Dark Mode Light Mode

Το τσίρκο των φρικαλεοτήτων

Getty / AFP

21/08/2024

Πώς θα θεωρήσουν οι ιστορικοί τους βουλευτές των ηνωμένων πολιτειών που όρθιοι χειροκρότησαν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου 58 φορές;

Σε ένα δικομματικό νεύμα συμφωνίας στη γενοκτονία, οι αμερικανοί νομοθέτες καλωσόρισαν τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, έναν εγκληματία γενοκτονικού πολέμου, στο Κογκρέσο, καθιστώντας τον τον πρώτο ξένο ηγέτη που μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου τέσσερις φορές. Ήταν η πιο επαίσχυντη και δυστοπική ομιλία στην ιστορία των ηνωμένων Πολιτειών, γράφει ο  Seraj Assi.

Μιλώντας εν μέσω εκτεταμένων χειροκροτημάτων, ο Νετανιάχου ζήτησε από το Κογκρέσο περισσότερα κεφάλαια και όπλα και άδεια για τη σφαγή και άλλων παλαιστινίων. Σε μια σιωπηρή αναφορά στη συνενοχή των Ηπα στη γενοκτονία της Γάζας, ο Νετανιάχου είπε: «Ο αγώνας μας είναι ο αγώνας σας».

Υποσχέθηκε μια «ολική νίκη», επαίνεσε τους στρατιώτες του Idf παρά τα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου και αποκάλεσε τους διαδηλωτές κατά της γενοκτονίας «χρήσιμους ηλίθιους του Ιράν».

Δήλωσε, καταχειροκροτούμενος, ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα είναι «πρακτικά μηδενικός», απηχώντας το γενοκτονικό μάντρα «Δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα» που το Ισραήλ έχει επαναλάβει σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Ενθαρρυμένος από το αδιάφορο πλήθος, ο Νετανιάχου έλεγε το ένα ψέμα μετά το άλλο, όλα τους ήδη διαψευσμένα già smentite. Ένα έκθαμβο Κογκρέσο επιφύλαξε στον Νετανιάχου πενήντα οκτώ όρθια χειροκροτήματα, standing ovation, που διήρκεσαν περίπου τη μισή ώρα της ομιλίας και σημείωσαν ρεκόρ στην ιστορία των ηνωμένων Πολιτειών ή ίσως στην ιστορία οποιασδήποτε χώρας: πέρα από το 400 τοις εκατό του αριθμού που έλαβε ο Κιμ Γιονγκ Ουν-Kim Jong Un στη Βόρεια Κορέα, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ του Νετανιάχου από το 2015, όταν η σαράντα τριών λεπτών ομιλία του δέχτηκε σαράντα τρία standing ovation και χειροκροτήματα από σχεδόν κάθε βουλευτή των ΗΠΑ.

Μετά από μια μακρά και βασανιστική ώρα χειροκροτημάτων και χειροκροτημάτων, οι βουλευτές έσπευσαν να σφίξουν το χέρι του Νετανιάχου. Η παράσταση ήταν απίστευτα ανάξια, κατάπτυστη. Ακόμη και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, πιστή σύμμαχος του Ισραήλ και μακροχρόνια αγαπημένη της Aipac [1], χαρακτήρισε την παράσταση του Νετανιάχου ως τη «χειρότερη» ομιλία στο Κογκρέσο από έναν ξένο ηγέτη.

Αλλά αν υπάρχει μια θετική πλευρά στην τρομερή ομιλία του Νετανιάχου, είναι σίγουρα ότι ήταν ένα δώρο στους ιστορικούς της γενοκτονίας. Κοιτάζοντας πίσω σε αυτή τη μαύρη μέρα, το αποκορύφωμα δέκα μηνών γενοκτονικής συνενοχής των Ηπα στη Γάζα, οι μελλοντικοί ιστορικοί δεν θα δυσκολευτούν να πουν ποιος επικρότησε τη γενοκτονία και ποιος αντιτάχθηκε.

Θα κοιτάξουν πίσω με τρόμο τους αμερικανούς νομοθέτες που χειροκρότησαν έναν εγκληματία πολέμου ο οποίος κατηγορήθηκε για τη σφαγή πάνω από σαράντα χιλιάδων Παλαιστινίων ή, για να αναφέρω πιο εύλογες εκτιμήσεις, διακοσίων χιλιάδων παλαιστινίων και πάνω από είκοσι χιλιάδων παιδιών.

