Dark Mode Light Mode

Το οικολογικό πάρκο “απλώνεται” σε όλη την κεντρική πλατεία

Πέρσι πρώτη φορά η Action Team συμμετείχε με τη δική της ιδέα στο φεστιβάλ Cosmopolis.

Φέτος ακόμη περισσότερο. Πρόκειται για ένα οικολογικό πάρκο ή αλλιώς μια αστική ζούγκλα. Μας μίλησε για αυτήν ο εκπρόσωπος της ομάδας Νίκος Βουγιούκας. Σημειώνουμε ότι φέτος η Action Team επιστρέφει στην κανονικότητα της μιας και επηρεάστηκε από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για την ιδέα του οικολογικού πάρκου στην κεντρική πλατεία. Δεν είναι φετινή ιδέα το οικολογικό πάρκο αλλά φαίνεται ότι φέτος θα είναι ακόμη καλύτερο.

Απ: Ξεκίνησε πέρσι αυτή η ιδέα. Η πρώτη  μέρα του οικολογικού μας πάρκου είναι η Πέμπτη 18  Αυγούστου (χθες) και έως και την Κυριακή 21 Αυγούστου. Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ.  Ουσιαστικά γίνεται με σκοπό να περάσουμε δυο μηνύματα. Το ένα είναι οικολογικό. Τώρα που η οικολογική καταστροφή και κρίση είναι στο ζενίθ της με τις φωτιές, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Το δεύτερο μήνυμα είναι και αυτό συμβολικό.  Ουσιαστικά θέλει να αποδείξει τα οφέλη του πρασίνου  μέσα στον αστικό ιστό, μέσα στην πόλη. Κάθε χώρος ιδιωτικός και δημόσιος μπορεί να αλλάξει πλήρως μορφή με μηδενικό κόστος. Απλά με το να προσθέσουμε κάποια υλικά και κυρίως με το να τοποθετήσουμε  πράσινο. Έτσι και εμείς δανειστήκαμε απλά  παλέτες και φυτά, από διάφορα φυτώρια και από διάφορες  βιομηχανίες της περιοχής και φτιάξαμε αυτή την αστική ζούγκλα όπως την ονομάζουμε.

Ερ: Πέρσι ήσασταν μόνο στο κάτω μέρος της πλατείας. Εκεί θα είστε και φέτος;

Απ: Φέτος θα έχει μια μεγάλη εξέλιξη σε τρεις τομείς. Πρώτα απ` όλα απλώνεται σε όλη την πλατεία και κάτω και πάνω, μεγαλώνει κατά  πολύ, δηλαδή διπλασιάζεται. Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε φέτος να το αναβαθμίσουμε, με κάποιες εκδηλώσεις. Καλέσαμε όλους τους τοπικούς οινοπαραγωγούς της περιοχής να έρθουν και να εκθέσουν τα κρασιά τους και να τα διαθέσουν στον κόσμο με μια συμβολική τιμή. Αυτό θα γίνει όλες τις μέρες της αστικής ζούγκλας. Απογευματινές ώρες.  Ουσιαστικά μέσα από αυτό τον τρόπο, θα αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα που είναι αλήθεια ότι τα κρασιά μας είναι πολύ καλά και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Η δεύτερη εκδήλωση που θα κάνουμε είναι το φεστιβάλ χρωμάτων που όλοι ξέρουμε. Αποφασίσαμε να το επαναφέρουμε μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω covid  και να το εντάξουμε στο πλαίσιο της αστικής ζούγκλας και κατά επέκταση του Cosmopolis ούτως ώστε να έχουμε κάτι για τους πιο νέους, τους μαθητές και τους φοιτητές. Αφού αυτό μας το ζητούσανε.

Ερ:  Φέτος το Cosmopolis είναι πιο νεανικό.  Αυτά όλα που μας περιγράψατε ταιριάζουν ακόμη περισσότερο.

Απ:  Ακριβώς. Γενικά το Cosmopolis έχει ανοίξει την αγκαλιά του για τέτοιες δράσεις, για νεανικές ομάδες. Μας βοηθάει εμάς πάρα πολύ η συνεργασία με την ομάδα του Cosmopolis και τον κ. Ζοπόγλου και τους άλλους ανθρώπους της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ.  Με τους πιο νεαρούς ανθρώπους της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ. Είναι πιο εύκολη η επικοινωνία, είναι πιο εύκολη η συνεργασία. Οπότε κατά κάποιο τρόπο μας λύνει τα χέρια. Δεν υπάρχουν προβλήματα που υπάρχουν άλλες φορές, ίσως λόγω της γραφειοκρατίας ή λόγω του χάσματος γενναιών.

Ερ: Κάποιες από τις «πράσινες» παρεμβάσεις στην πλατεία, όπως τις είδαμε πέρσι, μοιάζουν τόσο επιτυχημένες οπότε θα μπορούσαν να μείνουν και όλο το χρόνο;

Απ: Γενικά εμείς και πέρσι και φέτος,θα κάνουμε ένα αίτημα να μείνουμε παραπάνω, χωρίς απαραίτητα να έχει εκδηλώσεις. Αυτό το μοντέλο μπορεί να είναι και μόνιμο με κάποιες όμως αλλαγές στα υλικά. Θα διατηρεί αυτό τον χαρακτήρα τον αυθόρμητο και τον χαρακτήρα του μηδενικού κόστους.

