Dark Mode Light Mode

Το ΠΑΣΟΚ Καβάλας σχολιάζει την επίσκεψη και τις δηλώσεις Σενετάκη

φωτογραφία αρχείου

Παρακολουθούμε με έκπληξη το μπαράζ επισκέψεων των μελών της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου της ΝΔ, με προφανή στόχο την ενίσχυση του κόμματός τους στις προσεχείς ευρωεκλογές, χρησιμοποιώντας όπως συνηθίζουν τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών για προεκλογικές φιέστες.

Τελευταίο δείγμα της αμετροέπειας που διακατέχει τα μέλη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι η επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης κ.  Σενετάκη την προηγούμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στις συναντήσεις με κομματικά στελέχη και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Σενετάκης είχε το θράσος να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού συλλόγου, δηλαδή των 2 πιο σημαντικών φορέων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αλήθεια, ποιο πρόβλημα των μικρομεσαίων επαγγελματιών έλυσε ή ποιο πρόβλημα δεν γνωρίζει, ώστε να ζητάει συναντήσεις;

Προ διμήνου, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. σε δηλώσεις του επικεντρώθηκε στα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες έμποροι στην Ελλάδα το 2024:  «….Πρώτον οι ανατιμήσεις, δεύτερον οι οικονομικές υποχρεώσεις και τρίτον η έλλειψη ρευστότητας, δεδομένα που εξωθούν τις επιχειρήσεις στο να δώσουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και όχι στον μετασχηματισμό τους.

Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση επισφαλούς σταθερότητας, όπως κατέγραψε και η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2023 της ΕΣΕΕ, και αυτό δεν επιτρέπει στην «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας να αναπτύξει ολόκληρο τον δυναμισμό της.

Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις και τα χρέη που τις βαρύνουν. Σχεδόν το 25% των εμπορικών ΜμΕ έχει οφειλές στην εφορία και το 15% προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν το 20% δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους και μία στις 7 έχει ανοιχτό επιχειρηματικό δάνειο….» Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα στην εφημερίδα Πατρίς της Ηλείας, 10/3/2024.

Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τους μικρομεσαίους ο κ. Υφυπουργός ήρθε προφανώς να ωραιοποιήσει την σκληρή οικονομική πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Πέντε χρόνια η κυβέρνηση άφησε τις τράπεζες, τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, και τους μεγαλέμπορους του λιανικού εμπορίου να χειραγωγήσουν την αγορά με τρόπο που συμβαίνει μόνο σε χώρες που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη (πολέμους, καταστροφές κλπ).

Αγοράζουμε εδώ και χρόνια το ακριβότερο ρεύμα, τρόφιμα, είδη καθαριότητας, τραπεζικές προμήθειες και μετά από πέντε χρόνια δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την Κυβέρνηση. Τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν στην Ελλάδα και ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούν από «απόσταση» χωρίς να έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν με τα οικονομικά συμφέροντα και εξαργυρώνουν την πρακτική τους αυτή με την προφανή τηλεοπτική και μιντιακή κυριαρχία.

Ενίοτε, Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοινώνει την επιβολή πολύ μικρών προστίμων για τα μάτια του κόσμου, χωρίς όμως πραγματικό αποτέλεσμα στην τσέπη των καταναλωτών. Δυστυχώς, την πραγματικότητα αυτή βιώνουν καθημερινά στα ταμεία τους τα μέλη των εμπορικών συλλόγων αυτής της χώρας.

Στον τομέα των συνεχώς αυξανόμενων οικονομικών υποχρεώσεων η κυβέρνηση φρόντισε να προσθέσει τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων, επιβάλλοντας ουσιαστικά ένα νέο κεφαλικό φόρο, αποκλείοντας οριστικά τους μικροεπαγγελματίες από όλα τα κοινωνικά επιδόματα.

Παράλληλα, υποχρέωσε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες να αλλάξουν ταμειακές μηχανές, ηλεκτρονικούς παρόχους τιμολογίων, μηχανάκια pos, tablet ψηφιακής κάρτας εργασίας -χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ επιδότησης ή έστω απαλλαγής ΦΠΑ- κάνοντας ορισμένους προμηθευτές-επιχειρηματίες ολιγάρχες και πλούσιους με μία απλή υπουργική απόφαση.

Αυτή η κυβέρνηση των καρτέλ, των μονοπωλίων και των οικονομικών ολιγαρχών εδώ και πέντε χρόνια απαγορεύει την πρόσβαση στην οικονομική ρευστότητα στην ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Διοχέτευσε μέσω των τραπεζών (που όλοι μας κρατήσαμε ανοιχτές και ανακεφαλαιοποιήσαμε για το κοινό καλό μας) τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης στους λίγους και εκλεκτούς φίλους επιχειρηματίες για να αναλάβουν όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα της Ελλάδας και τους αυτοκινητόδρομους (είμαστε ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας στον οποίο δεν υπάρχει εξαίρεση των μονίμων κατοίκων από τα τέλη διοδίων και πληρώνουμε για εσωτερική μετακίνηση 1,85+1,85=3,70€ τη διέλευση μετ’ επιστροφής). Δεν υπήρξε ούτε μία στοχευμένη πρωτοβουλία με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο δανεισμό για τις ΜμΕ.

Σε αυτή την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά όλοι μας, ο κ. Σενετάκης δεν μπόρεσε να αρθρώσει ούτε λέξη. Την ίδια στιγμή με συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα «Νέα Εγνατία» ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας μας λέει ότι ως κόμμα δεν φοβούνται την κεντροαριστερά στις επόμενες εκλογές αλλά τη λαϊκή δεξιά και την άκρα δεξιά (ουσιαστικά μας λέει ότι φοβούνται τον ίδιο τους τον εαυτό…).

Σε αυτή την αλαζονεία της αδιατάρακτης εξουσίας του 41%, οι Καβαλιώτες πρέπει να απαντήσουν  με μία στρατηγική που θα στέλνει καθαρό πολιτικό μήνυμα. Σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει ο προοδευτικός εναλλακτικός πόλος διεκδίκησης της εξουσίας και να σταματήσει το κρεσέντο αλαζονείας της σημερινής διακυβένησης.

Το ΠΑΣΟΚ με την ιστορική και Πατριωτική διαδρομή του έχει αποδείξει ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που προστατεύει τους μικρομεσαίους, τον θεσμό της οικογένειας, την Πατρίδα, τους αγρότες και γενικά τους πιο αδύναμους πολίτες. Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα δώσουν απάντηση στην αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη, στηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ και το εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιό του.

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΚΑΒΑΛΑΣ

Προηγούμενο άρθρο

Επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Δήμαρχο Θάσου

Επόμενο άρθρο

Εντυπωσίασαν οι αθλητές του Παλμού Καβάλας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο (φωτογραφίες)