Γράφει στο thes.gr η Θένια Μυλωθρίδου
Η ομορφιά της είναι αναμφισβήτητη, η γοητεία της ακαταμάχητη και η ιστορία της μεγάλη και τρανή. Η Καβάλα συγκαταλέγεται στις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Ελλάδας, με υπέροχες γειτονιές, γραφικά στενά και μνημεία μεγάλης πολιτιστικής αξίας, που «μαγεύουν» τον κάθε επισκέπτη, ο οποίος δεν μπορεί να… πάρει τα μάτια του από πάνω της.
Η θέα πραγματικά είναι μαγευτική… Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τις περίφημες καμάρες, τη συνοικία Παναγία και το κάστρο καθώς και το λιμάνι. Υπάρχει ένα σημείο στην πόλη, που αρκετοί προσέχουν από μακριά κατά την επίσκεψή τους στην Καβάλα, ελάχιστοι όμως έχουν επισκεφθεί.
Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες, όχι μόνο στην Καβάλα, αλλά και στη χώρα μας γενικότερα, που μπορεί κανείς να απολαύσει από ψηλά, τον αστικό ιστό της και το Αιγαίο Πέλαγος που απλώνεται μπροστά της καθώς και το νησί της Θάσου, όταν ο καιρός το ευνοεί.
Η απεραντοσύνη της θάλασσας
Ο λόγος για την τοποθεσία «Σταυρός», πάνω από το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία και βρίσκεται στο περιαστικό δάσος της πόλης. Η θέα που θα αντικρίσετε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν την επισκεφθείτε, πραγματικά «κόβει» την ανάσα, «αδειάζει» το μυαλό και δημιουργεί εικόνες που θα σας μείνουν ανεξίτηλες. Ο μεγάλος τσιμεντένιος σταυρός είναι ορατός από τον κεντρικό ιστό της Καβάλας, είτε είναι μέρα, είτε είναι νύχτα καθώς το βράδυ ο εντυπωσιακός φωτισμός του θα σας τραβήξει την προσοχή.
Η τοποθεσία και η δημιουργία του σταυρού
Ο μεγάλος τσιμεντένιος σταυρός βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, στα 328 μέτρα υψόμετρο. Χάρισε το όνομά του στην τοποθεσία, η οποία αποτελεί τμήμα του περιαστικού δάσους της Καβάλας. Κατασκευάστηκε το 1953 και εμπνευστής του ήταν ο τότε διοικητής της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, που είχε έδρα την Καβάλα, ο Αθανάσιος Δασκαρόλης.
Ο αξιωματικός, ο οποίος συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας, με το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, επιστρέφοντας την Ελλάδα, τοποθετήθηκε στην πόλη της Καβάλας. Τότε εξέφρασε την επιθυμία να κατασκευάσει έναν τσιμεντένιο σταυρό στο ψηλότερο σημείο της πόλης, μία ιδέα που εμπνεύστηκε από τους Αμερικάνους, οι οποίοι τοποθετούσαν ανάλογους σταυρούς σε υψώματα των βουνών της Κορέας.
Ζήτησε λοιπόν τότε και έλαβε την άδεια του αείμνηστου Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσοστόμου, μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών, αλλά και των τοπικών αρχών. Οι στρατιώτες του τάγματος Μηχανικού ανέλαβαν την κατασκευή του Σταυρού.
Οι καμάρες της Καβάλας, η Παναγία και το κάστρο
Έκτοτε, ο σταυρός αυτός αποτελεί σημείο αναφοράς και τοπόσημο για την πόλη, συμμετέχοντας με το δικό του τρόπο στη σύγχρονη ιστορική διαδρομή της Καβάλας. Τη δεκαετία του 1990, ο σταυρός «ντύθηκε» με φωτιζόμενες επιφάνειες και σήμερα είναι ευδιάκριτος πρωί και βράδυ από τα περισσότερα μέρη της πόλης.
Για να φτάσει κανείς στην πανέμορφη αυτή τοποθεσία και να δει όλη την Καβάλα να «απλώνεται» μπροστά του υπάρχουν δύο τρόποι. Είτε να πάει με τα πόδια, είτε με το αυτοκίνητο. Όσον αφορά την πεζοπορία, οι Καβαλιώτες χαρακτηρίζουν τη διαδρομή ως το πιο όμορφο «χιλιόμετρο» της πόλης.
Ακριβώς από κάτω βρίσκεται ο Άγιος Παντελεήμονας, ο περιφερειακός και το μονοπάτι. Το μονοπάτι, το οποίο είναι στρωμένο με πλάκες το βράδυ φωτίζεται και ξεχωρίζει… Ξεκινάει από τον Περιφερειακό και φτάνει μέχρι τον Σταυρό. Αξίζει κανείς να περπατήσει τη διαδρομή των 1100 μέτρων και να απολαύσει τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κάτοικοι, επισκέπτες και περιπατητές επισκέπτονται καθημερινά την τοποθεσία
Αρχικά, θα συναντήσει το γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Σταυρό και έπειτα θα συνεχίσει στο ένα από τα δυο μονοπάτια που φτάνουν μέχρι την κορυφή του. Η θέα που θα αντικρίσετε θα σας αποζημιώσει για την προσπάθειά σας. Παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, στις 27 Ιουλίου, δεκάδες περιπατητές φτάνουν μέχρι το εξωκλήσι για να ανάψουν ένα κερί και να δέσουν το δικό τους φυλακτό στο δέντρο έξω από τον μικρό ναό και στη συνέχεια ανεβαίνουν στον Σταυρό.
Πώς θα πάτε στο «Σταυρό» με το αυτοκίνητο
Αν κινείστε στην Εγνατία Οδό, μετά το νοσοκομείο και τον Άγιο Σίλα, θα στρίψετε στην έξοδο για Καβάλα. Μόλις περάσετε το φανάρι της διασταύρωσης, θα στρίψετε δεξιά προς το «Κωνστάντειο Γηροκομείο».
Ακολουθήστε το δρόμο, ο οποίος αρχικά είναι άσφαλτος, περίπου 1 χλμ. και στη συνέχεια, θα στρίψετε δεξιά σε χωματόδρομο (είναι σε καλή κατάσταση), όπως υποδεικνύει και μία πρόχειρη ταμπέλα που βρίσκεται στο σημείο. Σε λίγα λεπτά θα καταλήξετε στην μοναδική τοποθεσία.
Υπάρχει και δεύτερος δρόμος που ξεκινάει λίγο πιο πάνω από το παλιό «Σανατόριο», όσοι όμως δεν είστε από την Καβάλα καλύτερα να το αποφύγετε καθώς θα μπερδευτείτε. Η διαδρομή που σας προτείνουμε είναι η πιο εύκολη. Πάνω στο σταυρό γραμμένος και ο χαρακτηριστικός στίχος του Οδυσσέα Ελύτη.
Πηγή: thes.gr