Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας παρέστη στα εγκαίνια της νέας Τοπικής Μονάδας Υγείας(ΤΟΜΥ) στη συνοικία του Αγίου Λουκά. Λίγους μήνες αργότερα(Ιούνιος 2018)ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα δήλωνε:«Σε δύο μήνες η νέα(2η) ΤΟΜΥ στην Καβάλα» (www.kavalanews.gr, 8-6-2018).
Ας δούμε λοιπόν με αριθμητικά δεδομένα, τι συμβαίνει σ΄ αυτό το καινούργιο δημιούργημα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΦΥ):
- Σήμερα μετράμε 101 ΤΟΜΥδιάσπαρτες πανελλαδικά, με μία υψηλότερη συγκέντρωση στα αστικά κέντρα. Μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα μετράμε 150δομές και μέχρι το τέλος του 2019 θα γίνουν 239.
- Υπηρετούν στις δομές 254γιατροί-138 γενικοί γιατροί, 52 παθολόγοι και 64 παιδίατροι-ενώ αναμένονται να μπουν στο σύστημα 193 γενικοί γιατροί και παθολόγοι για τον ενήλικο πληθυσμό και 68 παιδίατροι.
- Επισκέψεις σε ΤΟΜΥ μέσα σε ένα χρόνο: περισσότερες από 000.
- Από αυτές μόνο το 1,5% χρειάστηκε να παραπεμφθεί σε άλλη δομή.(Εφημερίδα των Συντακτών, 18-12-2018).
Στα παραπάνω στοιχεία που αποτυπώνουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΤΟΜΥ, πρέπει να προσθέσει κανείς και την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Υγείας:«Δεν έχουν όλες τη στελέχωση που θέλαμε από γιατρούς»(Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 8-12-2018).
Στην πόλη μας λειτουργεί-όπως αναφέρθηκε εισαγωγικά-εδώ και ένα χρόνο η μία και μοναδική ΤΟΜΥ, ενώ…αναζητείται ακόμη ο χώρος που θα στεγάσει την 2η ΤΟΜΥ στην ανατολική πλευρά της Καβάλας. Υπενθυμίζεται, ότι πάγιο αίτημα των θεσμικών ιατρικών οργάνων της
-2-
πόλης μας(Ιατρικός Σύλλογος, ΕΓΕΣΥΚ) ήταν η λειτουργία 4 ή 5 ΤΟΜΥστα όρια του αστικού ιστού της Καβάλας, προκειμένου να ανταποκριθούν στο σχεδιαζόμενο ρόλο τους.
Από όλα όσα αναφέρθηκαν αναλυτικά παραπάνω, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος για θριαμβολογίες, αλλά ανάγκη ενός ουσιαστικού διαλόγου του «κοινωνικού» κράτους από τη μια, και των θεσμικών ιατρικών και άλλων φορέων από την άλλη, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο εξωνοσοκομειακό σύστημα παροχής ιατρικής φροντίδας, προς όφελος, τόσο των ασθενών-ασφαλισμένων, όσο και των λειτουργών της ιπποκρατικής τέχνης.