Το πλήγμα που υπέστη γενικότερα η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας είναι ένα δεδομένο που το γνωρίζουμε μεν, ωστόσο θα το συναντήσουμε μπροστά μας σε βάθος χρόνου. Η εστίαση σαφώς και είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που «τραυματίστηκε», ομοίως όμως δυσάρεστη είναι και η κατάσταση που βιώνει ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Όχι μόνο οι ιδιοκτήτες των μονάδων αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται συνήθως εποχιακά.
Κι ενώ γενικότερα οι ξενοδόχοι περιμένουν εναγωνίως την εκκίνηση του τουρισμού και τις αφίξεις των ξένων επισκεπτών, ακούγονται διαμαρτυρίες ότι για δεύτερη θερινή σεζόν οι αρμόδιοι κύκλοι της Αθήνας κατευθύνουν τεχνηέντως την κίνηση προς τα νησιά. Συγκεκριμένα τους γνωστούς και καθιερωμένους εδώ και χρόνια τουριστικούς προορισμούς. Αγνοώντας ωστόσο περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.
Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, η κίνηση διοχετεύεται τεχνηέντως σε προορισμούς όπως Κέρκυρα, Κρήτη, Κως, Ρόδος και Ζάκυνθος. Κάτι που είχε συμβεί και πέρσι. Εξάλλου όλη η συζήτηση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρεται σε νησιά Covid-free και όχι γενικότερα σε περιοχές Covid-free.
Κάποιοι μάλιστα θυμούνται ότι κατά την περσινή περίοδο όταν τα σύνορα ήταν κλειστά από το φυλάκιο της Νυμφαίας, στο αεροδρόμιο της Ρόδου προσγειώνονταν 130 πτήσεις ημερησίως! Προφανώς ο ιός μεταφέρονταν μόνο από τον οδικό τουρισμό των Βαλκανίων προς την περιοχή μας και απέφευγε συστηματικά τα αεροπλάνα!
Κάνοντας μια έρευνα στα σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, απομονώσαμε αποσπάσματα τα οποία αναφέρονται σε ελληνικούς προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας. Περιέργως το καταπράσινο νησί της Θάσου δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις νησιωτικές «διαφημιστικές λίστες»!
Οι κατά τα άλλα λαλίστοι κυβερνητικοί βουλευτές αντιλαμβάνονται το μέγεθος του τουριστικού αποκλεισμού που επιφυλάσσεται για την περιοχή μας; Οι τοπικοί ξενοδόχοι θα πρέπει και πάλι να αρκεστούν μόνο στους Βαλκάνιους επισκέπτες και να ξεχάσουν τους υπόλοιπους οικονομικά εύρωστους Ευρωπαίους τουρίστες;
Η Sunday Times «διαφημίζει» 12 νησιά
Αφιέρωμα σε ελληνικά νησιά δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι εμβολιασμοί σε αυτά, τα καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικά για διακοπές στο φετινό ιδιαίτερο καλοκαίρι».
Το παρθένο τοπίο της Φολεγάνδρου, η Αντίπαρος με τους αργούς ρυθμούς της, οι χαλαροί Παξοί, η οικογενειακή Κως, οι αξιοθαύμαστες παραλίες της Λευκάδας, η εντυπωσιακή Σύμη, η Ιθάκη των χαμηλών τόνων, η παραδοσιακή Σάμος, η Αλόννησος ενός διαφορετικού κόσμου, η σαγηνευτική Κέρκυρα, ο γαστρονομικός παράδεισος της Σίφνου και η ιστορική Ρόδος συνθέτουν τη δωδεκάδα για αναζωογονητικές διακοπές, χωρίς άγχος.
Μεταξύ των προτεινόμενων νησιών, η Σίφνος με τα γραφικά εκκλησάκια και τις μεσαιωνικές γωνιές συναρπάζει και ενδείκνυται για τους καλοφαγάδες. Παράλληλα, η Αλόννησος, το πιο μακρινό νησί των Σποράδων, μεταφέρει τους τυχερούς επισκέπτες σε έναν άλλο, μαγικό κόσμο.
Η «πράσινη λίστα» της Βρετανίας
Πέντε είναι τα ελληνικά νησιά, τα οποία το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών πιθανόν να εντάξει στην «πράσινη λίστα», των περιοχών που θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί τουρίστες, από τις 17 Μαΐου, οπότε και η κυβέρνηση Τζόνσον, σκοπεύει να άρει την απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό.
Έως την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί η «πράσινη λίστα» με τις χώρες- περιοχές που θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί έχοντας κριθεί ως προορισμοί χαμηλού κινδύνου για Covid και σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, σε αυτές είναι πιθανόν να ενταχθούν τα ελληνικά νησιά: Κέρκυρα, Κρήτη, Κως, Ρόδος και Ζάκυνθος.
Σύμφωνα με την «Independent», το Foreign Office έκανε κάποιες αλλαγές στη «πράσινη λίστα» των χωρών που θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί για να κάνουν τις διακοπές τους. Εκτός από την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Κω, τη Ρόδο και την Ζάκυνθο, ως προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται και τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία.
Daily Telegraph: Προτείνει 15 Ελληνικά νησιά
Δεκαπέντε ελληνικά νησιά για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές προτείνει η Daily Telegraph. Καλύτερο νησί για παραλίες ανακηρύσσεται η Ζάκυνθος, η οποία εντυπωσιάζει με το μοναδικό ναυάγιο. Ως καλύτερος οικογενειακός προορισμός με την ατμοσφαιρική παλιά πόλη της ορίζεται η Κέρκυρα.
