Dark Mode Light Mode

Το “χαμένο” κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας- Η εμπειρία μιας συμπολίτισσας

Η συμπολίτισσα κ. Μαρία Τσουρή ανάρτησε πριν λίγη το ακόλουθο κείμενο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για αυτά που περιλαμβάνει και περιγράφει: Όταν προσπαθείς να επιβιώσεις με το ταμείο ανεργίας των 370 ευρώ, αναζητείς δουλειά αλλά είσαι μεγάλη και άχρηστη πια σ’ αυτόν τον τόπο, αναγκάζεσαι με μεγάλη πίκρα,ν’ αναζητήσεις τις κοινωνικές δομές του Δήμου σου, στον οποίο προσέφερες σαν Ελληνίδα φορολογούμενη όλη σου την ζωή.
Ξεκινάς από το Google, για να μάθεις τα βασικά. Κριτήρια ώστε να δεις εάν δικαιούσαι, χαρτιά που θα πρέπει να μαζέψεις, που γίνονται αιτήσεις, από που θα ξεκινήσεις…
Διαπιστώνεις πως ο Δήμος Καβάλας έχει μια ανακοίνωση από το 2017, μια πρόσκληση ασαφή…. Από τότε σιωπή… Αναρωτιέσαι, μα δεν αλλάζει στα χρόνια η οικονομική κατάσταση των δημοτών που δικαιούνται η όχι; Δικαιούσαι το 2017, θα δικαιούσαι πάντα; Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια δε δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες; Δεν υπάρχει κοινωνικό παντοπωλείο; Αποφασίζεις να το αναζητήσεις στο Δημαρχείο. Πηγαίνεις στο Δημοτολόγιο (φυσικά καταλαβαίνεις πως δεν είναι το αρμόδιο τμήμα, ζητάς συγγνώμη, και ρωτάς που είναι το αρμόδιο τμήμα.) Η ευγενέστατη υπάλληλος σε στέλνει στην γραμματέα του Δημάρχου.

Ντρέπεσαι ν’ απασχολήσεις το γραφείο του Δημάρχου, αν και είναι φίλοι σου, έτσι συνεχίζεις.
Στην είσοδο του Δημαρχείου μια άλλη ευγενέστατη υπάλληλος, σε στέλνει στο πρώην ΠΙΚΠΑ, όπου είναι οι κοινωνικές δομές του Δήμου μας. Τρομάζεις από τους ανθρώπους που περιμένουν με χαρτάκι, καμία ενημέρωση, για να μάθεις που πρέπει ν’ απευθυνθείς. Ρωτάς τους συμπολίτες σου: Για το κοινωνικό παντοπωλείο εδώ θα περιμένω;

Σου απαντούν με όχι καλά Ελληνικά (δεν είναι προσφυγές η μετανάστες): Ναι, για λεφτά εδώ. Σκέπτεσαι να χτυπήσεις την κλειστή πόρτα για να μην περιμένεις άδικα. Τολμάς. Μια άλλη ευγενέστατη υπάλληλος σ’ ενημερώνει πως πρέπει να πας στο γραφείο 373 της πρώην Νομαρχίας Καβάλας. Αναρωτιέσαι αν κάνεις καλά που ταλαιπωρείσαι…

Έχεις φίλους στην διοίκηση του Δήμου, φίλους υπαλλήλους. Η Ελλάδα είναι η χώρα του τηλεφώνου, του γνωστού…. Πας όμως, δεν θέλεις τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι δικαιούται οποιοσδήποτε συμπολίτης σου. Στο 373 γραφείο, δυο εξαιρετικά ευγενικές κυρίες σ’ ενημερώνουν πως πράγματι δεν υπήρξε πρόσκληση από το 2017 και πως θα πρέπει να τηλεφωνείς για να μάθεις αν θα υπάρξει πρόσκληση, κάτι που ευτυχώς υπάρχει πρόθεση από την νέα διοίκηση να δρομολογήσει.
Συμπεράσματα; Το κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργούσε. Για ποιους; Για τους “δικούς” που τηλεφωνούσαν στους κατάλληλους εκλεγμένους , που έχουν μάθει να ζουν με επιδόματα, που πουλούν την ψήφο τους στις εξυπηρετήσεις….
Ο Σύγχρονος Δήμος του κ. Μουριάδη, οφείλει να ενημερώσει την ιστοσελίδα του αμέσως με ότι χρειάζεται. Συγκεκριμένα για τα κριτήρια (είναι θολά, όχι μόνο για τον δικό μας Δήμο), έγγραφα που θα χρειαστούν.

Ο Σύγχρονος Δήμος πρέπει ν’ ανοίξει την διαδικασία, να ενημερώσει τους συμπολίτες μου, να ενισχύσει τον θεσμό, να προστατέψει την αξιοπρέπεια όσων πορεύτηκαν στη ζωή τους χωρίς επιδόματα. Ο Σύγχρονος Δήμος του κ. Μουριάδη πρέπει να υπενθυμίσει στους Καβαλιώτες πως δε χρειάζεται να περνούν από το γραφείο του για ό,τι νόμιμα δικαιούνται.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Πιθανή επίσκεψη στην Καβάλα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Επόμενο άρθρο

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΑΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