Σύμφωνα με τα λόγια του αιδεσιμότατου Munther Isaac, «Τα βιβλία της ιστορίας θα καταγράψουν ότι το Κογκρέσο των ηνωμένων Πολιτειών φιλοξένησε έναν εγκληματία πολέμου και του έδωσε έναν εξωφρενικό αριθμό όρθιων χειροκροτημάτων».

Η Ιστορία θα είναι πιο ευγενική με την εκπρόσωπο Rashida Tlaib, η οποία κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε «Ένοχος γενοκτονίας» και «Εγκληματίας πολέμου». Μετά εξήγησε ha spiegato: «Δεν θα υποχωρήσω ποτέ από το να λέω την αλήθεια στην εξουσία.

Η κυβέρνηση του απαρτχάιντ του Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των παλαιστινίων. Οι παλαιστίνιοι δεν θα σβήσουν. Αλληλεγγύη σε όλους όσους βρίσκονται έξω από αυτούς τους τοίχους στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και ασκώντας το δικαίωμά τους στη διαφωνία».

Οι υπόλοιποι βουλευτές σηκώθηκαν και χειροκρότησαν. Για να δείξει τον τελετουργικό του σεβασμό για τον αλαζονικό εγκληματία πολέμου, ο Τζον Φέτερμαν-John Fetterman φόρεσε ακόμη και στολή στο Κογκρέσο, ίσως για πρώτη φορά.

Οι βουλευτές το έπαιξαν τυφλοί και κουφοί μπροστά στα δεινά των παλαιστινίων, παρόλο που η γενοκτονία της Γάζας έχει γίνει η «πιο τεκμηριωμένη γενοκτονία στην ιστορία», αναφέροντας τον παλαιστίνιο πρεσβευτή στα ηνωμένα Έθνη, στο οποίο οι ισραηλινοί ηγέτες, με επικεφαλής τον Νετανιάχου, ζήτησαν ανοιχτά για γενοκτονία και εθνοκάθαρση των παλαιστινίων.

Όπως σημείωσε η Tlaib: «Ο Νετανιάχου είναι ένας εγκληματίας πολέμου που διαπράττει γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού. Είναι απολύτως επαίσχυντο που οι ηγέτες και των δύο κομμάτων τον προσκάλεσαν να μιλήσει στο Κογκρέσο. Θα πρέπει να συλληφθεί και να σταλεί στο διεθνές ποινικό Δικαστήριο».

Ο Netanyahu μίλησε μόνο στους μισούς δημοκρατικούς κάθε σώματος, περίπου 100 από τους 212 δημοκρατικούς της Βουλής και 28 από τους 51 δημοκρατικούς και ανεξάρτητους της Γερουσίας.

Πολλοί μποϊκόταραν την ομιλία, μεταξύ των οποίων οι Bernie Sanders, Sara Jacobs και Jamaal Bowman. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αρνήθηκε να προεδρεύσει της ομιλίας του Νετανιάχου.

Πάνω από 230 στελέχη του Κογκρέσου υπέγραψαν μια επιστολή που προέτρεπε τους βουλευτές esortava i deputati να μποϋκοτάρουν τον Netanyahu, ωθώντας τον πρόεδρο της Βουλής Mike Johnson να απειλήσει ανοιχτά minacciare apertamente τους βουλευτές για το μποϊκοτάζ.

Οι ηνωμένες Πολιτείες είναι απίστευτα απομονωμένες όσον αφορά την υποστήριξή τους στη γενοκτονία του Ισραήλ. Ακριβώς τη στιγμή που ο Νετανιάχου προσγειώνονταν στην Ουάσιγκτον, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια καταδικαστική έκθεση συντριπτική προειδοποιώντας για τη συνενοχή των Ηπα σε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου έρχεται λίγες μέρες αφότου το διεθνές Δικαστήριο της δικαιοσύνης κήρυξε το Ισραήλ ένοχο για απαρχάιντ colpevole di apartheid στην Παλαιστίνη και λίγο πριν το διεθνές ποινικό Δικαστήριο εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου για τα εγκλήματα πολέμου του στη Γάζα.