Ακολουθεί ένα μη κατοικήσιμο νησί ως το κορυφαίο όλων για την πλούσια ιστορία του, που είναι η Δήλος. Δίπλα στη Δήλο κάνει την εμφάνισή της η Μύκονος για τα καλαίσθητα ξενοδοχεία της. «Πρωταθλήτρια» Ελλάδος στη γαστρονομία είναι η Κρήτη και ακολουθούν τα Κουφονήσια, που κερδίζουν την εθνική πρωτιά για τη γαλήνη και την ηρεμία που εκπέμπουν. Η Τήνος δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα ως το νησί με τα πιο διαφορετικά και «εξωγήινα» τοπία σε όλη την Ελλάδα.
Η Άνδρος, για ακόμη μία φορά, κερδίζει τις εντυπώσεις ως παράδεισος για τον περιπατητικό τουρισμό. Σύμφωνα με τo άρθρο, η Σύμη προσφέρεται για τα ζευγάρια και η Σκύρος για υγιή νου.
Η Κάρπαθος ξεχωρίζει για τη μοναδική παράδοσή της, η Σαντορίνη για την ασύγκριτη θέα της, η Ρόδος για τη νυχτερινή ζωή που προσφέρει σε αφθονία και η Λευκάδα για τα θαλάσσια σπορ της. Στη λίστα υπάρχει και η Σκόπελος, η οποία αποσπά διπλή διάκριση για τις βίλες και τα αξιοθαύμαστα μοναστήρια της.
Γερμανικά δημοσιεύματα παρουσιάζουν Ελληνικά νησιά χωρίς κορωνοϊό
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστιάζει στο «πείραμα» του εμβολιασμού όλων των κατοίκων σε ακριτικά ή τουριστικά νησιά. Ως ελληνικό παράδειγμα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει τους Λειψούς, ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων.
Μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι Λειψοί είναι ένα από τα 69 ελληνικά νησιά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους και μπορούν πλέον να προσελκύουν τουρίστες ως Covid-free προορισμός, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων.
Στην Ελλάδα οι αποφάσεις για το ποιος, που και πότε εμβολιάζεται, λαμβάνονται από την κυβέρνηση στην Αθήνα. Λόγω γεωγραφικών συνθηκών η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην υλοποίηση των εμβολιασμών. ‘
Έχουμε πολλά μικρά νησιά εξηγεί ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας και αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία που αποκαλείται Επιχείρηση Ελευθερία».
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι «το πρώτο ελληνικό νησί που εξασφάλισε τον τίτλο ‘Covid-free’ στα τέλη Ιανουαρίου ήταν το Καστελόριζο. Έχει επιφάνεια μόλις εννέα τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται 125 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου, μπροστά στη νότια ακτή της Τουρκίας. Το 90% των περίπου 500 κατοίκων ζει από τον τουρισμό».
«Η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει Γερμανούς τουρίστες» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ZDF με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Βερολίνο.
15 Μαΐου οι πρώτες πτήσεις προς Ελληνικούς προορισμούς από TUI και FTI
Ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών ταξιδιωτών βρίσκεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα πρώτα δεδομένα σε σχέση με τη ζήτηση για τουριστικά πακέτα, που διαθέτουν οι δύο κολοσσοί της τουριστικής βιομηχανίας της Ευρώπης, TUI και FTI.
Τα ελληνικά νησιά, κυρίως Κρήτη, Ρόδος και Κως βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων και ήδη έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες πτήσεις. Η TUIfly έχει προγραμματίσει πτήσεις προς την Κρήτη στις 14 Μαΐου από έξι αεροδρόμια Αννόβερο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Κολωνία και Φρανκφούρτη, με προορισμό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και συνεχίζει με πτήσεις προς Κω, Ρόδο και Κέρκυρα στις 15 Μαΐου.
Στο πρόγραμμά της όσον αφορά τα τουριστικά πακέτα που προσφέρει η TUI περιάμβάνονται περισσότερα από 3.000 τουριστικά καταλύματα σε 21 ελληνικά νησιά και, όπως έχει γίνει γνωστό, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι καλή προς το παρόν.
Και η FTI ξεκινάζει τα πακέτα για τα ελληνικά νησιά στις 14 Μαΐου. Ο ταξιδιωτικός όμιλος έχει μάλιστα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του κατά 20% σε σύγκριση με το 2019, ενώ σχεδιάζει περισσότερες πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα.
Ο Γερμανικός τύπος «διαφημίζει» την Ελλάδα
Μέχρι και το “ανθελληνικό” περιοδικό Focus προτείνει Ελλάδα για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές των Γερμανών τουριστών, στους οποίους και προτείνει πέντε ελληνικά νησιά, αλλιώτικα από τα άλλα!
Πέντε ελληνικά νησιά προτείνει το Focus στους Γερμανούς για τις φετινές διακοπές τους. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προδιαγραφές που ισχύουν μετά τη χαλάρωση των μέτρων και προτείνει τα πέντε νησιά!
Ξεκινά με την Αμοργό με αναφορές στα γραφικά χωριά, την αυθεντική φύση και τα γυρίσματα της ταινίας «Το απέραντο Γαλάζιο». Στη συνέχεια προτείνει την Αστυπάλαια «έναν παράδεισο για αναρριχητές, καταδύτες και μη καπνιστές». Τη σκυτάλη παίρνει η Σίφνος με τις αμμουδένιες παραλίες και τα ξακουστά εργαστήρια χειροτεχνίας.
Ακολουθεί η Κεφαλονιά με τα καλά και ακριβά κρασιά της και τέλος η Ικαρία με τους κατοίκους της να ανήκουν στις «πέντε μπλε ζώνες του πλανήτη» δηλαδή στις ζώνες αυτές που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.