Η κάθε γενιά ζούσε καλύτερα από την προηγούμενη, τα παιδιά ζούσαν καλύτερα από τους γονείς.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτό το μοτίβο σπάει. Και χρειάστηκαν μόλις ελάχιστες δεκαετίες. Δηλαδή πιστεύετε ότι η δική μας και η επόμενη γενιά, θα καταφέρει να χτίσει ένα μικρό σπίτι ή να ζει χωρίς το άγχος των λογαριασμών και του ενοικίου;
Γράφει ο Sichman: Που να φανταζόταν ο Νίκολα Τέσλα ότι κάποτε το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα δημόσιο αγαθό που κατέκτησε ο ίδιος και η ανθρωπότητα, θα αποτελούσε αφορμή για να πραγματοποιηθεί μία από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην ιστορία, στα χέρια λίγων.
Που να φαντάζονταν όσοι έσκαβαν για να ξεδιψάσουν τις οικογένειές τους και τα χωράφια τους, ότι πλέον το νερό ανοίγει την όρεξη των λίγων για ακόμη περισσότερα κέρδη εις βάρος των πολλών.
Που να φαντάζονταν όσοι καλλιεργούσαν επί δεκαετίες τη γη για να προσφέρουν φαγητό στους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, ότι πλέον τα τρόφιμα (ω ναι, τα τρόφιμα) θα αποτελούσαν μία ακόμη αφορμή για να πλουτίσουν ελάχιστοι.
Το καταλαβαίνεται ότι σε αυτή τη δύσκολη και ταυτόχρονα περίεργη στιγμή της ιστορίας, κάποιοι θησαυρίζουν ανεξέλεγκτα; Τη στιγμή που οι περισσότεροι αγχώνονται εκ των προτέρων για τους λογαριασμούς ρεύματος και τις υψηλές τιμές τροφίμων, κάποιοι χαίρονται και ευημερούν με αυτή την κατάσταση, και την παρατείνουν.
Με περίσσιο θράσος, γελοίοι υποτακτικοί (όπως και δικοί μας κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι, ανάμεσα σε πολλούς Ευρωπαίους) επικαλούνται τον Πούτιν για να σκεπάσουν αυτό στο οποίο συντέλεσαν επί χρόνια, την υποταγή τους δηλαδή στα συμφέροντα. Ο πόλεμος ήταν απλά η ευκαιρία που έψαχναν ορισμένοι, και ήρθε· βασικά την προκάλεσαν κιόλας.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι δομικό. Αν δεν ήταν ο Πούτιν, θα ήταν μια άλλη αφορμή. Κάποιοι αυτή τη στιγμή στη Δύση, θησαυρίζουν. Κάθε κρίση αποτελεί αφορμή για να πλουτίσουν οι λίγοι από τους πολλούς. Νιώθετε ακόμη ότι το σύστημα πάει πολύ καλά όταν εν έτη 2022 απειλούμαστε με συνθήκες 1950;
Να τελειώνουμε λοιπόν!
Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος