Dark Mode Light Mode

Το trafficking θέμα της φετινής εκδήλωσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, μία συνδιοργάνωση του Δήμου Καβάλας και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Γίνεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο στην πόλη μας,  όπου από το 2013 λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας. Εν Όψει της εκδήλωσης χθες το απόγευμα,  το μεσημέρι της Δευτέρας δόθηκε σχετική συνέντευξη τύπου. Όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου. Πρώτος μίλησε ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς. Αναφέρθηκε στην ημέρα (25 Νοέμβρη) που παγκοσμίως είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Το πρόβλημα -σημείωσε ο Λεωνίδας Παππάς-  αφορά χιλιάδες γυναίκες και δεν είναι ξένο για την κοινωνία μας. Εννοούσε το ειδικότερο θέμα της εκδήλωσης της φετινής παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το λεγόμενο «trafficking». Το οποίο μεταφράζεται ως «εμπορία ανθρώπου».

Η δικηγόρος- νομική σύμβουλος του συμβουλευτικού κέντρου κ. Θεανώ Κιρκασιάδου είπε:

«Το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών του Δήμου Καβάλας είναι μία υποστηρικτική δομή για τις γυναίκες που λειτουργεί από το 2013. Υποστηρίζει γυναίκες-θύματα βίας. Από το 2015 και τις γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Για κάθε υποστηρικτική δράση υπάρχει απόρρητο αλλά και δωρεάν συνεδρίες. Ακόμη και τηλεφωνικές συνεδρίες. 

Η εκδήλωση που πραγματοποιούμε είναι η ετήσια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς στην περίπτωση της βίας κατά των γυναικών η γνώση είναι δύναμη. Το trafficking είναι μία σύγχρονη μορφή δουλείας.  Είναι μία μορφή βίας που μας απασχολεί».

Η κ. Κιρκασιάδου ρωτήθηκε αν από το 2013 μέχρι και σήμερα έτυχε να ασχοληθεί το Κέντρο με περιστατικά trafficking. Απάντησε ότι είναι λίγα τα θύματα αυτής της μορφής βίας που δέχτηκαν υποστήριξη από το συμβουλευτικό κέντρο της Καβάλας.

Όταν υπήρξε η υποστηρικτική δράση, γυναίκες διηγήθηκαν τη δυσάρεστη εμπειρία τους. Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν δύο εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων Α21. Προέρχονταν από το γραφείο του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη. Η Μάγδα Ζαφειρίου ευχαρίστησε για την πρόσκληση το Δήμο Καβάλας και το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών. Η εμπορία ανθρώπων είπε, συμβαίνει παντού και στα κρυφά. Για αυτό –σημείωσε- είναι σημαντική και κρίσιμη η διαδικασία της ενημέρωσης.

Η κ. Νίκη Ηλίου επίσης ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης που προσκάλεσαν τους εκπροσώπους του διεθνούς οργανισμού. Θυμήθηκε μάλιστα ότι πριν από λίγα χρόνια ο διεθνής οργανισμός για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων Α21 (γραφείο στη Θεσσαλονίκη) είχε ασχοληθεί με υπόθεση trafficking, με θύματα αλλοδαπές φοιτήτριες. Αυτές  ανταποκρίθηκαν σε αγγελία για εργασία στη Θάσο αλλά τελικά μπλέχτηκαν σε μία δυσάρεστη υπόθεση που απασχόλησε και την Ελληνική Αστυνομία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Διακομιδή 49χρονης από την Θάσο

Επόμενο άρθρο

Το ταξί ΑμΕΑ του Eurotaxi εξυπηρέτησε άριστα τον ευρωβουλευτή Κιμπουρόπουλο