ότι στη γενική συνέλευση που παραβρέθηκαν πάνω από 100 μέλη του συλλόγου, πέρα από την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, άλλαξαν άρθρα του καταστατικού. Ο Σύλλογος απέκτησε καινούριο όνομα, «Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας», ενώ ονομάζονταν «Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Καβάλας».
Ο Μανόλης Ζαχαρόπουλος, απερχόμενος πρόεδρος δεν ήταν υποψήφιος. Ήταν όμως κανονικά ο Κ. Λυκουρίνος. Εξελέγη νέο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο. Εκ των οποίων επτά μέλη ήταν και στο προηγούμενο, ενώ δύο είναι πρωτοεμφανιζόμενα.
Η συζήτηση στο ραδιόφωνο της Πρωινής πλησίαζε στο βασικό θέμα του μουσείου προσφυγικού ελληνισμού, για το οποίο υπάρχει πάντα η προοπτική του μεντρεσέ. Τον μεντρεσέ υποσχέθηκε στο σύλλογο Μικρασιατών για το συγκεκριμένο μουσείο, η διοίκηση Σιμιτσή – Μουριάδη. Όπως όμως είπε στη συνέντευξη ο Κυριάκος Λυκουρίνος, το κτήριο δεν επαρκεί, είναι μικρό. Ζήτησε λοιπόν να ενισχυθεί η παραχώρηση, με μικρό κτίσμα μπροστά του και δεύτερο μικρό κτίσμα μέσα στις Καμάρες. «Εμείς – είπε ο Κ. Λυκουρίνος – δεν λέμε όχι στο μεντρεσέ, ούτε έχουμε στο νου κάτι άλλο». Από την άλλη πλευρά παραδέχθηκε ότι τα τετραγωνικά μέτρα είναι περιορισμένα, ενώ όπως είπε υπολόγιζε ότι στα τ.μ. του μεντρεσέ υπάρχει και υπόγειο, αλλά κάτι τέτοιο δεν προέκυψε.
Η Δήμαρχος πέρα από το ναυτικό μουσείο, μίλησε και για το κτήριο του μεντρεσέ. Είπε ότι στα 4 ή 5 μικρά δωμάτια του μπορεί να παρουσιασθεί μουσειακό αρχειακό υλικό, περισσότερων του ενός συλλόγων, που όλο μαζί θα έχει σχέση με τους πρόσφυγες, που ήρθαν στην περιοχή από τη Μικρά Ασία και την Καπαδοκία.
—