Σχετικά με το θέμα του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Καβάλας γράφονται κάποιες υπερβολές που νομίζω ότι εκθέτουν πολλούς. Για παράδειγμα δεν θα δεχόμουν ποτέ ότι κανένας γιατρός δεν θα έβαζε μπροστά τους ασθενείς του για να ικανοποιήσει προσωπικά του αιτήματα.
Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο και ένας γιατρός του ηθικού επιπέδου του Τάσου Βαγιωνά δεν θα το έκανε ποτέ. Ο Τάσος Βαγιωνάς έκανε πιστεύω την σωστή κίνηση καταθέτοντας το αίτημά του στη διοίκηση. Τέτοια θέματα όμως ξεφεύγουν γρήγορα και κοινοποιούνται αστραπιαία και γίνονται γνωστά και στους άμεσα ενδιαφερομένους, τους ασθενείς.
Μετά από αυτό γράφονται διάφορα, κυρίως από τους ασθενείς, στα μέσα δικτύωσης που δυστυχώς βιάζουν την αλήθεια και υποβαθμίζουν ανθρώπους που προσέφεραν τα μέγιστα για τη δημιουργία του Ογκολογικού Τμήματος όπως το ξέρουμε σήμερα.
Χημειοθεραπείες γίνονταν και πριν τη λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου από την καταξιωμένη επιστήμονα Παθολόγο γιατρό, την κυρία Περσεφόνη Παπαδοπούλου με καταγεγραμμένα λαμπρά αποτελέσματα και σωτήριες θεραπείες.
Από την έναρξη λειτουργίας του Νέου μας Νοσοκομείου δημιουργείται το πρώτο άτυπο Ογκολογικό τμήμα με τον Ογκολόγο γιατρό. τον κύριο Δημήτρη Κασαράκη. Με την πάροδο του χρόνου οι ογκολογικοί ασθενείς του Νομού της Καβάλας εμπιστεύονται απολύτως τον Κασαράκη και προστρέχουν για θεραπεία στο Νοσοκομείο της Καβάλας.
Χρειάζεται πια βοήθεια ο Κασαράκης και του την προσφέρει σαν επίκουρος η Ογκολόγος η κυρία Ελένη Χαμαλίδου. Μαζί οι δύο Ογκολόγοι χτίζουν ένα Ογκολογικό Τμήμα το οποίο γίνεται ένας Ογκολογικός Κόμβος μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης και μαζεύει με την αναγνωρισμένη πια αξία του, την άριστη ποιότητα του, ένα πλήθος ασθενών που υπερβαίνει τις έξι χιλιάδες ασθενείς τον χρόνο εξυπηρετώντας τέσσερεις Νομούς και δύο νησιά.
Ο Δημήτρης Κασαράκης αναπάντεχα και απροειδοποίητα αποχωρεί! Επιστρέφει στο Θεαγένειο μετά από πολλά χρόνια αφήνοντας το Τμήμα στην κυριολεξία στο κενό και χιλιάδες αρρώστους δίχως τον γιατρό τους.
Αγώνας για να κρατηθεί το καταξιωμένο πια Ογκολογικό Τμήμα ζωντανό. Με παρεμβάσεις όλης της Καβαλιώτικης Κοινωνίας στον τότε Υπουργό Υγείας προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσληψη Ογκολόγου στο Νοσοκομείο της Καβάλας και δημιουργία πια και τυπικά Ογκολογικού Τμήματος.
Η λίστα των Ογκολόγων που προσέτρεξαν στο διαγωνισμό μικρή. Για να τονισθεί το ενδιαφέρον μπαίνει και το κερασάκι του «Διευθυντή»! Αυτός που θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα προσληφθεί σαν «Διευθυντής».
Πρώτος στον διαγωνισμό αυτό επελέγει ο Τάσος Βαγιωνάς και δεύτερη η δικιά μας, η Ελένη Χαμαλίδου και οι δυο άριστοι γιατροί με περγαμηνές στην Ογκολογία. Ο Τάσος Βαγιωνάς όταν ήρθε στην Καβάλα βρήκε το Ογκολογικό να το υπηρετούν, την Ελένη την Χαμαλίδου και την Νικολέτα Μαλιαρού συνεργάτη του Τάσου μέχρι σήμερα και ισάξια επιστήμονα.
Ο Κασαράκης έρχονταν κάθε Παρασκευή και παρακολουθούσε τους ασθενείς του. Ο Τάσος Βαγιωνάς μαζί με τη Νικολέτα Μαλιαρού κράτησαν το τμήμα, το εμπλούτισαν με τις νέες θεραπείες και με τα νέα δεδομένα που έφερε η Τεχνολογία στην επιστήμη της Ογκολογίας.
Ο Τάσος Βαγιωνάς είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας με τεράστιες γνώσεις και αγαπητός από τους ασθενείς του. Έχει αδικηθεί ο άνθρωπος και δεν του έδωσαν τα υπεσχημένα. Η απομάκρυνσή του από το Ογκολογικό Τμήμα της Καβάλας θα είναι μεγάλη απώλεια για τους ασθενείς μας.
Θα πρέπει να παραμείνει, να του χορηγηθεί ότι του οφείλεται σε τίτλους και οικονομικά. Είναι καιρός πια να υψώσουν τη φωνή τους όλοι αυτοί που έχουν κάποια εξουσία, για να γίνει η Ογκολογική Κλινική στην Καβάλα «το μεγάλο κόστος των τριών Εκατομμυρίων» την εμποδίζει κατά του Άδωνι Γεωργιάδη.
Τόσο κοστίζουν δυστυχώς για αυτόν οι ζωές μας. Πρέπει να γίνει η Κλινική στην Καβάλα για να υπάρξει και ο τυπικός λόγος του Διευθυντή της. Τώρα έχουμε τον Διευθυντή δίχως την κλινική του, ας αγωνιστούμε για τη δημιουργία και της κλινικής.
Θα μπορούσε άμεσα και δίχως μεγάλο κόστος να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα τμήμα Αιματολογικών Ογκολογικών καρκίνων στην Καβάλα. Δεν το αφήνουν όμως να δημιουργηθεί κάποιοι από την Αλεξανδρούπολη που άνοιξαν παραμάγαζα στην περιοχή μας για να αρμέγουν αιματολογικούς ασθενείς που τους επισκέπτονται.
Η δημιουργία αιματολογικού τμήματος θα είναι η αρχή για να ολοκληρωθεί η κλινική και με το Ακτινοθεραπευτικό της Τμήμα. Δεν χαρίζεται τίποτε σε κανέναν δίχως αγώνα και τον πρώτο λόγο έχουν οι καρκινοπαθείς. Όλοι οι άλλοι είμαστε δυναμικά μαζί τους.
Παναγιώτης Φώτου