Dark Mode Light Mode

Το ούζο των προσφύγων: Από την Κωνσταντινούπολη στη Χρυσούπολη Καβάλας

Ένα όνομα, ένα ούζο, μια ιστορία πολλών γενεών που έκαναν το ταξίδι από την πόλη του Βυζαντίου στην Χρυσούπολη της Καβάλας. Αυτήν την περιπέτεια ζωής μιας οικογένειας και της ποτοποιίας που έχει παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού.

Από το 1875 ένα όνομα βαραίνει συναισθηματικά στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Μπαμπατζίμ. Πρώτον το όνομα αυτό καθ’  αυτό είναι ένας τίτλος τιμής που δόθηκε στον προπάππο ποτοποιό από τους εργαζομένους του και σημαίνει πατερούλη.

Σύμφωνα με τον Ανέστη Μπαμπατζίμ, τρίτη γενιά ποτοποιό, η απόσταξη ούζου και τσίπουρου ακολουθεί την ίδια παραδοσιακή διαδικασία όπως πριν από 150 χρόνια. Το 1922 έφτασε στην Χρυσούπολη και με τους τρείς γιούς του έστησε την επιχείρηση συνεχίζοντας το ίδιο επάγγελμα.

Μια ιστορία 150 ετών σηκώνει ο νεότερος της οικογενείας ο ανιψιός Λευτέρης Μπαμπατζίμ, ο οποίος χαριτολογώντας λέει πως στις φλέβες τους κυκλοφορεί περισσότερο ούζο παρά αίμα. Η Έλενα Μπαμπατζίμ αναφέρει ότι η πρώτη επιβράβευση για την επιχείρηση ήρθε το 1939 στην ΔΕΘ όπου πήρε το χρυσό βραβείο και η πλέον πρόσφατη επιβράβευση ήρθε από το επιμελητήριο Καβάλας ως μια από τις παλαιότερες επιχειρήσεις του τόπου. Η πραγματική επιβράβευση έρχεται από όσους επιλέγουν το προϊόν και επιμένουν σε αυτό επί χρόνια.

πηγή: ΕΡΤ – Σύνταξη: Ευμορφία Δημητρακοπούλου

Προηγούμενο άρθρο

Συνέντευξη Τύπου για 17th Kids Open Kavalas (Κυριακή 16 Μαρτίου)

Επόμενο άρθρο

Αύξηση της θερμοκρασίας λόγω αφρικανικής σκόνης μέχρι το Σαββατοκύριακο - Σημαντική πτώση από τη Δευτέρα