Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Λιμνιάς κ. Βασίλης Ελευθεριάδης μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο της Πρωινής.
Σχολίασε θετικά τη μεγάλη αλλαγή που φαίνεται να έρχεται στα ορεινά χωριά του Δήμου Καβάλας και την επαναδραστηριοποίηση τεσσάρων -όπως όλα δείχνουν- λατομείων. Με αφετηρία την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που ουσιαστικά χορήγησε άδεια λειτουργίας σε ένα από τα παλιά λατομεία της ίδιας περιοχής.
Ο Βασίλης Ελευθεριάδης δήλωσε την αισιοδοξία του καθώς πιστεύει ότι γενικότερα αυτή η δραστηριότητα θα επανέλθει στην περιοχή. Ζωντανεύοντας την. Θυμήθηκε ότι την δεκαετία του ‘60 και του ‘70 δούλευαν 500 περίπου άνθρωποι στα λατομεία στην περιοχή της Λιμνιάς, άνθρωποι που δραστηριοποιούνταν γενικότερα στα ίδια χωριά.
Δίνοντας σε αυτά μία αξιοπρόσεκτη κίνηση. Από το τέλος της δεκαετίας του ‘90 η λατομική δραστηριότητα στην περιοχή έπαψε να υπάρχει καθώς θεωρήθηκε ότι πλέον από οικονομικής πλευράς η εξόρυξη του μαρμάρου δεν συμφέρει. Μέχρι που πριν από δύο χρόνια επανήλθε η φημισμένη και μεγάλη εταιρεία μαρμάρων Κυριακίδη.
Η οποία σήμερα έχει ενδιαφέρον και συγκεκριμένη διαδικασία σε εξέλιξη που έκανε για δύο από τα τέσσερα λατομεία της ίδιας περιοχής. Ο Βασίλης Ελευθεριάδης είπε στην Πρωινή ότι το πρώτο από τα δύο λατομεία θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Απρίλιο. Πρόκειται για αυτό στην περιοχή «Χρυσόπετρα», για το οποίο αποφάσισε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο.
Στην περιοχή βγαίνει μάρμαρο λευκό και κρυσταλλικό. Όπως φαίνεται η επιστροφή στην παλιά δραστηριότητα γίνεται και για άλλους λόγους. Γιατί από την σκόνη μαρμάρου των ίδιων λατομείων μπορούν να παράγονται και άλλα προϊόντα. Καθοριστικό σημείο -εξηγεί ο Βασίλης Ελευθεριάδης- είναι το γεγονός ότι η παλιά κοινότητα της Λιμνιάς είχε στην ιδιοκτησία της τις επίμαχες εκτάσεις.
Που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο. Κι ως εκ τούτου δεν θα εμπλέκονταν στην υπόθεση καθόλου ο Δήμος Καβάλας. Τώρα ο Δήμος Καβάλας μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι θα εισπράττει από κάθε ένα λατομείο -εφόσον επανέλθουν και τα τέσσερα- τουλάχιστον 100.000 ευρώ το χρόνο.
Εν τω μεταξύ στην αγορά και στον συγκεκριμένο κλάδο (ως προς τις λατομικές εργασίες) λειτουργεί μία συγκεκριμένη διαδικασία. Υφίσταται ένας συγκεκριμένος κανόνας. Κάθε φορά που μία εταιρεία επανέρχεται σε μία ξεχασμένη περιοχή, επηρεάζονται και κάνουν το ίδιο και άλλες.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να δείξουν ενδιαφέρον και άλλες λατομικές επιχειρήσεις για την ίδια ορεινή περιοχή του Δήμου Καβάλας. Να ζητηθούν άδειες για λατομικές εργασίες σε περιοχές που στο παρελθόν δεν υπήρχαν καθόλου λατομεία ή λειτουργούσαν παράνομα. Γιατί υπήρχαν στο παρελθόν και τέτοιες περιπτώσεις.
Ο Βασίλης Ελευθεριάδης ζητά πάντα το 50% των εσόδων του Δήμου να χρησιμοποιηθεί για έργα στα χωριά για τα οποία αναφερόμαστε. Υποστηρίζει επίσης ότι στην επαναλειτουργία του πρώτου λατομείου τον Απρίλιο θα εργαστούν περίπου 30 με 40 εργάτες.