Dark Mode Light Mode

Τώρα είναι η στιγμή

Γράφει η Λιάνα Κουτσογιαννάκη


Αγαπητό ημερολόγιο,

Η γυναικεία μου φύση βρίσκεται σε κρίση. Λίγο η περίοδος και λίγο οι ειδήσεις.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Εγένετο ο κόσμος με συνοπτικές διαδικασίες και εντός επταημέρου (εξού και η πληθώρα κατασκευαστικών αστοχιών). Την έκτη ημέρα τελικά έκανε ο Θεός τον Αδάμ και από το πλευρό του Αδάμ έπλασε την Εύα. Την συνέχεια την ξέρετε όλες και όλοι λίγο πολύ. Το ζεύγος «πήρε πόδι» από τον παράδεισο λίαν συντόμως γιατί η άπληστη γυναίκα Εύα έφαγε το μήλο της γνώσης (και κουτσομπόλα η πρόγονος και με λιγούρες).

Η ζωή όμως συνεχίστηκε έστω και έξω από τον αγαπημένο παράδεισο.  Τα χρόνια πέρασαν. Οι γυναίκες συνέχισαν να είναι οι κακές σε κάθε ιστορία. Και για να τελειώνω με την Βίβλο θα σου θυμίσω αγαπητό ημερολόγιο μόνο δύο ονοματάκια. Σαλώμη η πλανεύτρα χορεύτρια (πάει ο καημένος ο Γιαννάκης ο Πρόδρομος) και Δαλιδά (aκόμα την κλαίμε την χαίτη του Σαμψών).  Και όποιος πρόσεχε στα θρησκευτικά θα καταλάβει.

«Πυρ, γυνή και ύδωρ», λέγανε και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και θα ξεκινήσω με την Ήρα. Την θεά τάρανδο. Που αντί να πάρει διαζύγιο από τον Δία – να ηρεμήσει το κεφάλι της – εκείνη από την ζήλια της έγινε κακιά και εκδικητική με τους πάντες.

Αγαπημένο πρόσωπο και η Πανδώρα, η οποία είναι προφανές ότι δεν έκανε για courier. Διότι της δώσανε ένα κουτί και της είπαν να το κατεβάσει στην γη. Και να μην το ανοίξει. Έλα όμως που ήταν απόγονος της κουτσομπόλας Εύας. Έτσι όλα τα κακά ξεχύθηκαν στον κόσμο και από τότε η γη μας έγινε ένα κολαστήριο.

Θα συνεχίσω με την Μήδεια. Σκληρό καρύδι. Φίλη της Ήρας (τάρανδος), για να εκδικηθεί τον Ιάσωνα αποφάσισε να σκοτώσει τα ίδια της τα παιδιά. Έμεινε στην ιστορία ως μικρόψυχη και άσπλαχνη μάνα.

Κατά τα λοιπά, η Ασπασία έκανε ό,τι ήθελε τον Περικλή, η Κλυταιμνήστρα σκότωσε τον άντρα της μαζί με τον εραστή της, οι Σειρήνες αποπλανούσαν και έτρωγαν τους ναυτικούς (Άγιο είχε ο Οδυσσέας) και η Ελένη παράτησε τον άντρα της για το τεκνό τον Πάρη. Και όχι τίποτε άλλο δηλαδή αλλά για τα ωραία της τα μάτια αλληλοσκοτώνονταν επί δεκαετίας τόσος κόσμος (ο ιμπεριαλισμός δεν είχε συλληφθεί ακόμα ως έννοια οπότε καταλαβαίνετε ποια πλήρωσε την νύφη).

Και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την Κίρκη. Πανούργα μάγισσα, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που διαπίστωσε ότι όλοι οι άντρες είναι γουρούνια  αλλά και ότι όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη.

Αργότερα στο Βυζάντιο είχαμε την Θεοδώρα.  Για το τι παντόφλα έπεφτε στο σπίτι θα πρέπει, αγαπητό μου ημερολόγιο, να ρωτήσεις τον ίδιο τον Ιουστινιανό.  Ακούγονται πάντως πολλά. Και δεν τα λέω εγώ. Ο κόσμος τα λέει.

Και τα ίδια λένε και για τον Αντωνάκη και την Ελενίτσα. Που μια που μπήκε η κουλούρα και μια που το «μου» πήγε περίπατο.

Κατά τα άλλα η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα και ποτέ το αντίθετο.

Συμπερασματικά:  Η ιστορία μας διδάσκει ότι ως είδος είμαστε «διαόλου κάλτσα».

Και αυτό αποδεικνύεται και σήμερα. Το είδος μας επανήλθε με νέα σχέδια.

Γιατί αφού κατοχυρώσαμε την ισότητα, τώρα επανήλθαμε με νέο κοσκινάκι περί έμφυλης βίας και τα συναφή.

