Η ιστορική εφημερίδα της Δράμας «Θάρρος» είναι πλέον προσβάσιμη στο Διαδίκτυο, καθώς η φιλόδοξη διαδικασία της ψηφιοποίησής της ολοκληρώθηκε (tharrosdrama.com).
Eίναι ένα δώρο στους ερευνητές αλλά και στην ίδια την πόλη της Δράμας, καθώς το «Θάρρος» δεν ήταν τυχαία εφημερίδα. Κυκλοφόρησε την περίοδο 1923-1981 (με δύο αναγκαστικές διακοπές) και ήταν μια εφημερίδα βενιζελική, αρχικά, εκφράζοντας τον ευρύτερο αστικό κόσμο.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναλογιστεί κανείς πως τα γραφεία και το τυπογραφείο της εφημερίδας στεγάζονταν σε ένα οθωμανικό τέμενος της πόλης, το Σαντριβάν Τζαμί, το οποίο πρόσφατα αποκαταστάθηκε υποδειγματικά χάρη στη χορηγία της Raycap, της πρότυπης βιομηχανίας προηγμένης τεχνολογίας για τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά δίκτυα, με έδρα τη Δράμα.
Η Raycap ανέλαβε και το κόστος της ψηφιοποίησης του «Θάρρους» συνεχίζοντας αθόρυβα τις ευεργετικές της δράσεις υπέρ της πόλης της Δράμας.
Το «Θάρρος» είναι πλέον η βασική πύλη εισόδου στο παρελθόν της πόλης, καθώς στη διάρκεια της τρίτης βουλγαρικής κατοχής (1941-44) καταστράφηκαν όλα τα ιστορικά αρχεία στις κατεχόμενες περιοχές.
«Το γεγονός ότι ήταν εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας που κάλυπτε ειδησεογραφικά όχι μόνο την περιοχή της Δράμας αλλά και τις Kαβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Σέρρες, της προσδίδει αυξημένη σημασία ως ιστορικής πηγής για όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη», γράφουν οι ιστορικοί Γεωργία Μπακάλη και Δημήτρης Σφακιανάκης.
«Αυτό που την καθιστά ωστόσο αναντικατάστατη ιστορική πηγή είναι ο υψηλός βαθμός αξιοπιστίας της αλλά και η αδιάλειπτη κυκλοφορία της από το 1923 έως το 1981 (με δύο παρατεταμένες, αναγκαστικές διακοπές, η πρώτη για επτά μήνες το 1935 και η δεύτερη για δέκα χρόνια, από το 1936 έως το 1946)».
Το «Θάρρος» συνδέεται με γενιές μάχιμων δημοσιογράφων και αρθρογράφων και ιστορικά είναι συνδεδεμένο με τον ιδρυτή της εφημερίδας Μιχαήλ Ρ. Βεζιρτζόγλου, πρόσφυγα πρώτης γενιάς από την Ανατολική Θράκη.
«Το “Θάρρος” δεν είναι απλώς μία εφημερίς», είχε πει το 1936 για το δημιούργημά του. «Είναι κάτι περισσότερον. Η ζωντανή ιστορία της μεταπολεμικής εποχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι με άξονα το Ψηφιακό Αρχείο, δημιουργήθηκε πλέον ένας δυναμικός, διαρκώς εμπλουτιζόμενος ιστότοπος με κείμενα και υλικό για την τοπική ιστορία.
(Κείμενο του Νίκου Βατόπουλου στην Καθημερινή)