Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες στο ελληνικό δημόσιο που ένας απλός πολίτης δεν μπορεί και δεν θα καταλάβει ποτέ. Ένα ακόμη σχετικό παράδειγμα είναι η γραφειοκρατική διαδικασία για το έργο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019 στο νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’».
Τις προηγούμενες ημέρες η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών ενέκρινε το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου επέκτασης κρηπιδωμάτων βορείου τμήματος δυτικού τομέα στο νέο λιμάνι της Καβάλας.
Η εγκριτική απόφαση έχει την υπογραφή του Υπουργού Υποδομών Κώστα Αχιλλέως Καραμανλή. Το συγκεκριμένο έργο -από τα σχετικά της απόφασης έγγραφα- προκύπτει ότι ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019 όταν και υπεγράφη η βεβαίωση περαίωσης του. Από τον Μάρτιο του 2019 «τρέχουν» γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου το έργο να «κλείσει» οριστικά.
Κι απ’ ότι φαίνεται οι διαδικασίες αυτές έχουν μπροστά τους λίγο ακόμη μέλλον. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα πως ένα έργο που βεβαιωμένα έχει τελειώσει τον Μάρτιο του 2019 ακόμη παραλαμβάνετε! Μάλιστα παραλαμβάνεται προσωρινά. Η οριστική του παραλαβή θα επακολουθήσει!
Όλα αυτά αφορούν το πώς λειτουργεί το δημόσιο, αποδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Τα οποία παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων δεν λύνονται. Καταλαβαίνουμε ότι η γραφειοκρατία καλά κρατεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την επιτροπή προσωρινής παραλαβής του έργου έγινε κλήρωση μεταξύ υπαλλήλων της υπηρεσίας. Αυτό έγινε φέτος τον Φεβρουάριο. Από την κλήρωση των υπαλλήλων έως τον ορισμό της επιτροπής παραλαβής πέρασαν 30 μέρες. Και μέχρι η επιτροπή να συντάξει το σχετικό πρωτόκολλο 8 μήνες!
Πρέπει να θυμηθούμε ότι το συγκεκριμένο και σημαντικό για το νέο λιμάνι έργο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 όταν υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Τότε δόθηκε προθεσμία μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 ώστε το έργο να τελειώσει. Αυτό προέβλεπε άλλωστε η σχετική μελέτη.
Σε αντίθεση με τις προβλέψεις στην αρχική σύμβαση, το έργο καθυστέρησε και έτσι τελείωσε τον Μάρτιο του 2019 και αφού προηγουμένως είχαν δοθεί πέντε συνολικά παρατάσεις.