Ήταν τότε περίπου το 50 μ.Χ. που εδώ στον τόπο μας, όπως περιγράφει και ο άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς στο θεόπνευστο βιβλίο των Πράξεων της Καινής Διαθήκης, ο απόστολος των Εθνών άγιος Παύλος, κατὰ την δευτέρα περιοδεία του, ευρέθη στην πόλη των αρχαίων Φιλίππων και μετέφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού μας για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Και ήταν μαζί του και οι συνεργάτες του και βοηθοί του, ο Σίλας, ο Τιμόθεος και ο Λουκάς.
Ήταν τότε που όλοι αυτοί έφθασαν από την περιοχή της αρχαίας Τρῳάδος, μετά από το συγκλονιστικό κάλεσμα του έλληνος εκείνου αρχαίου μακεδόνος, στο λιμάνι των αρχαίων Φιλίππων, την Νεάπολη και μετά κατέβηκαν στην μητρόπολη της ελληνικωτά της Μακεδονίας μας, τους Φιλίππους, την ένδοξη πόλη των Ελλήνων Βασιλέων, των Φιλίππων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ήταν τότε που συνήντησαν την θεοσεβή και ευγενεστάτη πρώτη Χριστιανή Ευρωπαία αγία Λυδία την Πορφυροπώλιδα, η οποία με την οικογένειά της και άλλες ευσεβείς γυναίκες που την ακολουθούσαν, ήκουσαν με μεγάλη προσοχή την χριστιανική διδασκαλία και με πολύ σεβασμό και αγάπη και με φωτισμένες καρδιές εδέχθησαν όλοι την αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού. Αμέσως μετά, με την προτροπή του αγίου Παύλου και των στενών συνεργατών και φίλων του κατέβηκαν όλοι εκεί στην όχθη του ποταμού Ζυγάκτη, έξω από τα τείχη της πόλεως των Φιλίππων και εβαπτίσθηκαν, και ακολούθως έλαβαν την χάρη του αγίου Πνεύματος με την επίθεση των χειρών από τον Απόστολο Παύλο.
Ήταν τότε που ιδρύθηκε η ιστορική και αποστολική Εκκλησία των Φιλιππησίων, προς τους οποίους αργότερα ο Απόστολος Παύλος απηύθυνε από την φυλακή της Εφέσου το 55 μ.Χ. την θαυμασία επιστολή του προς τους προγόνους χριστιανούς του ευλογημένου αυτού τόπου μας, την επιστολή της «χαράς» όπως την ονομάζουν οι ερμηνευτές της Καινής Διαθήκης.
Ήταν τότε που ο άγιος Παύλος άφησε την καρδιά του να εκφρασθή με τον πιο αυθόρμητο και τρυφερό τόνο για να ευχαριστήση τους αγαπημένους του χριστιανούς των Φιλίππων, που επανειλημμένα του έστειλαν βοηθήματα, και άλλοτε, και τότε που ήταν φυλακισμένος για την αγάπη του Χριστού.
Είναι τώρα, που πάλι η τοπική μας Εκκλησία, των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου με την χάρη του αγίου Πνεύματος μνημονεύει τους αγίους, τους μάρτυρες, τους επισκόπους, τους ιερείς και διακόνους, αλλά και το πλήθος των λαϊκών χριστιανών, ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι ωργάνωσαν την κοινωνία μας και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό στον ένδοξο αυτό τόπο μας.
Είναι τώρα που επιστρέφομε πίσω στην ιστορία μας και θεωρούμε τους περιφήμους ιερούς χριστιανικούς Ναούς των Φιλίππων, αλλά και όλα τα κτίσματα και τα θέατρα των χριστιανικών και βυζαντινών πόλεων του τόπου μας, των οποίων τα ερείπια με πολύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη επισκεπτόμεθα σήμερα.
Είναι τώρα που έφθασε και εφέτος ο καιρός για τον εορτασμό της αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας της Πορφυροπώλιδος, ο οποίος και έχει σαν κέντρο τον περικαλλή ιερό Ναό της μαζύ με το βαπτιστήριό της, και προς την οποία οφείλομε σεβασμό και προσευχητική ευλάβεια και τιμή.
Σύμφωνα με το ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, που κατήρτισε η τοπική μας Εκκλησία, την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 7 το απόγευμα θα τελέσωμε τον Αρχιερατικό Εσπερινό και την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 θα τελέσωμε από τις 7 το πρωΐ τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στη συνέχεια μάλιστα στις 10.30 θα τελέσωμε και το ΟΜΑΔΙΚΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ και το χρίσμα νέων χριστιανών στο υπαίθριο Βαπτιστήριο στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη.
Είσθε προσκεκλημένοι όλοι και όλες, για να προσευχηθούμε μαζύ και να εκφράσωμε την λατρεία μας και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Τριαδικό Θεό, που μας εχάρισε το μεγάλο αυτό δώρο, την αγία μας Λυδία την Φιλιππησία.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)