Στο απονήρευτο Ελλαδιστάν το θέμα ξεκίνησε, όταν η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου μας μίλησε για μια ιστοριούλα από τα παλιά. Γιατί ούσα γυναίκα έχει και πολύ καλή μνήμη. Έσπασε, λοιπόν, την σιωπή (της).

Ε ήταν να μην γίνει η αρχή. Γιατί αυτές πήραν φόρα και αρχίσαν να πέφτουν βροχή οι καταγγελίες.

Ξύπνησε η Λυσιστράτη μέσα τους. Και άντε να τις μαζέψεις.

Όπως πιθανόν να φαντάζεσαι, αγαπητό ημερολόγιο, δημιουργήθηκε κομφούζιο (ή έγινε κοινώς της Πόπης, όπως θα έλεγε κάποια πιο αθυρόστομη από εμένα) .

Ο μέσος Έλληνας έπεσε από τα σύννεφα, προσγειώθηκε στον καναπέ του και ξεκίνησε μανιωδώς να διερευνά και να προσπαθεί να ξεσκεπάσει την νέα συνωμοσία του γυναικείου φύλου.

Και φυσικά το μοναδικό ερώτημα που του ήρθε στο μυαλό ακούγοντας όλα αυτά τα περιστατικά και τους ισχυρισμούς δεν ήταν το «τι γίνεται Παναγιά μου γύρω μας και εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου;».

Εύλογα ο Σέρλοκ της οθόνης διερωτάται: «Γιατί αποφάσισαν να το κάνουν τώρα;».

Ποιο είναι το σχέδιό τους; Σε τι αποσκοπούν;

«Θέλουν να εκδικηθούν. Να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους. Να το παίξουν αδικημένες. Είναι απλά καιροσκόπες. Όπως πάντα.»

Αχ αγαπητό μου ημερολόγιο, εγώ ένα έχω να πω μετά από όλα αυτά.

«Θα καταρρεύσω» και «Θα πηδήξω από το παράθυρο». Ταυτόχρονα.

Σοβαρά τώρα ρε μάγκες; «Γιατί αποφάσισαν να το κάνουν τώρα;». Τίποτε άλλο δεν βρήκατε να ρωτήσετε;

Η Ζέτα Δούκα (ούσα πιο ψύχραιμη και λιγότερο απαξιωτική από την γράφουσα) απαντά: «Γιατί τώρα είναι η στιγμή.»

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Επιτέλους. Και δεν πρέπει να  κλείσει.

Η εποχή που περνούσαν στο ντούκου ατάκες της ελληνικής τηλεόρασης όπως «Με τις γκόμενες πάω κάθε μέρα να αδειάσω το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Πλέον αντιδρούμε όταν ακούμε διδύμους γνωστού ριάλιτι να δηλώνουν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με κοπέλα και οι δύο, χωρίς εκείνη να το γνωρίζει.

 

 

Σήμερα για την βία ίσως είναι επιτέλους η αρχή του τέλους.

Η στιγμή είναι τώρα. Η στιγμή για να αρχίσουμε να μιλάμε.

Να μιλάμε ανοιχτά. Να φωνάζουμε δυνατά.

Να καταγγέλλουμε.

Για να μην κλάψουμε στο μέλλον πάλι τις Ελένες και τις Ζωές μας1.

Έχουμε χρέος. Χρέος απέναντι στις γυναίκες που δεν έχουν πια φωνή.

Εμείς θα γίνουμε η φωνή τους. Και θα φροντίσουμε να μην επαναληφθεί η ιστορία.

Θα το κάνουμε όλες και όλοι μαζί. Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες.

Η βία δεν είναι μόνο γένους θηλυκού.

Και τους άντρες τους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας. Όχι απέναντί μας.

Το θέμα δεν είναι λοιπόν γιατί μιλάνε μόνο οι γυναίκες αλλά γιατί δεν μιλάνε και οι άντρες.

Αυτές οι γυναίκες απλά μας έδειξαν τον δρόμο.

Τον δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα επικροτεί και δεν θα επωάζει στον κόρφο της την κουλτούρα της βίας. Από όπου και αν προέρχεται αυτή και όποιον και αν αφορά.

Σήμερα η σιωπή δεν θεωρείται χρυσός. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Και η απραξία το ίδιο.

Η Σοφία μίλησε. Και ευτυχώς όχι μόνο η Σοφία.

 

Η πάντα φλύαρη,

η έγκλειστη φοιτήτρια

 

  1. H Ελένη Τοπαλούδη και η Ζωή Δαλακλίδου βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν, όπως και τόσες άλλες γυναίκες στο παρελθόν.
Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Επόμενο άρθρο

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο