Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Απόστολος Βαγενάς δηλώνει απόλυτα σίγουρος ότι κι αυτή η σχολική χρονιά (2021-2022) θα εξελιχθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού Καβάλας με τον καλύτερο τρόπο.
Έχει κατά νου όλες τις προετοιμασίες που είναι σε εξέλιξη, θέματα που απασχολούν κάθε χρόνο την υπηρεσία και έχουν τακτοποιηθεί. Στη συνέντευξη ο κ. Απόστολος Βαγενάς σχολίασε και άλλα θέματα της επικαιρότητας όπως την αντιπαράθεση που παρακολουθούμε τελευταία μεταξύ των γονέων των Κρηνίδων και αυτών του Αμυγδαλεώνα.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως προετοιμάζονται τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Ν. Καβάλας για την έναρξη των μαθημάτων;
Απ: Είμαστε σε πολύ καλή φάση αυτή τη στιγμή. Οι διευθυντές ήδη έχουν κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, οι Δήμοι έχουν ανταποκριθεί και θα ξεκινήσει η γενική καθαριότητα ούτως ώστε να πάνε οι καθηγητές την 1η Σεπτεμβρίου και να γίνει βεβαίως ο αγιασμός στις 13 Σεπτεμβρίου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαστε σε εξαιρετικά καλά ποσοστά άνω ίσως του 75% κατ` εκτίμηση στο θέμα των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών. Αν λάβουμε υπόψη ότι κάποιος μεγάλος αριθμός έχει νοσήσει και με το δεδομένο ότι άνοιξε και η πλατφόρμα από 12 έως 18 ετών, νομίζω ότι θα ξεκινήσουμε με καλούς οιωνούς όσον αφορά το μέτωπο του κορωνοϊού. Σε όλα τα άλλα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις των καιρών.
Ερ: Τα σχολικά κτίρια είναι εντάξει;
Απ: Τα σχολικά κτίρια δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα μου και ξέρω όμως σε συνεργασία με τους Δημάρχους του νομού μας, ότι έχουνε πολλές παρεμβάσεις οι οποίες βοηθούν. Τα δικά μας κτίρια είναι κάπως μεγάλης ηλικίας και χρίζουνε αυτών των παρεμβάσεων. Οι Δήμαρχοι μέσα από τα προγράμματα που υπάρχουν για τις κτιριακές υποδομές φροντίζουν στο μέτρο του δυνατού με τον καλύτερο τρόπο να τα καθιστούνε ενεργά για τη σχολική ζωή.
Ερ: Βιβλία ήρθαν; Θα έρθουν;
Απ: Δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό το θέμα. Κάθε χρόνο έρχονται ήδη νωρίς τα βιβλία. Απλά μόλις ανοίξουν τα βιβλία θα αρχίζουν να μοιράζονται, να πάνε στα σχολεία και να είμαστε εντάξει.
Ερ: Οι γονείς του Αμυγδαλεώνα ζητούνε να μπορούν να γράφουνε τα παιδιά τους στα Λύκεια της Καβάλας. Είναι παραδοσιακό το αίτημα αυτό και επαναλαμβάνεται και φέτος.
Απ: Αυτό το θέμα έχει λυθεί. Προσέφυγαν οι γονείς του Αμυγδαλεώνα στο συμβούλιο της επικρατείας, δε δικαιώθηκαν, οπότε δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η πολιτική εκτός αν οι ίδιοι κάτοικοι του πρώην Δήμου Φιλίππων αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να υπάρχει το Γενικό Λύκειο που υπάρχει στις Κρηνίδες. Αυτό βεβαίως και στις συζητήσεις που είχα προ τριετίας με του Αμυγδαλεώνα, κανείς δεν το ήθελε. Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια απόφαση από μεριάς μου, γιατί τότε θα μειωθεί δραματικά το μαθητικό δυναμικό του Λυκείου των Κρηνίδων με αποτέλεσμα να οδηγήσει στο κλείσιμο του. Είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε. Κανείς δεν το επιθυμεί, ούτε η διεύθυνση δευτεροβάθμιας, ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε οι μαθητές, ούτε οι γονείς απ` ότι ξέρω και φυσικά ούτε η δημοτική αρχή.