Ερ: Το οικολογικό πάρκο θα υφίσταται όλη τη μέρα παρά το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις είναι απογευματινές.

Απ: Ουσιαστικά πολύς κόσμος το επισκέπτεται το πρωί. Οικογένειες με παιδιά, πολλοί συνταξιούχοι κάθονται στα παγκάκια οπότε θεωρώ ότι θα το απολαύσουν πολλοί και τις πρωινές ώρες.

Ερ: Η Action team είναι μια νεανική ομάδα με πλούσια δράση μέχρι που ήρθε  η πανδημία.  Πόσο επηρεάστηκε και γενικότερα πόσο επηρεάστηκαν και οι νέοι απ` όλα αυτά τα μέτρα που ήταν συνήθως απαγορεύσεις.

Απ:  Μας έκανε πάρα πολύ κακό, έβλαψε την ομάδα γιατί χάσαμε την επαφή ο ένας με τον άλλον. Χάσαμε επαφή με τους εθελοντές μας, χάσαμε πολλούς ανθρώπους. Αυτά που κάναμε για 2 χρόνια δεν αφορούσαν μόνο τους νέους, αφορούσανε και τους μεγαλύτερους.

Οι νέοι θέλουν άλλα πράγματα. Θέλουν άλλες δράσεις. Προσπαθούμε τώρα με το φεστιβάλ χρωμάτων να φέρουμε τους νέους κοντά μας και μέχρι στιγμής τα πάμε καλά. Εργαλείο σε αυτό είναι τα social media. Την τελευταία εβδομάδα που τρέχουνε οι καμπάνιες προώθησης των δράσεων μας, έχουν προστεθεί περίπου πάνω από 10 νέοι εθελοντές.

Για τους νέους η καραντίνα ήταν μια πολύ κακή εποχή. Χάσαμε τους φίλους μας, τις σχολές μας, ήταν μια  καθόλου παραγωγική περίοδος. Ήταν η χειρότερη εποχή της ζωής μας.

Ερ: Σας επηρέασε και το γεγονός ότι την εποχή του covid, πολλά πράγματα γινόταν με τηλεδιάσκεψη και με απόσταση;

Απ: Εμείς δουλεύαμε και πριν από την εποχή του covid με τηλεδιασκέψεις αφού είχαμε και πολλούς μαθητές τρίτης λυκείου. Απλά οι περισσότερες  δράσεις  οι  δικές  μας, απαιτούν  συντονισμό. Στο κομμάτι της οργάνωσης δεν είχαμε πρόβλημα, είχαμε πρόβλημα στο κομμάτι της υλοποίησης.

*Το CosmoUpcycle Park είναι ένα καινοτόμο, θεματικό πάρκο το οποίο ξεκίνησε σαν δράση για πρώτη φορά το 2021 και αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τον κόσμο. Μέσα σε αυτό θα λάβουν μέρος eco-friendly δράσεις, ενημερωτικά εργαστήρια και ντοκιμαντέρ για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με την ActionAid, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα-καμπάνια #ClimateofChange. Προβολή Βίντεο/ντοκιμαντέρ: Το οδοιπορικό του θιάσου σύγχρονου τσίρκου MadgaClan και της καλλιτεχνικής ομάδα FLIC Circus School, οι οποίοι περιόδευσαν πέρσι πανευρωπαϊκά με την παράσταση κοινωνικού τσίρκου WeLand, και είχε ως κεντρικό θέμα τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τη μετανάστευση.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση. VR γυαλιά που σε μεταφέρουν για 5 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα σε ένα εικονικής πραγματικότητας ταξίδι τη Σενεγάλη. Βίντεο παραγωγή της ActionAid. Stand με την έντυπη έκκληση #ClimateofChange δηλώνοντας την τοποθέτησή μας για το κλίμα. Oι έντυπες αυτές εκκλήσεις θα παραδοθούν τον Νοέμβριο στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη (COP27) για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο.  Ενημέρωση για τις δράσεις του Κέντρου της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, πώς συνδέονται σε κάποιες από αυτές με τους νέους και τις νέες της Καβάλας και το τι προγραμματίζουν για τη συνέχεια.

Η ενότητα Cosmolights του Cosmopolis ατύχησε…

Δυστυχώς η ενότητα Cosmolights του φεστιβάλ Cosmopolis φέτος δεν θα γίνει όπως σχεδιάζονταν και όπως έπρεπε. Αρχικά μεταφέρθηκε για το κτίριο του Επιμελητηρίου. Λόγω έργων στην πλατεία Καπνεργάτη. Αν και τελικά τα έργα δεν άρχισαν. Στη συνέχεια ζητήθηκε άδεια διακοπής της κυκλοφορίας ώστε στην περιοχή να υπάρχει σκοτάδι.

Απαραίτητο για το γεγονός. Άδεια που δεν δόθηκε από την Τροχαία. Κατόπιν τούτου ο διαγωνισμός που είχε μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια θα γίνει: Διαδικτυακά. Θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένος από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της πόλης ενώ μπροστά στο Επιμελητήριο (στην πρόσοψη του κτιρίου) επρόκειτο να προβληθεί χθες στις 2 το βράδυ.

Προηγούμενο άρθρο

Η τεράστια ζήτηση φέρνει διπλή... «δόση» Γιάννη Πάριου στο Ακόντισμα!

Επόμενο άρθρο

Πυρκαγιά Θάσου: Από χθες η σταδιακή αποχώρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων