Dark Mode Light Mode

Το νησί της Θάσου τιμά τους αγίους του

Aπό την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ανακοινώνεται ότι εδώ και τρία έτη με πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων,Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και κατόπιν της σχετικής εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωρίσθηκε να εορτάζεται η Σύναξη πάντων των εν Θάσω αγίων το πρὠτο Σαββατοκύριακο του µηνὸς Σεπτεµβρίου εκάστου έτους.

Οι άγιοι που έζησαν ή πέρασαν το ευλογημένο νησί της Θάσου, ένα μέρος πλούσιο σε πολιτισμό, θρησκευτική παράδοση, ευλάβεια και μακραίωνη ιστορία, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελούν τους προστάτες και πολιούχους αυτού του ιερού τόπου. Η Θάσος διατηρεί ζωντανή την παρουσία αυτών των αγίων μέσα στην παράδοσή της, καθώς κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των πιστών και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής θρησκευτικής κληρονομιάς.

Οι Άγιοι αυτοί είναι:

  1. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών ανιὴλ ο εν τη µικρά νήσῳ Γραµβούσῃ παρὰ τη νήσῳ της Θάσου ασκήσας,
  2. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Ευθύµιος ο εν Θάσῳ ασκήσας,
  3. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Λουκάς ο παρὰ τη ιερά Μονή του Αρχαγγέλου εν Θάσῳ ασκήσας,
  4. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Ευφρόσυνος ο συγχωρηµένος ο εκ Θάσου καταγόµενος και εν τω αγιωνύµ Όρει του Άθω ασκήσας,
  5. ο άγιος ένδοξος Νεοµάρτυρας Ιωάννης ο παίς, ο εν Μαριαίς της Θάσου γεννηθείς και εν Κωνσταντινουπόλει µαρτυρήσας, και
  6. η οσία µήτηρ ηµών και οµολογήτρια Χάιδω, η εκ Στανού της Χαλκιδικής κατάγοµένη και εν Θάσῳ ασκήσασα.-

Όπως είναι γνωστό, το έτος 2022, στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επίσημα ο εορτασμός με τη συμμετοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, μαζί με πλήθος Αρχιερέων, κληρικών, καθώς και στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου.

Στην ίδια τελετή, τοποθετήθηκε και η ιερή εικόνα των Αγίων της Θάσου, η οποία από τότε φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων.

Φέτος, με τη χάρη του Θεού, αποφασίστηκε η μεταφορά της ιεράς εικόνος στη νότια πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στον μεγαλοπρεπή και νεόκτιστο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτού.

Η ιερά εικόνα θα αφιχθεί δια στρατιωτικού οχήματος. Εκεί θα γίνει η επίσημη υποδοχή της από τον ιερό κλήρο και τις αρχές του νησιού με τις αποδιδόμενες τιμές και στη συνέχεια θα τελεστεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Μετά το πέρας του Εσπερινού η ιερά εικόνα των αγίων της Θάσου θα επανέλθει στον ιερό Ναό της Παναγίας, όπου την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου το πρωΐ θα τελεσθεί ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Επίσημος Δοξολογία για την εορτή των Θασίων Αγίων.

Σε όλες τις ιερές ακολουθίες θα προστή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος. Είσθε όλοι προσκεκληµένοι.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Η Χρυσούπολη σήμερα στον ρυθμό του Φεστιβάλ Καντίνας!

Επόμενο άρθρο

Καβάλα: Καταστηματάρχης φέρεται να βιντεοσκοπούσε απόκρυφα σημεία πελάτισσας του!