Αντιμέτωπος με τη σύλληψη στην Ευρώπη, ο Νετανιάχου πέταξε απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρήκε ένα ασφαλές καταφύγιο, ίσως το μοναδικό αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών συμμάχων του Ισραήλ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και πιθανώς το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν πρόθεση σύλληψης του Νετανιάχου και άλλων ισραηλινών ηγετών, εάν το διεθνές Δικαστήριο της δικαιοσύνης εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον τους.

Ο ισραηλινός ηγέτης απέκλεισε ακόμη και στάσεις στην Τσεχία και την Ουγγαρία. Ένα αεροπλάνο cargo των ηνωμένων πολιτειών φορτωμένο με όπλα προσγειώθηκε στο Ισραήλ καθώς ο Νετανιάχου έφευγε για την Ουάσιγκτον.

Για να αποτρέψουν τον Νετανιάχου να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, ορισμένοι αμερικανοί νομοθέτες απείλησαν να διαλύσουν εντελώς το διεθνές σύστημα δικαιοσύνης. Όπως παραδέχτηκε ανοιχτά ha ammesso apertamente ο γερουσιαστής Lindsey Graham, «Εάν το Διεθνές Δικαστήριο κάνει αυτό στο Ισραήλ, μετά θα έρθουν για εμάς.»

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το Κογκρέσο. Οι ακτιβιστές κατά της γενοκτονίας κάλεσαν σε μαζική κινητοποίηση για τη σύλληψη του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου.

Jewish Voice for Peace Η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη και δεκάδες οργανώσεις εταίροι δημοσίευσαν μια ανακοίνωση «Σύλληψη από πλευράς πολιτών για τον Νετανιάχου». Πάνω από εκατό οργανώσεις βάσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει αμέσως τις μεταφορές όπλων και τη στρατιωτική χρηματοδότηση στον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από τετρακόσιοι εβραίοι Usa οργάνωσαν μια καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο Κογκρέσο για να ζητήσουν τον τερματισμό της άνευ όρων στρατιωτικής υποστήριξης των Ηπα προς το Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές έκαψαν ένα ομοίωμα του Νετανιάχου λίγα τετράγωνα μακριά από το Κογκρέσο. Ακόμη και οι οικογένειες των ισραηλινών ομήρων διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για την υπονόμευση των προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός ώστε να σώσει την πολιτική του καριέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι συνελήφθησαν. Centinaia Εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές σταματήθηκαν, χτυπήθηκαν με δακρυγόνα και ξυλοκοπήθηκαν malmenati από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νετανιάχου.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον Νετανιάχου την πέμπτη καθώς ετοιμαζόταν να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου ο Νετανιάχου είπε: «Από περήφανο εβραίο σιωνιστή σε περήφανο ιρλανδοαμερικανό σιωνιστή, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πενήντα χρόνων υποστήριξη προς το Κράτος του Ισραήλ».

Η ιστορία θα τους θυμάται ως εκείνους που πήραν τη μόνη ηθικά υγιή θέση σε μια σύγκρουση που χαρακτηρίζεται από αιματηρή βαρβαρότητα και τρέλα. Οι εκλεγμένοι όρθιοι να χειροκροτούν τον αρχιτέκτονα αυτής της τρέλας, από την άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από ερωτήματα, μεταξύ των οποίων, μα όχι μόνο, «Πώς κατάφεραν να την γλιτώσουν δίχως απώλειες;», «Πώς κοιμήθηκαν τη νύχτα; », «Γιατί δεν τους πέταξαν στη φυλακή;».

*ο Seraj Assi είναι ένας παλαιστίνιος συγγραφέας. Ζει στην Ουάσιγκτον και έχει γράψει το My Life As An Alien (Tartarus Press). Αυτό το άρθρο βγήκε στο JacobinMag. Η μετάφραση είναι του συντακτικού επιτελείου.

[1] Aipac: American Israel Public Affairs Committee, ελληνικά: Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος    La Bottega del Barbieri

Προηγούμενο άρθρο

Στους Πάνθηρες η Μιχαηλίδου, ο Μπόζης στον Αστέρα, ο Παπαδόπουλος στο τεχνικό team της Αγίας Βαρβάρας

Επόμενο άρθρο

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει στην Καλαμίτσα (φωτογραφίες)