Dark Mode Light Mode

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  συμμετέχει στο φιλόδοξο έργο United Circles

Δικτυωμένες Βιομηχανικές-Αστικές Συμποσιακές Αλυσίδες Αξίας για Βιοϋλικά, C&DW, Κυκλικούς Κύκλους Νερού & ΕΕΛ, Υποστηριζόμενα από Κέντρα Κυκλικότητας

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  συμμετέχει ως ένας από τους 46 εταίρους από 16 χώρες και έναν οργανισμό του ΟΗΕ στο φιλόδοξο έργο United Circles.

Το έργο αυτό, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe με προϋπολογισμό άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσω βιομηχανικής-αστικής συμποσιακής αλυσίδας αξίας.

Το έργο ξεκίνησε με τη συνάντηση εκκίνησης στις 13-14 Νοεμβρίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού SanAgustín στη Βαγιαδολίδ, Ισπανία, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός από τα πιο σημαντικά έργα κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη.

Στόχοι του Έργου

Το United Circles στοχεύει στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και στη μέγιστη ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση πόρων σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας. Οι βασικοί στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Δημοσίευση της δυνατότητας επίτευξης μηδενικών αστικών αποβλήτων σε περιβάλλον κοντά στην εμπορική κλίμακα.
  • Μείωση της κατανάλωσης γλυκού νερού κατά 50% και επαναχρησιμοποίηση του 90% των στερεών αποβλήτων από το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Σαλαμάνκας.
  • Προώθηση υγιέστερων αστικών περιβαλλόντων με τη μείωση εκπομπών, την αξιοποίηση κυκλικής και ανανεώσιμης ενέργειας και τη μείωση αποβλήτων.
  • Προώθηση ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων του “Πράσινου Συμφώνου” της ΕΕ.

Δομή και Πλαίσιο

Το έργο ενσωματώνει Περιφερειακά Κέντρα Κυκλικότητας—κέντρα γνώσης και ανάπτυξης για την υποστήριξη της βιομηχανικής-αστικής διαχείρισης και καινοτομίας. Αυτά τα κέντρα θα αναπτύξουν χρηματοδοτικά μοντέλα, ψηφιακά εργαλεία και κοινωνική καινοτομία για την προώθηση στρατηγικών μείωσης αποβλήτων και βιώσιμων πρακτικών.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τρία ευρωπαϊκά παραδείγματα (demonstrators), ενώ προγραμματίζονται περαιτέρω “αντίγραφα παραδειγμάτων” (mirrordemonstrators) για Ουγγαρία, Νότια Αφρική, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, τα “seeddemonstrators” θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπλοκής μετόχων και επενδυτών, προωθώντας τα περιφερειακά κέντρα κυκλικότητας στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η Συμβολή της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΤΑ ΑΜΘ), σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), θα φιλοξενήσει ένα κέντρο που επικεντρώνεται στην ένωση βιομηχανικών και αστικών συνεργασιών και την προώθηση της βιώσιμης χρήσης πόρων και κυκλικών πρακτικών.

Το ελληνικό κέντρο δεσμεύεται να προωθήσει την αποστολή του έργου για τη μείωση των αποβλήτων και τη βιώσιμη διαχείριση πόρων, όπως βιοϋλικά, απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων (C&DW), κυκλικούς κύκλους νερού και επεξεργασία λυμάτων.

Ενώνοντας φορείς από τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τοπικές κοινότητες, το έργο United Circles είναι έτοιμο να σημειώσει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη μηδενικών αποβλήτων στις πόλεις και τη μετατροπή των τοπικών βιομηχανιών σε απο-ανθρακωμένες. Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του οράματος της ΕΕ για ένα βιώσιμο, κυκλικό μέλλον.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Η τουριστική προβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ στο επίκεντρο του Greek Tourism Workshop στη Φρανκφούρτη

Επόμενο άρθρο

Παρουσίαση λευκώματος του Ιωσήφ Μεβοράχ «Ένα κτήριο 265 Άγγελοι» (φωτογραφίες)