Πάντοτε με προβλημάτιζε ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο διάλογος μεταξύ των συνδυασμών στα πλαίσια μιας προεκλογικής περιόδου, ιδιαίτερα όταν εκκινεί με πρωτοβουλία των παρατάξεων που αντιπολιτεύονται την διοίκηση, καθώς εκτός των άλλων, είναι και ένα προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κυρίως, όμως, ένας προβληματικός διάλογος, που μπορεί να εξελιχθεί σε ατέρμονους παράλληλους μονολόγους, απομακρύνει τους εκλογείς από την συμμετοχή στις εκλογές, τους κουράζει, τους εξαντλεί. Κάτι τέτοιο συνέβη και με την συζήτηση για την ακτή της Καλαμίτσας.
Πόσοι άραγε πιθανοί ψηφοφόροι κάθε συνδυασμού διάβασαν τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης τους τελευταίους μήνες για αυτό το θέμα; Πόσοι ενδιαφέρονται για την νομική αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ακτής;
Σίγουρα αρκετοί, αλλά σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότεροι από όσους ενδιαφέρονται για το μοναδικό ζητούμενο: την προς το καλύτερο μεταμόρφωση της ακτής τη Καλαμίτσας προς όφελος των δημοτών και των τουριστών.
Άλλωστε, μόνο όταν καταφέρεις να κατανοήσεις το πρόβλημα, είναι πιθανό να καταφέρεις και να το λύσεις. Εν προκειμένω, το πρόβλημα δεν είναι το πώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα καταφέρουν να αποδομήσουν την διοίκηση του Θεόδωρου Μουριάδη, αλλά η με νόμιμο και οικονομικά επωφελή τρόπο διαχείρισης της ακτής της Καλαμίτσας από τον Δήμο Καβάλας.
Η λήξη της 30ετούς σύμβασης παραχώρησης της ακτής το 2015 και η παράλειψη έγκαιρής σύναψης νέας σύμβασης παραχώρησης από την τότε διοίκηση του Δήμου Καβάλας, δημιούργησε μια κατάσταση που μέχρι πρότινος φάνταζε αδιέξοδη.
Από το 2019 και με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Καβάλας από τον Θεόδωρο Μουριάδη, άρχισαν και πάλι να γίνονται τα αναγκαία βήματα, ώστε η ακτή της Καλαμίτσας να επανέλθει σε μια βιώσιμη κανονικότητα.
Αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, στα πλαίσια του δυνατού και επιτρεπτού, σύνταξη οικονομοτεχνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ακτής και φυσικά αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την διοίκηση της ΕΤΑΔ Α.Ε., προκειμένου να συναφθεί νέα σύμβαση παραχώρησης της ακτής της Καλαμίτσας και να γίνουν τα αναγκαία έργα για την αναμόρφωσή της.
Ας μην λησμονούμε, άλλωστε, πως ο Θεόδωρος Μουριάδης κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα, για το οποίο η πλειοψηφία των προκατόχων του δεν χρειάστηκε να ανησυχήσει, καθώς η 30ετής σύμβαση παραχώρησης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, εξασφάλισε μια μακρά και χωρίς προβλήματα περίοδο χρήσης της ακτής από τον Δήμο Καβάλας.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να υλοποιηθούν για να γίνει και πάλι η ακτής της Καλαμίτσας πόλος έλξης, ωστόσο είναι βέβαιο πως από το 20109 βαδίζουμε προς την σωστή κατεύθυνση.
Παναγιώτης Σ. Μαμτσαδέλης
Δικηγόρος
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με τον Θεόδωρο Μουριάδη