Επιτυχία σημείωσε την Παρασκευή και το Σάββατο η επιστημονική διημερίδα με θέμα το οικονομικό έγκλημα που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας. Με την ευκαιρία συζητήθηκαν, ειδικά την πρώτη ημέρα, όλα τα θέματα που αφορούν στην αλλαγή των κωδίκων η οποία επίκειται.
Ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας παραβρέθηκαν σε αυτήν εκπρόσωποι του νομικού κόσμου που συμμετέχουν στην προπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου και της βουλής. Στην έναρξη της διημερίδας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γραμμένος δήλωσε ότι το οικονομικό έγκλημα έχει εκτός από ποινικές – κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Ο κ. Γραμμένος ευχαρίστησε για τη διοργάνωση της διημερίδας το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, ξεχώρισε ωστόσο τις κυρίες Κλειτσιώτη και Κεβρεκάκη που επίσης βοήθησαν τα μέγιστα για την επιτυχία της διοργάνωσης.
Αμέσως μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Γιώργου Γραμμένου μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Γιαννίδης. Η συζήτηση, εξήγησε, γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης για τους νέους κώδικες. Παρατήρησε ότι γι’ αυτούς θα υπάρξουν δυσκολίες και καμία περίοδος προσαρμογής, αφού αλλάζει και το σύστημα επιβολής των ποινών. Αλλάζει εκ βάθρων, συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι γι’ αυτό και θα πρέπει να αλλάξει το πνεύμα αντιμετώπισης των ποινών. Στην αλλαγή των κωδίκων ο κ. Γιαννίδης διαπίστωσε ότι υπάρχουν και ιστορικές αλλαγές.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Στέφανος Παύλου. Η αλλαγή των κωδίκων, επεσήμανε, είναι κάτι που ωρίμασε και διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο ποινικό δίκαιο που εκφυλίστηκε στην πράξη. Υπάρχουν, αποσαφήνισε, μεγάλες ποινές στα χαρτιά και μικρές στην πραγματικότητα. Ο κ. Παύλου άφησε να εννοηθεί ότι επειδή οι φυλακές στην Ελλάδα γέμισαν, προέκυψαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρησή τους, ενώ κατηγορούμενοι προσέρχονται στο δικαστήριο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αφού καταδικαστούν θα πληρώσουν κι έτσι θα γλιτώσουν τη φυλάκιση. Κάποιοι θα κάνουν δόσεις, συμπλήρωσε, μνημονεύοντας την παράταση των δόσεων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι άλλοι καταδικασθέντες έχουν φίλο τους τον δήμαρχο, με αποτέλεσμα να καλύπτονται με κοινωνική εργασία.
Κατά την έναρξη της διημερίδας η αίθουσα δεν ήταν γεμάτη. Αρκετοί ήταν οι δικηγόροι αλλά και οι συνταξιούχοι δικηγόροι της Καβάλας. Εκεί βρισκόταν επίσης ο πρόεδρος Πρωτοδικών Καβάλας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Αδάμπας, η αντιεισαγγελέας, δικαστές. Η διημερίδα ήταν μια ειδική επιστημονική εκδήλωση κατάλληλη για νομικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Θετικά σχολιάστηκε η ομιλία του Βασίλη Αδάμπα, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας. Μίλησε για τον κυρωτικό κανόνα, για την φορο-υπερημερία και τα δογματικά του ανακόλουθα. Ουσιαστικά με την ομιλία του ο κ. Αδάμπας επανέλαβε απόψεις που διατυπώνει και στην ακροαματική διαδικασία εντός του δικαστηρίου, ασκώντας κριτική στη νομοθεσία για τα χρέη προς το δημόσιο. Όπως επανέλαβε, ο νόμος είναι προβληματικός, ενώ για μία ακόμη φορά φάνηκε να διαφωνεί όταν τα χρέη προς το δημόσιο κατά τη διάρκεια μιας δίκης δηλώνονται όχι με την παρουσία μάρτυρα, ή εκπροσώπου της εφορίας και του ασφαλιστικού φορέα, αλλά μόνο με ένα έγγραφο αρμόδιας υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι την πρώτη ημέρα της διημερίδας παρακολούθησε και η δικηγόρος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία κ. Καλυψώ Γούλα.