Dark Mode Light Mode

Τουρισμός: Το πρώτο… ταμείο για τη Βόρεια Ελλάδα – Κέρδη και απώλειες για τη φετινή τουριστική σεζόν

φωτογραφία αρχειου

Ρεπορτάζ της Ντέπυς Χιωτοπούλου στο GRTimes.gr


Η τουριστική σεζόν φέτος είναι ιδιόμορφη. Ξεκίνησε υποτονικά τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο. Ιούλιος και Αύγουστος χτύπησαν «κόκκινο» και το στοίχημα πλέον για τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι ο Σεπτέμβριος και κατ’ επέκταση και ο Οκτώβριος οπότε ουσιαστικά ολοκληρώνεται η τρέχουσα τουριστική περίοδος.

Πληθωρισμός, υπέρογκες αυξήσεις σε αγαθά, μεταφορικά, ενεργειακά ανάγκασαν τους τουρίστες να περιορίσουν τις ημέρες διαμονής τους αλλά και τα έξοδά τους, κάτι που αποτυπώνεται στο πρώτο… ταμείο της σεζόν. Το GRTimes αποτυπώνει το κλίμα πανελλαδικά και σε Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο.

Συν 4,6% κινήθηκε ο Ιούλιος στις αεροπορικές αφίξεις σε σύγκριση με το 2022 και +30,8% στις οδικές αφίξεις. Αντίστοιχα, ο Ιούνιος κινήθηκε στο +17,9% και 17,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE Intelligence, σε σύγκριση με το 2019, τη χρονιά προ πανδημίας, αύξηση κατέγραψαν οι αεροπορικές αφίξεις, της τάξεως του 13,6%, ενώ μείωση κατά 5,6% είχαν οι οδικές αφίξεις.

Σ’ ότι αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, καταγράφηκαν 13,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά +14,8%/ +1,4 εκατ. αφίξεις, ενώ σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε +11,4%.

Και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 23,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 και διαμορφώθηκαν στα 6,175 δισ. ευρώ. Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, είχαν και πάλι αύξηση 14,1%.

Έχοντας ολοκληρώσει πλέον την υψηλή τουριστική περίοδο, και κινούμενοι στον Σεπτέμβριο, καταγράφουμε τη μέχρι τώρα πορεία σε δημοφιλείς περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Χαλκιδική, η Πιερία και η Θάσος.

Ζητούμενο το λειτουργικό κέρδος

Ποιο είναι το πρώτο ταμείο της σεζόν για τη χώρα; Πώς κινήθηκαν δημοφιλείς προορισμοί, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιο ο οποίος μας απαντά: «Η χώρα κινείται από περιοχή σε περιοχή, διαφορετικά σε σχέση με το 2019.

Κάπου έχουμε ίδιους αριθμούς, κάπου έχουμε πολύ παραπάνω ίσως και από το 2022. Οι προορισμοί που έχουν παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα, δηλαδή η Σαντορίνη και η Μύκονος, βίωσαν μια μικρή κρίση στην επισκεψιμότητά τους και λόγω της κρουαζιέρας, αλλά και λόγω τιμολογιακής πολιτικής.

Από κει πέρα, στο μαζικό μοντέλο, όλοι οι προορισμοί, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και γενικότερα όπου υπάρχουν αφίξεις μεγάλων αγορών όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Πολωνία η οποία έχει επανέλθει πλήρως και άλλες, δείχνουν να έχουν μια καλή δυναμική, σε μια χρονιά που το ζητούμενο θα είναι το λειτουργικό κέρδος, διότι οι αυξήσεις στις τιμές ιδιαίτερα στα διατροφικά είδη (αλλά και στα μεταφορικά) ήταν πάρα πολύ υψηλές, σε σημείο να ξαναέχουμε και τον Σεπτέμβριο επιπλέον αυξήσεις στα προϊόντα διατροφής που ξεπερνούν το 10%».

Θάσος – Εμφανίστηκαν και πάλι οι Τούρκοι τουρίστες

Ανοδικά κινείται και η Θάσος τη φετινή σεζόν με τους Βαλκάνιους να κυριαρχούν, κυρίως οι Ρουμάνοι και στη συνέχεια οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι. «Ούγγρους δεν είχαμε πολλούς, αξίζει όμως να επισημάνουμε την επανεμφάνιση των Τούρκων, οι οποίοι είχαν… κόψει τα τελευταία 6-7 χρόνια από το νησί και φέτος ήρθαν πολύ δυναμικά» δηλώνει στο GRTimes ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης.

Επίσης εμφανίστηκαν «από 7 έως 21 Αυγούστου και οι Έλληνες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΞΘ. Η σεζόν κινήθηκε ικανοποιητικά, ωστόσο αυτό που επισημαίνει ο κ. Παρασχούδης είναι η μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης σε κόσμο.

«Η σεζόν φέτος είχε ένταση, μαζεύτηκαν όλοι Ιούλιο και Αύγουστο. Αυξάνεται ο κόσμος αυτούς τους δυο μήνες, κάτι που δεν συμβαίνει τους υπόλοιπους» σχολιάζει εξηγώντας ότι παρατηρείται ένα είδος υπερτουρισμού για μια μικρή περίοδο.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να διαχειριστούμε τις ροές και να εστιάσουμε στη βιωσιμότητα» τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος της ΕΞΘ Πάρις Παρασχούδης. Τέλος, σ’ ότι αφορά τον Σεπτέμβριο, μέχρι το άνοιγμα των σχολείων, κινείται δυνατά, στη συνέχεια χαλαρώνει.

πηγή: grtimes.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ευρεία σύσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στο Δήμο Νέστου (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Συνάντηση του Θόδωρου Μουριάδη με τους κατοίκους του Παληού