Ερ: Τα έχετε βάλει κάτω για τη μείωση των μαθητών;
Απ: Δυστυχώς και το λέω αυτό με πόνο, το μαθητικό δυναμικό μας, μειώνεται συνεχώς. Εξαιτίας της υπογεννητικότητας και αυτό έχει αντίκτυπο στον αριθμό των μαθητών σε όλα τα σχολεία. Με τους συνεργάτες μου καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατόν διαμοιρασμός για να είναι βιώσιμα τα σχολεία. Να έχει κάθε σχολείο της πόλης, τουλάχιστον 9 τμήματα και να μπορεί να είναι βιώσιμο. Μειωμένων των μαθητών αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Δε θέλουμε να προβούμε σε αναστολή λειτουργίας σχολείων.
Ερ: Μέχρι πότε θα τα καταφέρνετε; Αυτές οι προσπάθειες σίγουρα έχουν ένα ταβάνι.
Απ: Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε το θέμα. Φροντίζουμε με τέτοιο τρόπο να γίνεται ο καταμερισμός των μαθητών και για αυτό βλέπεται μερικές φορές αντιδράσεις γονέων για μεταγραφές που γίνονται μεν αλλά με φειδωλό τρόπο, ούτως ώστε να μπορούνε τα σχολεία να κρατάνε ένα στελεχιακό δυναμικό στο επίπεδο των μαθητών ούτως ώστε να είναι βιώσιμα.
Ερ: Η Κυβέρνηση ήδη έχει αναγγείλει συγχωνεύσεις σχολείων αλλά το καθυστερεί λόγω κορωνοϊού.
Απ: Εγώ δεν έχω για να είμαι ειλικρινής τέτοια ενημέρωση. Δεν έχουμε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Φαντάζομαι εγώ ότι ως στέλεχος της πυραμίδας του Υπουργείου Παιδείας και που δεν έχω ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να το σχολιάσω. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, είναι θέμα κοινής λογικής αν ένα σχολείο δεν έχει μαθητές. Είναι προς όφελος του μαθητή να πηγαίνει σε μεγάλα σχολεία τα οποία έχουν όλες τις ειδικότητες, όλες τις δραστηριότητες, όλες τις δράσεις κτλ. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει αυτό το θέμα. Οι συγχωνεύσεις σχολείων δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλα τμήματα αν γίνεται πάλι ο σωστός καταμερισμός. Είναι θέμα στρατηγικής και όχι τακτικής. Εμείς αυτή τη στρατηγική τουλάχιστον αυτά τα τελευταία 7 χρόνια που είμαι εγώ στη διεύθυνση της δευτεροβάθμιας. Θέλουμε να φροντίζουμε να καταμερίζονται οι μαθητές με τέτοιο τρόπο που τα σχολεία μας να είναι βιώσιμα.
Ερ: Θέλουμε να σας ρωτήσουμε για μια ευχαριστήρια ανακοίνωση που έκαναν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης στην υπηρεσία σας.
Απ: Ξαναήρθε στη δικαιοδοσία μας το θέμα των φροντιστηρίων. Οφείλω να σας πω ότι οι συνεργάτες μου στο τμήμα του διοικητικού υπερέβαλαν εαυτό και έχω υπογράψει ήδη κάποιες δεκάδες νέων αδειών τις οποίες έχουμε και την ευθύνη της παρακολούθησης και της τήρησης του νόμου. Στο ήδη φορτωμένο μας πρόγραμμα θα έχουμε και αυτό αλλά είναι μια πρόκληση την οποία πιστεύω θα αντιμετωπίσουμε σωστά.